Rychlé večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Přinášíme vám tipy na pestré večeře pro milovníky masa i salátů, na jejichž přípravu vám stačí pět surovin a které zaručeně sklidí potlesk.

Plněné bramborové koule

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 balení bramborového těsta + vejce
* 250 g sterilovaného červeného zelí
* 1 červená cibule
* 250 g uzeného masa
* sůl a pepř

Připravte si bramborové těsto podle návodu (pokud je třeba, přidejte vejce). Vyválejte tenký plát a nakrájejte ho na větší čtverečky (asi 8 x 8 cm). Navrch položte smíchané zelí s nasekanou cibulkou a nadrobno nakrájeným uzeným masem, dochuťte solí a pepřem. Zabalte do tvaru kulatého knedlíku. Pak všechny vhoďte do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou (asi 7 minut). Vyjměte a podávejte. Můžete přelít rozehřátým máslem.


Objevte kouzlo červeného zelí

Červené zelí – vyšlechtěná odrůda hlávkového zelí – je velkou zásobárnou vitaminů, především C, K, E a skupiny B. Z minerálních látek pak obsahuje železo, vápník, draslík a další zdraví prospěšné látky. Působí tak příznivě nejen na podporu imunity, ale i na trávení a dokonce i na dobrou náladu. O tom by mohly naše babičky vyprávět!

Zkuste ho připravit obdobně jako ony. Zelí zbavte starších i tužších listů a vyřízněte košťál. Čerstvé listy nakrájejte na proužky a vařte v trošce osolené vody jen 4 minuty. Potom slijte a vhoďte do hrnce s rozehřátým máslem a lehce orestovanou cibulkou. Dochuťte solí, pepřem a kmínem. Nechte prohřát a podávejte jen tak, pro zdraví!


Polévka z červené čočky

4 porce - příprava: 20 minut

* 300 g loupané červené čočky
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 2 středně velké mrkve
* bobkový list a nové koření
* sůl a pepř

ZAVÁŘKA:
* 4 vejce
* 1 lžíce octa
* petrželka

Čočku propláchněte a nasypte do ohřátého vývaru, přidejte na menší kousky nakrájenou mrkev a koření. Nesolte! Vařte asi 10 minut. Mezitím si připravte na každou porci jedno ztracené vejce ve vroucí vodě s troškou octa. Hotovou polévku dochuťte solí a pepřem. Rozdělte na talíře a ozdobte ztraceným vejcem a petrželkou.


Kuřecí steak se salátem

4 porce - příprava: 20 minut

* 4 kuřecí prsa
* sůl a pepř
* 1 limetka
* olivový olej
* 1 chilli paprička

SALÁT:
* 1 okurka
* 4 ředkvičky
* olivový olej
* sůl a pepř
* petrželka

Kuřecí prsa osolte a opepřete, zakapejte šťávou a zasypte kůrou z limetky a orestujte na oleji z obou stran dozlatova. Poté zasypte nasekanou chilli papričkou, aby se jen lehce prohřála.

Připravte si salát: okurku a ředkvičky nakrájejte na kolečka, vložte do mísy, zakapejte olejem, dochuťte solí a pepřem. Promíchejte, přendejte na talíř ke kuřecímu steaku a ozdobte petrželkou.


Vinná klobása s bramborami

4 porce - příprava: 25 minut

* 4 vinné klobásy
* olej
* 600 g brambor typu A (nebo rané)
* 2 lžíce plnotučné hořčice
* 1–2 cibule (nebo jarní cibulka)
* sůl a pepř

Vinné klobásy napíchněte na špejli a orestujte na pánvi na oleji. Brambory uvařte ve slupce. Pak je nakrájejte na měsíčky, orestujte a naservírujte ke klobásám. Přidejte hořčici, nasekanou cibulku, sůl a pepř.


Nudle s melounem

4 porce - příprava: 15 minut

* 500 g tagliatelle
* 200 g vodního melounu
* 1 salátová okurka
* 200 g čerstvého sýra
* sůl a pepř

ZÁLIVKA:
* olivový olej
* 1 citron
* petrželka

Uvařte těstoviny na skus. Meloun a okurku nakrájejte na menší kousky. Vmíchejte je k těstovinám, přidejte čerstvý sýr, dochuťte solí a pepřem. Zakapejte olivovým olejem, šťávou a kůrou z citronu a nasekanou petrželkou.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na perníčky

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na…

Dnes | Vánoce bez perníčků jsou jako týden bez neděle. Přinášíme vám proto recepty na ty nejlepší perníčky…

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Dnes | Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že…

Lze využít k hnojení zahrady obsah septiku?

Lze využít k hnojení zahrady obsah septiku?

Včera | Využíváte k likvidaci odpadních vod stále ještě klasickou jímku a napadlo vás ušetřit nemalé…

Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

20. 11. | Zabalte vše, co máte rádi. Právě teď, když vítr začíná foukat do strnišť a nejlépe je doma v…