Vafle se špenátem a vejci Zdroj: Ondřekj Košík

Vafle se špenátem a vejci Zdroj: Ondřekj Košík

Obalovaná kuřecí křídla Zdroj: Ondřekj Košík
Omeleta s krevetami Zdroj: Ondřekj Košík
Topinky s guacamole a tuňákem Zdroj: Ondřekj Košík
Polévka se zeleným čajem Zdroj: Ondřekj Košík
5
Fotogalerie

Rychlé a lahodné večeře na celý týden

Všednodenní jídlo nemusí být jen o chlebu s něčím dobrým. Přesvědčte se, že do půl hodiny se směle vměstná i příprava na první pohled složitější večeře.

Pondělí

Vafle se špenátem a vejci

4 porce, příprava: 20 minut

  • 100 g másla
  • 8 žampionů
  • 2 chilli papričky
  • sůl a pepř
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g baby špenátu
  • 1 balení vaflí
  • 4 vejce
  • brynza

Na 50 g másla orestujte na plátky nakrájené žampiony s chilli papričkami, osolte a opepřete. Na druhé pánvi na zbylém másle orestujte na plátky nakrájené šalotky s česnekem, přidejte spařený baby špenát, dochuťte. Podávejte s dozlatova orestovanými vaflemi,volskými oky a brynzou.


Úterý

Obalovaná kuřecí křídla

4 porce, příprava: 30 minut

  • 1 kg kuřecích křídel
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce medu
  • 2 hrsti petrželky
  • 1 chilli paprička
  • šťáva z 1 pomeranče
  • olej na smažení

NA OBALENÍ

  • hladká mouka
  • 3 vejce
  • 100 ml smetany
  • 12% kukuřičné lupínky

Kuřecí křídla očistěte, naporcujte a potřete marinádou z olivového oleje, soli, pepře, medu, nasekané petrželky i chilli papričky a pomerančové šťávy. Pak je obalte v hladké mouce, rozšlehaných osolených vejcích se smetanou a na závěr v nadrcených kukuřičných lupíncích. Smažte (ideálně ve fritovacím hrnci na 180 °C) asi 12 minut.

NÁŠ TIP: Kukuřičné lupínky nejlépe nadrtíte tak, že je přendáte do uzavíratelného svačinového sáčku a přejížděním válečku je na pracovní ploše snadno rozdrtíte.


Středa

Omeleta s krevetami

4 porce, příprava: 15 minut

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6 jarních cibulek
  • 8 předvařených krevet
  • 6 vajec
  • 50 ml smetany
  • sůl a pepř
  • 1 chilli paprička
  • kůra z limetky

Na oleji orestujte jarní cibulky v celku, přidejte krevety a zalijte rozšlehanými vejci se smetanou, solí a pepřem. Zasypte nasekanou chilli papričkou a kůrou z limetky. Smažte dozlatova.


Čtvrtek

Topinky s guacamole a tuňákem

4 porce, příprava: 20 minut

  • 8 plátků chleba na topinky
  • olej na smažení
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g tuňáka v konzervě
  • 200 g kaparů
  • sůl a pepř
  • výhonky řeřichy

GUACAMOLE PASTA

  • 2 avokáda
  • 2 rajčata
  • 1 šalotka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 hrst koriandru
  • sůl a pepř

Připravte si guacamole pastu: dužninu z avokáda rozmělněte, přidejte najemno nasekaná rajčata a šalotku, citronovou šťávu, koriandr, sůl a pepř. Plátky chleba orestujte z obou stran na oleji. Potřete stroužky česneku a guacamole pastou, přidejte slité maso z tuňáka a nakrájené kapary, osolte, opepřete a ozdobte výhonky řeřichy a cibulí.


Pátek

Polévka se zeleným čajem

4 porce, příprava: 10 minut

  • 800 ml zeleninového vývaru
  • zelený čaj v sáčku
  • 2 cm zázvoru
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 12 ředkviček
  • 2 šalotky
  • 4 hrsti kadeřávku
  • 200 g bílých fazolí v konzervě
  • sůl a pepř
  • šťáva z 1 limetky

Vývar přiveďte k varu, odstavte a dejte do něj louhovat zelený čaj a plátky zázvoru. Po třech minutách čaj i zázvor vyjměte a přilijte sójovou omáčku. Mezitím si do misek připravte na plátky nakrájené ředkvičky, šalotky, nasekaný kadeřávek a fazole. Zalijte horkým vývarem a dochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud