Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy hub, například asijské, se ale můžete vydat i do obchodu.

Houbová polévka s chlebem

4 porce, příprava: 45 minut

hrst sušených hub, 2 červené cibule, olej, 150 g lišek, 1 l hovězího vývaru, sůl a pepř, 2 lžíce portského vína, 4 plátky tmavého chleba, 20 g parmazánu, plocholistá petržel

Sušené houby svařte s 200 ml vody. Na kolečka nakrájenou cibuli osmažte dozlatova, přidejte pokrájené lišky, zalijte houbovým a hovězím vývarem a ještě 10 minut povařte. Dochuťte solí, pepřem a portským vínem. Chleba opečte v topinkovači. Na talíři ho zalijte polévkou a ozdobte parmazánem a petrželí.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Víme, kde rostou! Kam vyrazit na houby a nepřijít s prázdnou?

Pokračování 2 / 6

Roláda z červeného zelí

4 porce, příprava: 60 minut

6 listů červeného zelí, olej, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 350 g žampionů, 180 g strouhaného perníku, 2 vejce, 150 g kešu oříšků, 2 lžíce nasekané pažitky, sůl a pepř, 300 ml zeleninového vývaru, 3 hrušky, 150 ml plnotučného mléka, 100 ml smetany, 100 g gorgonzoly

V hrnci přiveďte k varu vodu a 15 minut v ní povařte zelí. Vyjměte a zchlaďte ve studené vodě. Orestujte cibuli, česnek a 250 g žampionů. Vychladlé smíchejte s perníkem, vejcem, nasekanými kešu, pažitkou, solí a pepřem. Náplň rozdělte na listy a zamotejte. Roládky orestujte, zalijte vývarem a 20 minut duste. Orestujte zbylé žampiony a nakrájené hrušky. V kastrůlku osmažte cibuli, přidejte mléko, smetanu a gorgonzolu. Dochuťte solí a pepřem. Roládky podávejte přelité omáčkou.

Pokračování 3 / 6

Kuře s houbovou nádivkou

4 porce, příprava: 2 hodiny

100 g staršího pečiva, 100 ml plnotučného mléka, 400 g hřibů, 60 g slaniny, 2 cibule, 1 stroužek česneku, hrst plocholisté petržele, 1 vejce, kůra z 1 citronu, 1 kuře, sůl a pepř, 750 g dýně Hokkaidó, olivový olej, 100 ml bílého vína, 200 ml drůbežího vývaru, 3 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce škrobu

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Pečivo nakrájejte a zalijte horkým mlékem. Asi čtvrtinu hub pokrájejte na větší kousky, zbytek najemno. Osmažte nakrájenou slaninu, 1 cibuli a česnek. Přidejte velké kousky hub a restujte ještě asi 4 minuty. S polovinou nasekané petržele, vejcem a kůrou vmíchejte do pečiva. Troubu zapněte na 200 °C. Kuře osolte a opepřete. Naplňte nádivkou a uzavřete párátkem. Potom je za stálého přelévání pečte asi 1,5 hodiny. Dýni nakrájejte, smíchejte s olejem, solí a pepřem. Přibližně 20 minut před dopečením kuřete přidejte do pekáče dýni. Na pánvi orestujte druhou cibuli nakrájenou na měsíčky, přilijte víno a nechte zredukovat. Přidejte vývar, zakysanou smetanu a v trošce vody rozmíchaný škrob. Provařte, osolte, opepřete. Orestujte zbytek hub a nechte ještě asi 8 minut dopéct s dýní.

Pokračování 4 / 6

Koláčky z hub šitake

6 porcí, příprava: 60 minut

450 g listového těsta, 150 g hub šitake, 2 stroužky česneku, 10 g zázvoru, 3 jarní cibulky, 160 g mletého hovězího masa, 150 g uvařených brambor, 4 lžíce sójové omáčky, 1 žloutek, olej, pepř; SALÁT: 200 g brokolice, 200 g mrkve, 150 g bílé ředkve, 1 jarní cibulka, 100 g hub enoki, 2 lžíce sezamu, 10 g zázvoru, na zálivku podle chuti sójová omáčka, rýžový ocet, cukr a sezamový olej, čerstvý koriandr

Těstem vyložte kulaté formičky, ze zbytku vykrájejte kolečka na víčka, která uprostřed nařízněte do kříže. Troubu zapněte na 180 °C. Osmažte očištěné a nakrájené šitake, nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Cibulky pokrájejte na kolečka a smíchejte s šitake, mletým masem, pokrájenými bramborami, sójovou omáčkou a pepřem. Formičky s těstem naplňte směsí, přiklopte a přimáčkněte okraje. Přebytečné těsto odřízněte a ozdobte vidličkou. Potřete žloutkem a 30 minut pečte. Brokolici rozdělte na růžičky a smíchejte s na nudličky pokrájenou mrkví a ředkví, kolečky jarní cibulky a houbami. Z uvedených ingrediencí udělejte dresink, který promíchejte se salátem. Koláčky podávejte se salátem a opraženým sezamem.

Pokračování 5 / 6

Salát ze zelí, čočky a hub

4 porce, příprava: 30 minut

120 g zelené čočky, 40 g slaniny, 200 g červeného zelí, 1,5 lžíce krupicového cukru, 220 ml zeleninového vývaru, 40 ml sójové omáčky, 1 červený dubový salát, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce ořechového oleje, 1 stroužek česneku, 200 g hlívy máčkové a 40 g zeleninových chipsů, olej, sůl a pepř

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Čočku uvařte. Slaninu nakrájejte a s nakrouhaným zelím orestujte. Tekutinu zredukujte, zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte vývar a sójovou omáčku a 10 minut poduste. Vmíchejte čočku a dochuťte. Smíchejte hořčici, vinný ocet a olej a vzniklým vinaigrettem zalijte zelný salát. Na oleji orestujte pokrájené houby, utřený česnek a přidejte do salátu. Podávejte s dubovým salátem a zeleninovými chipsy.

Pokračování 6 / 6

Smažená hlíva s bramborovým salátem

4 porce, příprava: 1 hodina

400 g brambor typu A, 1 cibule, 150 ml vývaru, 3 lžíce vinného octa, 1 lžíce kremžské hořčice, 40 g lískových oříšků, 150 g lišek, 2 lžíce pažitky, 5 lžic oleje, sůl a pepř; ŘÍZKY: 4 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 100 g strouhanky, 30 g mletých oříšků, 12 kousků hlívy, 1 lžíce smetanového křenu, 2 lžičky křenu, 4 lžíce brusinkového kompotu, olej

Brambory uvařte a nakrájejte. Přidejte nasekanou cibuli a dresink, 2 minuty povařte vývar, ocet a hořčici. Promíchejte a nechte odpočinout. Nasekané oříšky a pokrájené lišky orestujte na troše oleje. S nasekanou pažitkou vmíchejte do salátu. Houby očistěte a potřete křenem. Obalte v trojobalu a osmažte. Podávejte s křenem a brusinkami.

Doporučujeme

Články odjinud