Rychlé a chutné večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Prakticky z jednoho hrnce nebo z jedné pánve můžete připravit rodinnou večeři, která uspokojí i toho největšího mlsouna. A nebude vám to trvat déle než 30 minut.

Bramborové knedlíky s jablky a skořicí

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 balení těsta na bramborové knedlíky
* 1 vejce
* 4 jablka
* 2 lžíce třtinového cukru
* 1 lžíce mleté skořice
* 200 g tvarohu na strouhání
* 80 g másla moučkový cukr

V hrnci dejte vařit vodu. Připravte si bramborové těsto: sypkou směs smíchejte s jedním vejcem a 400 ml vody. Vypracujte těsto a nechte ho chvilku odpočinout. Mezitím omytá a jádřince zbavená jablka nakrájejte na malé kousky. Smíchejte je v misce s cukrem a skořicí.

Těsto vyválejte na asi 1 cm silný plát, rozdělte na menší čtverce a do každého středu vložte trochu jablek, zabalte do kuličky. Knedlíky vařte ve vroucí vodě přibližně 8 až 10 minut, záleží na velikosti. Potom je přendejte na talíře, zasypte nastrouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a zalijte rozpuštěným máslem. Můžete i ozdobit zbylými jablky s cukrem a skořicí.


Kuřecí prsa s olivami a rajčaty

4 porce - příprava: 30 minut

* 12 menších brambor typu B
* 4 kuřecí prsa
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 8 sušených rajčat v oleji
* čerstvá šalvěj
* 40 g černých oliv

Uvařte brambory i se slupkou doměkka. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, osolte a opepřete. Orestujte na pánvi na oleji dozlatova, přidejte na plátky nakrájené uvařené brambory, sušená rajčata, lístky šalvěje a olivy. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem.


Masové koule s rajčatovou omáčkou

4 porce - příprava: 30 minut

* 500 g mletého vepřového masa
* 2 jarní cibulky
* 1 lžíce semínek koriandru
* sůl a pepř
* 400 g špaget
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 šalotka
* 2 stroužky česneku
* 2 plechovky loupaných rajčat
* čerstvá bazalka

Připravte si masové koule: mleté maso smíchejte s nasekanou jarní cibulkou, drcenými semínky koriandru, solí a pepřem. Vytvarujte menší kuličky a ty vařte v páře, ideálně v bambusovém hrnci s propíchaným pečicím papírem, asi 15 minut.

Mezitím uvařte podle návodu špagety na skus. Na pánvi na oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek, přidejte loupaná rajčata, osolte a opepřete. Nechte krátce dusit, asi 3 minuty. Odstavte, vmíchejte nasekané lístky bazalky a uvařené masové kuličky. Podávejte se špagetami.


Cuketovobramborové placky s mrkví a sýrem

4 porce - příprava: 30 minut

* 2 větší brambory typu B
* 1 malá mrkev
* 1 malá cuketa
* 80 g čedaru
* 2 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce namletých vlašských ořechů
* 1 vejce
* petrželka
* sůl a pepř
* strouhanka

Nastrouhejte oloupané brambory, mrkev, cuketu i se slupkou a čedar. Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a česnek, nadrcené vlašské ořechy a do směsi vmíchejte vejce. Dochuťte nasekanou petrželkou, solí a pepřem. Promíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou. Na plech vyložený pečicím papírem tvarujte placky. Vložte do trouby a pečte při 180 °C dozlatova, asi 15 minut. V průběhu pečení placky obraťte.


Zapečená brokolice s květákem

4 porce - příprava: 30 minut

* 50 g červené quinoy
* 4 malé brambory typu B
* 1 menší květák
* 1 menší brokolice
* 12 plátků parmské šunky
* 4 jarní cibulky
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* 80 g parmazánu
* 2 lžíce mletých vlašských ořechů
* 1 vejce

Quinou propláchněte horkou vodou a vařte 15 minut. Uvařte brambory ve slupce. Mezitím 5 minut povařte hlavičky květáku a brokolice. Formu vyložte parmskou šunkou, navrch dejte brokolici, květák, plátky uvařených brambor, nakrájenou jarní cibulku, zakapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Zalijte směsí z parmazánu, ořechů a vejce. Zasypte uvařenou quinou a zapečte při 180 °C.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Dnes | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…