Rychlé večeře od pondělí do pátku

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Vezměte rodinu navečer kolem světa a naservírujte jí italské muffiny, asijskou polévku nebo středozemím vonící kuřecí prsa s limetkou.

Vychutnejte si čerstvé jarní bylinky

Bylinky patří mezi přírodní dochucovadla již od nepaměti. Pěstovaly je naše babičky na zahrádkách, rostly volně v přírodě. Vy je dnes celoročně seženete v obchodech, sezonně pak v zahradnictví a na trzích.

Co je na nich tak výjimečného? Jsou zdravé, obsahují éterické oleje, provitamin A, vitaminy B, C, E, K a řadu dalších prospěšných látek. Bylinky podporují chuť k jídlu, usnadňují trávení a posilují obranyschopnost organismu.

Nejzdravější jsou čerstvé, ale mnohé z nich (např. tymián nebo rozmarýn) snesou i tepelnou úpravu. Pokud koupíte bylinky již nařezané, můžete je zamrazit v igelitových sáčcích nebo si je nasušit do zásoby.

Rychlá asijská polévka

4 porce - příprava: 15 minut

* 100 g rýžových nudlí
* 2 mrkve
* 4 jarní cibulky
* 5 cm dlouhý kořen zázvoru
* 1,5 l kuřecího vývaru
* 2 hvězdičky badyánu
* sůl a pepř
* chilli paprička a koriandr na dochucení

Rýžové nudle připravte podle návodu. Mrkev, jarní cibulky a zázvor očistěte a nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci rozehřejte kuřecí vývar, vsypte zeleninu, badyán a krátce povařte, asi 5 minut. Poté dochuťte solí a pepřem. Na talíře rozdělte hotové nudle, zalijte polévkou a ozdobte nakrájenou chilli papričkou a čerstvým koriandrem.

Kuřecí prsa s limetkou

4 porce - příprava: 25 minut

* 400 g rýže
* 4 kuřecí prsa
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* 2 limetky
* rozmarýn

Rýži uvařte podle návodu. Kuřecí prsa naložte do marinády z olivového oleje, soli, pepře, šťávy a kůry z limetky. Pak je orestujte z obou stran dozlatova. Nakonec přidejte pro provonění plátky limetky a snítku rozmarýnu. Podávejte s rýží a čerstvým salátem.

Italské slané muffiny

6 kousků - příprava: 30 minut

* 2 vejce
* 50 g parmazánu
* 80 ml polotučného mléka
* 180 g polohrubé mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* sůl a pepř
* oregano
* 2 lžíce olivového oleje
* 60 g černých oliv
* 60 g sušených rajčat (v oleji)

V míse smíchejte vejce s nastrouhaným sýrem (část si nechte na ozdobu muffinů) a mlékem. Přidejte mouku, prášek do pečiva, sůl, pepř, lístky oregana a nakonec zlehka vmíchejte olej. Těstem naplňte dno formiček na muffiny. Vložte olivy a sušená rajčata a zalijte zbytkem těsta do formiček. Navrch můžete dát ještě olivy, rajčata a nastrouhaný sýr. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 20 minut.

Salát s grilovaným sýrem

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 ledový salát
* 4 kozí sýry a la hermelín
* 4 malé bagety
* 250 g jahod
* 40 g loupaných mandlí
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce malinového octa
* čerstvé bylinky (pažitka, petrželka)

Ledový salát omyjte a natrhejte na menší kousky. Sýry ogrilujte na pánvi spolu s plátky baget. Salát rozdělte na talíře, ozdobte sýrem, kousky jahod a plátky mandlí. Dochuťte solí, pepřem a zakapejte olivovým olejem a malinovým octem. Ještě teplé bagety potřete troškou olivového oleje smíchaného s nasekanými bylinkami.

Těstoviny s tvarohem a hráškem

4 porce - příprava: 20 minut

* 400 g těstovin
* extra panenský olivový olej
* 250 g cukrových hrášků
* 1 šalotka
* 2 stroužky česneku
* 250 g tučného tvarohu
* sůl a pepř
* kůra z 1 citronu
* bazalka

Uvařte těstoviny na skus. Na oleji orestujte nakrájené cukrové hrášky spolu s nasekanou šalotkou a česnekem. Hotové těstoviny přendejte na talíře, ozdobte směsí a tvarohem. Osolte, opepřete a dochuťte kůrou z citronu a čerstvou bazalkou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Dnes | Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc…

Nejúžasnější adventní kalendáře: Který z nich si vyrobíte?

Nejúžasnější adventní kalendáře: Který z nich si vyrobíte?

Včera | Adventní kalendář k předvánočnímu období prostě patří. Bez něj by čekání na Štědrý den ztratilo své…

Zimní zahrada: Kterých chyb se vyvarovat při stavbě?

Zimní zahrada: Kterých chyb se vyvarovat při stavbě?

23. 11. | Kdo uvažuje o stavbě zimní zahrady, měl by něco vědět o zásadách výběru vhodné technologie stavby a…

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na perníčky

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na…

22. 11. | Vánoce bez perníčků jsou jako týden bez neděle. Přinášíme vám proto recepty na ty nejlepší perníčky…