S koncem prázdnin zase přibylo povinností, a proto vám jistě přijdou vhod rychlé recepty na chutné pokrmy, kterými nasytíte i potěšíte celou rodinu.
Pondělí: Bramborové gnocchi s houbovou omáčkou
4 porce, příprava: 30 minut
2 šalotky, 2 lžíce olivového oleje, 4 kuřecí prsa, sůl a pepř, 250 g žampionů, kmín a tymián, 2 lžíce smetany, 800 g bramborových gnocchi
Na oleji orestujte nasekanou šalotku, přidejte na kousky nakrájené maso, sůl a pepř. Duste asi 10 minut, podle potřeby podlijte vodou, přidejte plátky žampionů, kmín a tymián. Vařte ještě 5 minut, nakonec dochuťte smetanou. V osolené vodě uvařte podle návodu gnocchi. Podávejte s masem a omáčkou, ozdobte čerstvým tymiánem.
Pokračování 2 / 5
Úterý: Rolky ze zelných listů s mletým masem
4 porce, příprava: 30 minut
8 velkých listů červeného zelí, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 500 g mletého hovězího masa, 2 žloutky, 1 balení čerstvého sýra, tymián, sůl a pepř
Zelné listy vložte do hrnce s vroucí vodou a nechte je změknout. Nevařte. Poté vyndejte, odkrojte klíny košťálu. Na pánvi na oleji orestujte nasekanou cibulku, česnek, odstavte a nechte vychladnout. Potom přidejte k masu, vmíchejte žloutky, nastrouhaný sýr a tymián. Dochuťte solí a pepřem. Zelné listy naplňte masovou směsí, zabalte, upevněte párátky a pečte v troubě při 180 °C asi 20 minut. Ze zbytku masa můžete udělat kuličky a upéct je s rolkami. Podávejte jen tak nebo se salátem a vařenými bramborami.
Pokračování 3 / 5
Středa: Filety z pražmy s bramborovou kaší
4 porce, příprava: 30 minut
800 g brambor typu B, 8 filetů pražmy, sůl a pepř, 100 g hladké mouky, olej na smažení, 50 g másla, 60 g parmazánu, 200 ml plnotučného mléka
Oloupané a na menší kousky nakrájené brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Filety osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Opečte je na pánvi na trošce oleje dozlatova. Uvařené brambory slijte, rozmixujte, přidejte máslo a parmazán a promíchejte. Nakonec vlijte ohřáté mléko, rozmixujte v krém a dochuťte podle potřeby solí. Podávejte s rybou.
Pokračování 4 / 5
Čtvrtek: Omelety s parmskou šunkou a červenou řepou
4 porce, příprava: 15 minut
12 plátků parmské šunky, 12 vajec, sůl a pepř, 2 předvařené a oloupané červené řepy, 1 balení čerstvého sýra s bylinkami
Kokotky nebo zapékací misky vyložte plátky parmské šunky. Vyklepněte do nich vejce, osolte, opepřete a pečte v předehřáté troubě při 180 °C, dokud bílek neztuhne. Potom přidejte plátky červené řepy a čerstvého sýra. Krátce zapečte, asi tak 3 minuty. Podávejte s čerstvým pečivem.
Pokračování 5 / 5
Pátek: Hráškový krém s uzeným lososem
4 porce, příprava: 20 minut
1 lžíce olivového oleje, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 450 g mraženého hrášku, sůl a pepř, majoránka, 1 l zeleninového vývaru, 100 ml smetany na vaření, 200 g uzeného lososa, tmavé pečivo
V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm nasekanou šalotku a česnek. Přidejte mražený hrášek,krátce poduste, přidejte sůl, pepř, majoránku a zalijte vývarem. Vařte 7 minut. Potom osolte a rozmixujte v krém. Zjemněte smetanou, ještě asi 1 minutu povařte. Rozdělte na talíře, ozdobte plátky uzeného lososa a čerstvými bylinkami. Podávejte s pečivem.