Rychlé jarní pomazánky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Stačí pár chytrých sezonních ingrediencí a trocha fantazie a za několik minut můžete podávat vynikající chuťovky.

Pomazánka z uzené makrely

4 porce - příprava: 15 minut

* 1 uzená makrela
* 1 plechovka sterilované cizrny
* 200 g lučiny nebo žervé
* 1 limetka
* sůl a pepř
* petrželka
* listy červené řepy
* 4 plátky pita chleba

Makrelu oberte. Cizrnu propláchněte a sceďte. V míse ji utřete s lučinou nebo žervé. Přidejte maso z makrely, šťávu a kůru z limetky, sůl a pepř. Vmíchejte nasekanou petrželku a listy červené řepy. Podávejte s pita chlebem.


Cuketová pomazánka s tofu

4 porce - příprava: 15 minut

* 1 menší cuketa
* 8 ředkviček
* 200 g sýra cottage
* 100 g tofu natural
* 2 stroužky česneku
* oregano
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* řeřicha
* 4 plátky chleba

Omytou cuketu a ředkvičky nahrubo nastrouhejte, přidejte cottage, nakrájené tofu a nasekaný česnek i oregano. Zakápněte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem, zasypte řeřichou. Promíchejte a podávejte s celozrnným chlebem.


Pomazánka z medvědího česneku

4 porce - příprava: 10 minut

* 2 svazky medvědího česneku (asi 100 g)
* 50 g sušených rajčat
* 1–2 chilli papričky
* 200 g čerstvého sýra pažitka
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* 200 g krekrů

Nasekejte medvědí česnek, sušená rajčata a chilli papričky. Přendejte do mísy a smíchejte s čerstvým sýrem a nasekanou pažitkou. Dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Promíchejte a podávejte s krekry.


Avokádová pomazánka se sýry a nachos

4 porce - příprava: 20 minut

* 2 celá avokáda
* 1 limetka
* 200 g smetanového jogurtu
* 4 jarní cibulky
* 1–2 chilli papričky
* 100 g čedaru
* 50 g gorgonzoly
* sůl a pepř
* nachos

Oloupejte avokáda, vyjměte pecky a nadrobno nakrájejte. Přendejte do mísy, vmíchejte šťávu z limetky a jogurt a utřete. Přidejte nasekanou jarní cibulku, chilli papričky, nastrouhané sýry a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s nachos.


Hrášková pomazánka s vaflemi

4 porce - příprava: 10 minut

* 250 g vyloupaného hrášku
* 100 g pražených solených pistácií
* 250 g ricotty
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* meduňka
* 8 vaflí

Hrášek přendejte do misky, přidejte vyloupané a nasekané pistáciové oříšky a ricottu. Zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Na závěr přidejte nasekanou meduňku, lístky si můžete nechat i na ozdobu. Podávejte na vaflích.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Dnes | Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba…

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

Včera | Pokud trávíte většinu svého pracovního života v kanceláři, neměla by ve vašem okolí chybět zeleň.…

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Jak vyrobit růži z podzimního listí

17. 11. | Líbí se vám nádherně zbarvené podzimní listí? Vyrazte ven do přírody, spadané listy posbírejte a…

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

16. 11. | O účelu zimní zahrady má každý jinou představu. Někdo ji považuje za obytnou místnost, jiný má v…