Rychlé večeře na celý týden

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Báječná večeře nemusí být ani pracná, ani zdlouhavá na přípravu. Zkuste naše rychlé a vtipné dobroty, které připravíte do 15 minut.

Pondělí

Těstoviny s mozzarellou

4 porce - příprava: 10 minut

* 500 g těstovin
* olivový olej
* 1 šalotka
* 3 stroužky česneku
* 1 řapíkatý celer
* 1 žlutá cuketa
* 4 loupaná rajčata
* sůl a pepř
* 1 mozzarella
* bazalka a oregano

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Na oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek, přidejte na kolečka nakrájený řapíkatý celer i cuketu a nakonec loupaná rajčata. Osolte, opepřete a vmíchejte natrhanou mozzarellu. Stáhněte z plotny a dochuťte čerstvou bazalkou a oreganem. Podávejte s těstovinami.


Úterý

Bílé gazpacho s chorizem

4 porce - příprava: 15 minut + chlazení

* 750 g zralých masitých rajčat
* 200 g bílého chleba
* 1 okurka
* 1 zelená paprika
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 2 lžíce vinného octa
* 100 ml olivového oleje

NA DOKONČENÍ:
* 1 červená paprika
* 1 zelená paprika
* 1 středně velká cibule
* 1 salátová okurka
* chorizo orestované na oleji
* parmazán
* bazalka

Rajčata oloupejte. Chléb namočte do vody. Všechnu zeleninu společně s cibulí a česnekem nakrájejte na menší kousky. Veškeré ingredience včetně vyždímaného chleba a oleje rozmixujte na kaši. Dochuťte solí a přelijte do nádoby, ve které budete gazpacho podávat. Podle potřeby zřeďte ledovou vodou a nechte v ledničce pořádně zchladit. Jako přílohu podávejte nadrobno nakrájenou zeleninu. Ozdobte orestovaným chorizem, kousky parmazánu a bazalky.


Středa

Kuřecí kousky v těstíčku

4 porce - příprava: 15 minut

* 4 kuřecí prsa
* 2 vejce
* 50 g pecorina
* 100 ml plnotučného mléka
* 4 lžíce hladké mouky
* sůl a pepř
* čerstvé bylinky
* 400 g brambor typu A
* olivový olej

SALÁT:
* listový salát
* cherry rajčátka
* olivový olej
* balzamikový ocet
* sůl a pepř

Kuřecí prsa omyjte, osušte a nakrájejte na menší podélné kousky. V míse vyšlehejte vejce, vmíchejte mléko, nastrouhané pecorino, sůl, pepř, bylinky a zahustěte moukou. Brambory očistěte a nakrájejte na větší kusy. V hlubším hrnci rozehřejte olej a osmažte nakrájené brambory dozlatova. Mezitím na oleji na pánvi dozlatova opečte i kuřecí kousky, které jste obalili v těstíčku. Podávejte je se salátem s cherry rajčátky, zakápnutým olivovým olejem a balzamikovým octem, dochuceným solí a pepřem.


Čtvrtek

Květákový mozeček s klobásou

4 porce - příprava: 15 minut

* 1 menší květák
* 1 cibule
* 2 klobásy
* olej
* 4 vejce
* sůl a pepř
* bylinky
* chilli paprička
* pečivo

Květák rozdělte na hlavičky a povařte je v lehce osolené vodě na skus, asi 7 minut. Mezitím nasekejte cibuli, klobásy nakrájejte na kolečka a orestujte na trošce oleje. Přidejte slité, uvařené kousky květáku, pomačkejte a vmíchejte vejce. Osolte, opepřete, dochuťte bylinkami a troškou chilli papričky. Podávejte s pečivem.


Pátek

Burger se syrečky

4 porce - příprava: 15 minut

* 1 cuketa
* 1 paprika
* olivový olej
* sůl a pepř
* 4 burgerové housky
* plnotučná hořčice
* listový salát
* 4 syrečky

Zeleninu nakrájejte na větší kousky, ty ogrilujte na pánvi na trošce olivového oleje. Osolte a opepřete. Housky rozkrojte, potřete hořčicí, vložte listový salát, grilovanou zeleninu a navrch syrečky. Uzavřete a podávejte.

Blanšírovaná rajčata? Snadné!

Existuje nespočet druhů rajčat. Některá se hodí do salátu, jiná k sušení, ty větší pak k zapečení nebo přípravě suga (rajčatové omáčky). Zralá masitá rajčata, jež se vám krásně vejdou do dlaně, jsou úžasná třeba do polévek nebo omáček. Předtím je ale zbavte slupky, a to jednoduše: blanšírováním. Připravte si velký hrnec s vodou a nechte ji vařit.

Vedle pak postavte mísu s ledem a hodně studenou vodou. Do vroucí vody vhoďte rajčata. Pokud přidáte sůl, zůstanou vám krásně červená. Jen minutu vařte, ne déle, ať je nerozvaříte. Poté rajčata ihned zchlaďte v míse s ledem. Slupka půjde lehce dolů a vy můžete začít vařit třeba gazpacho.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Dnes | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Včera | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

16. 8. | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…