Rychlé jarní pomazánky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Stačí pár chytrých sezonních ingrediencí a trocha fantazie a za několik minut můžete podávat vynikající chuťovky.

Pomazánka z uzené makrely

4 porce - příprava: 15 minut

* 1 uzená makrela
* 1 plechovka sterilované cizrny
* 200 g lučiny nebo žervé
* 1 limetka
* sůl a pepř
* petrželka
* listy červené řepy
* 4 plátky pita chleba

Makrelu oberte. Cizrnu propláchněte a sceďte. V míse ji utřete s lučinou nebo žervé. Přidejte maso z makrely, šťávu a kůru z limetky, sůl a pepř. Vmíchejte nasekanou petrželku a listy červené řepy. Podávejte s pita chlebem.


Cuketová pomazánka s tofu

4 porce - příprava: 15 minut

* 1 menší cuketa
* 8 ředkviček
* 200 g sýra cottage
* 100 g tofu natural
* 2 stroužky česneku
* oregano
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* řeřicha
* 4 plátky chleba

Omytou cuketu a ředkvičky nahrubo nastrouhejte, přidejte cottage, nakrájené tofu a nasekaný česnek i oregano. Zakápněte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem, zasypte řeřichou. Promíchejte a podávejte s celozrnným chlebem.


Pomazánka z medvědího česneku

4 porce - příprava: 10 minut

* 2 svazky medvědího česneku (asi 100 g)
* 50 g sušených rajčat
* 1–2 chilli papričky
* 200 g čerstvého sýra pažitka
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* 200 g krekrů

Nasekejte medvědí česnek, sušená rajčata a chilli papričky. Přendejte do mísy a smíchejte s čerstvým sýrem a nasekanou pažitkou. Dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Promíchejte a podávejte s krekry.


Avokádová pomazánka se sýry a nachos

4 porce - příprava: 20 minut

* 2 celá avokáda
* 1 limetka
* 200 g smetanového jogurtu
* 4 jarní cibulky
* 1–2 chilli papričky
* 100 g čedaru
* 50 g gorgonzoly
* sůl a pepř
* nachos

Oloupejte avokáda, vyjměte pecky a nadrobno nakrájejte. Přendejte do mísy, vmíchejte šťávu z limetky a jogurt a utřete. Přidejte nasekanou jarní cibulku, chilli papričky, nastrouhané sýry a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s nachos.


Hrášková pomazánka s vaflemi

4 porce - příprava: 10 minut

* 250 g vyloupaného hrášku
* 100 g pražených solených pistácií
* 250 g ricotty
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* meduňka
* 8 vaflí

Hrášek přendejte do misky, přidejte vyloupané a nasekané pistáciové oříšky a ricottu. Zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Na závěr přidejte nasekanou meduňku, lístky si můžete nechat i na ozdobu. Podávejte na vaflích.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. 2017 | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. 2017 | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Jak správně udržovat a čistit plovoucí podlahu

Jak správně udržovat a čistit plovoucí podlahu

Dnes | Vypadají pěkně, nejsou drahé a poměrně snadno se pokládají. I to jsou důvody, proč patří plovoucí…

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Včera | Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku…

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

15. 1. | Lámete si každý večer hlavu s tím, co udělat rychlého a snadného pro rodinu, aby byla stoprocentě…

Vypěstujte si angínovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si angínovník: Vyléčí nejen bolest v krku

14. 1. | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…