Rychlé recepty od pondělí do pátku: Hráškový krém i gnocchi

Rychlé recepty od pondělí do pátku: Hráškový krém i gnocchi

S koncem prázdnin zase přibylo povinností, a proto vám jistě přijdou vhod rychlé recepty na chutné pokrmy, kterými nasytíte i potěšíte celou rodinu.

Pondělí: Bramborové gnocchi s houbovou omáčkou

4 porce, příprava: 30 minut

2 šalotky, 2 lžíce olivového oleje, 4 kuřecí prsa, sůl a pepř, 250 g žampionů, kmín a tymián, 2 lžíce smetany, 800 g bramborových gnocchi

Na oleji orestujte nasekanou šalotku, přidejte na kousky nakrájené maso, sůl a pepř. Duste asi 10 minut, podle potřeby podlijte vodou, přidejte plátky žampionů, kmín a tymián. Vařte ještě 5 minut, nakonec dochuťte smetanou. V osolené vodě uvařte podle návodu gnocchi. Podávejte s masem a omáčkou, ozdobte čerstvým tymiánem.

Pokračování 2 / 5

Úterý: Rolky ze zelných listů s mletým masem

4 porce, příprava: 30 minut

8 velkých listů červeného zelí, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 500 g mletého hovězího masa, 2 žloutky, 1 balení čerstvého sýra, tymián, sůl a pepř

Zelné listy vložte do hrnce s vroucí vodou a nechte je změknout. Nevařte. Poté vyndejte, odkrojte klíny košťálu. Na pánvi na oleji orestujte nasekanou cibulku, česnek, odstavte a nechte vychladnout. Potom přidejte k masu, vmíchejte žloutky, nastrouhaný sýr a tymián. Dochuťte solí a pepřem. Zelné listy naplňte masovou směsí, zabalte, upevněte párátky a pečte v troubě při 180 °C asi 20 minut. Ze zbytku masa můžete udělat kuličky a upéct je s rolkami. Podávejte jen tak nebo se salátem a vařenými bramborami.

Pokračování 3 / 5

Středa: Filety z pražmy s bramborovou kaší

4 porce, příprava: 30 minut

800 g brambor typu B, 8 filetů pražmy, sůl a pepř, 100 g hladké mouky, olej na smažení, 50 g másla, 60 g parmazánu, 200 ml plnotučného mléka

Oloupané a na menší kousky nakrájené brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Filety osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Opečte je na pánvi na trošce oleje dozlatova. Uvařené brambory slijte, rozmixujte, přidejte máslo a parmazán a promíchejte. Nakonec vlijte ohřáté mléko, rozmixujte v krém a dochuťte podle potřeby solí. Podávejte s rybou.

Pokračování 4 / 5

Čtvrtek: Omelety s parmskou šunkou a červenou řepou

4 porce, příprava: 15 minut

12 plátků parmské šunky, 12 vajec, sůl a pepř, 2 předvařené a oloupané červené řepy, 1 balení čerstvého sýra s bylinkami

Kokotky nebo zapékací misky vyložte plátky parmské šunky. Vyklepněte do nich vejce, osolte, opepřete a pečte v předehřáté troubě při 180 °C, dokud bílek neztuhne. Potom přidejte plátky červené řepy a čerstvého sýra. Krátce zapečte, asi tak 3 minuty. Podávejte s čerstvým pečivem.

Pokračování 5 / 5

Pátek: Hráškový krém s uzeným lososem

4 porce, příprava: 20 minut

1 lžíce olivového oleje, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 450 g mraženého hrášku, sůl a pepř, majoránka, 1 l zeleninového vývaru, 100 ml smetany na vaření, 200 g uzeného lososa, tmavé pečivo

V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm nasekanou šalotku a česnek. Přidejte mražený hrášek,krátce poduste, přidejte sůl, pepř, majoránku a zalijte vývarem. Vařte 7 minut. Potom osolte a rozmixujte v krém. Zjemněte smetanou, ještě asi 1 minutu povařte. Rozdělte na talíře, ozdobte plátky uzeného lososa a čerstvými bylinkami. Podávejte s pečivem.

Doporučujeme

Články odjinud