Rychlé a originální večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Také v chladných lednových dnech potřebuje rodina po náročném dni něco do žaludku. Poradíme vám, jak do třiceti minut připravit báječnou večeři.

Pondělí: Palačinky se sýrem a špenátem

4 porce - příprava: 30 minut

TĚSTO NA PALAČINKY:
* 250 ml plnotučného mléka
* 2 vejce
* špetka soli
* kůra z citronu
* 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
* olej na smažení

NÁPLŇ:
* 2 menší šalotky
* 1 lžíce třtinového cukru
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 stroužky česneku
* 400 g mraženého listového špenátu
* sůl a pepř
* 200 g sýra brie

Připravte si těsto na palačinky a pak je na oleji osmažte dozlatova z obou stran. V nepřilnavé pánvi nasucho orestujte nakrájenou šalotku, zasypte ji cukrem a počkejte, až zkaramelizuje. Odstavte a nechte vychladnout. Na oleji orestujte česnek, přidejte špenát, sůl i pepř a duste. Vložte do palačinek, přidejte zkaramelizovanou šalotku, sýr brie, přiklopte a podávejte.


Úterý: Dýňový krém s pistáciemi

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 máslová dýně
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* kousek čerstvého zázvoru
* 1 l zeleninového vývaru
* 1 lžička kari a sladké papriky
* kmín
* skořice
* sůl a pepř
* 150 ml kokosového mléka
* 100 g čerstvého kozího sýra
* lístky koriandru na ozdobu
* 40 g vyloupaných pistácií
* 1 granátové jablko

Dýni oloupejte a nakrájejte. Na oleji orestujte česnek, přidejte zázvor a dýni. Poduste, vmíchejte koření, zalijte vývarem a vařte doměkka, asi 15 minut. Potom rozmixujte, vmíchejte kokosové mléko, nasekaný koriandr, dochuťte solí a pepřem, prohřejte. Na talíři ozdobte sýrem, lístky koriandru, pistáciemi a zrníčky z granátového jablka. Podávejte s pita chlebem.


Středa: Salát s fíky a pekanovými ořechy

4 porce - příprava: 20 minut

* 2 jablka
* 1 lžíce másla
* 8 plátků anglické slaniny
* 80 g pekanových ořechů
* 1 lžíce javorového sirupu
* 250 g polníčku
* 250 g rukoly
* 100 g gorgonzoly
* 12 čerstvých fíků

DRESINK:
* 4 lžíce extra panenského olivového oleje
* 2 lžíce jablečného octa
* 1 lžíce dijonské hořčice
* sůl a pepř

Jablka nakrájejte na plátky. Opečte je na másle s anglickou slaninou a nadrcenými ořechy, zalijte javorovým sirupem a karamelizujte. Odstavte. V míse smíchejte polníček a rukolu s dresinkem z olivového oleje, jablečného octa, hořčice, soli a pepře. Na talíři doplňte slaninou s jablky a ořechy. Navrch položte sýr, fíky a pár ořechů.


Čtvrtek: Pita chléb s pestem z červené řepy

4 porce - příprava: 25 minut

* 8 pita chlebů
* 2 lžíce olivového oleje
* 40 g parmazánu
* pekanové ořechy na ozdobu
* polníček

PESTO:
* 4 oloupané a uvařené červené řepy (asi 400 g)
* 4 stroužky česneku
* 100 g parmazánu
* 100 g slunečnicových semínek
* 1 hrst bazalky
* 100 ml extra panenského olivového oleje
* sůl a pepř

Připravte si pesto rozmixováním červené řepy, česneku, parmazánu, semínek, bazalky, olivového oleje. Dochuťte solí a pepřem. Pita chleby zakapejte olejem a opečte z obou stran na pánvi. Ještě teplé je potřete pestem a ozdobte plátky parmazánu, pekanovými ořechy a polníčkem.


Pátek: Špagety s kapustičkami, šunkou a ořechy

4 porce - příprava: 30 minut

* 500 g špaget
* 50 ml panenského olivového oleje
* 1 šalotka
* 1–2 stroužky česneku
* 12 plátků prosciutta
* 12 růžičkových kapustiček
* 16 lístků čerstvé šalvěje + na ozdobu
* 50 ml bílého vína
* 100 g pecorina + na ozdobu
* sůl a pepř
* sušené brusinky a vlašské ořechy na ozdobu

Špagety uvařte na skus. Na olivovém oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek. Přidejte prosciutto, rozkrojené kapustičky a lístky šalvěje. Zalijte bílým vínem a redukujte. Vmíchejte uvařené těstoviny, trošku vody z hrnce z těstovin, promíchejte, vmíchejte nastrouhaný sýr, dochuťte solí a pepřem. Na talíři ozdobte brusinkami, ořechy, šalvějí a ještě zakapejte olejem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Wow, moc zajímavé recepty, díky :-) eseta 11. 1. 2016 | 19:56

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Včera | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

27. 5. | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…