Rychlé a chutné večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Prakticky z jednoho hrnce nebo z jedné pánve můžete připravit rodinnou večeři, která uspokojí i toho největšího mlsouna. A nebude vám to trvat déle než 30 minut.

Bramborové knedlíky s jablky a skořicí

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 balení těsta na bramborové knedlíky
* 1 vejce
* 4 jablka
* 2 lžíce třtinového cukru
* 1 lžíce mleté skořice
* 200 g tvarohu na strouhání
* 80 g másla moučkový cukr

V hrnci dejte vařit vodu. Připravte si bramborové těsto: sypkou směs smíchejte s jedním vejcem a 400 ml vody. Vypracujte těsto a nechte ho chvilku odpočinout. Mezitím omytá a jádřince zbavená jablka nakrájejte na malé kousky. Smíchejte je v misce s cukrem a skořicí.

Těsto vyválejte na asi 1 cm silný plát, rozdělte na menší čtverce a do každého středu vložte trochu jablek, zabalte do kuličky. Knedlíky vařte ve vroucí vodě přibližně 8 až 10 minut, záleží na velikosti. Potom je přendejte na talíře, zasypte nastrouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a zalijte rozpuštěným máslem. Můžete i ozdobit zbylými jablky s cukrem a skořicí.


Kuřecí prsa s olivami a rajčaty

4 porce - příprava: 30 minut

* 12 menších brambor typu B
* 4 kuřecí prsa
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 8 sušených rajčat v oleji
* čerstvá šalvěj
* 40 g černých oliv

Uvařte brambory i se slupkou doměkka. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, osolte a opepřete. Orestujte na pánvi na oleji dozlatova, přidejte na plátky nakrájené uvařené brambory, sušená rajčata, lístky šalvěje a olivy. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem.


Masové koule s rajčatovou omáčkou

4 porce - příprava: 30 minut

* 500 g mletého vepřového masa
* 2 jarní cibulky
* 1 lžíce semínek koriandru
* sůl a pepř
* 400 g špaget
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 šalotka
* 2 stroužky česneku
* 2 plechovky loupaných rajčat
* čerstvá bazalka

Připravte si masové koule: mleté maso smíchejte s nasekanou jarní cibulkou, drcenými semínky koriandru, solí a pepřem. Vytvarujte menší kuličky a ty vařte v páře, ideálně v bambusovém hrnci s propíchaným pečicím papírem, asi 15 minut.

Mezitím uvařte podle návodu špagety na skus. Na pánvi na oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek, přidejte loupaná rajčata, osolte a opepřete. Nechte krátce dusit, asi 3 minuty. Odstavte, vmíchejte nasekané lístky bazalky a uvařené masové kuličky. Podávejte se špagetami.


Cuketovobramborové placky s mrkví a sýrem

4 porce - příprava: 30 minut

* 2 větší brambory typu B
* 1 malá mrkev
* 1 malá cuketa
* 80 g čedaru
* 2 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce namletých vlašských ořechů
* 1 vejce
* petrželka
* sůl a pepř
* strouhanka

Nastrouhejte oloupané brambory, mrkev, cuketu i se slupkou a čedar. Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a česnek, nadrcené vlašské ořechy a do směsi vmíchejte vejce. Dochuťte nasekanou petrželkou, solí a pepřem. Promíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou. Na plech vyložený pečicím papírem tvarujte placky. Vložte do trouby a pečte při 180 °C dozlatova, asi 15 minut. V průběhu pečení placky obraťte.


Zapečená brokolice s květákem

4 porce - příprava: 30 minut

* 50 g červené quinoy
* 4 malé brambory typu B
* 1 menší květák
* 1 menší brokolice
* 12 plátků parmské šunky
* 4 jarní cibulky
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* 80 g parmazánu
* 2 lžíce mletých vlašských ořechů
* 1 vejce

Quinou propláchněte horkou vodou a vařte 15 minut. Uvařte brambory ve slupce. Mezitím 5 minut povařte hlavičky květáku a brokolice. Formu vyložte parmskou šunkou, navrch dejte brokolici, květák, plátky uvařených brambor, nakrájenou jarní cibulku, zakapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Zalijte směsí z parmazánu, ořechů a vejce. Zasypte uvařenou quinou a zapečte při 180 °C.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Včera | Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už…

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

21. 5. | Právě nyní si často s novým substrátem na přesazení pokojových květin přineseme smutnice, které…

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

20. 5. | Jeho pronikavá sladká vůně je doslova omamná. Za pár dní ale odkvete a vy si na ni budete muset…

Zašlý zahradní nábytek? Dejte mu nový lesk!

Zašlý zahradní nábytek? Dejte mu nový lesk!

19. 5. | Je krásný, elegantní a také odolný. Ostré sluneční paprsky mu neublíží, déšť ho nerozmočí. Vydrží…