Rychlé večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Přinášíme vám tipy na pestré večeře pro milovníky masa i salátů, na jejichž přípravu vám stačí pět surovin a které zaručeně sklidí potlesk.

Plněné bramborové koule

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 balení bramborového těsta + vejce
* 250 g sterilovaného červeného zelí
* 1 červená cibule
* 250 g uzeného masa
* sůl a pepř

Připravte si bramborové těsto podle návodu (pokud je třeba, přidejte vejce). Vyválejte tenký plát a nakrájejte ho na větší čtverečky (asi 8 x 8 cm). Navrch položte smíchané zelí s nasekanou cibulkou a nadrobno nakrájeným uzeným masem, dochuťte solí a pepřem. Zabalte do tvaru kulatého knedlíku. Pak všechny vhoďte do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou (asi 7 minut). Vyjměte a podávejte. Můžete přelít rozehřátým máslem.


Objevte kouzlo červeného zelí

Červené zelí – vyšlechtěná odrůda hlávkového zelí – je velkou zásobárnou vitaminů, především C, K, E a skupiny B. Z minerálních látek pak obsahuje železo, vápník, draslík a další zdraví prospěšné látky. Působí tak příznivě nejen na podporu imunity, ale i na trávení a dokonce i na dobrou náladu. O tom by mohly naše babičky vyprávět!

Zkuste ho připravit obdobně jako ony. Zelí zbavte starších i tužších listů a vyřízněte košťál. Čerstvé listy nakrájejte na proužky a vařte v trošce osolené vody jen 4 minuty. Potom slijte a vhoďte do hrnce s rozehřátým máslem a lehce orestovanou cibulkou. Dochuťte solí, pepřem a kmínem. Nechte prohřát a podávejte jen tak, pro zdraví!


Polévka z červené čočky

4 porce - příprava: 20 minut

* 300 g loupané červené čočky
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 2 středně velké mrkve
* bobkový list a nové koření
* sůl a pepř

ZAVÁŘKA:
* 4 vejce
* 1 lžíce octa
* petrželka

Čočku propláchněte a nasypte do ohřátého vývaru, přidejte na menší kousky nakrájenou mrkev a koření. Nesolte! Vařte asi 10 minut. Mezitím si připravte na každou porci jedno ztracené vejce ve vroucí vodě s troškou octa. Hotovou polévku dochuťte solí a pepřem. Rozdělte na talíře a ozdobte ztraceným vejcem a petrželkou.


Kuřecí steak se salátem

4 porce - příprava: 20 minut

* 4 kuřecí prsa
* sůl a pepř
* 1 limetka
* olivový olej
* 1 chilli paprička

SALÁT:
* 1 okurka
* 4 ředkvičky
* olivový olej
* sůl a pepř
* petrželka

Kuřecí prsa osolte a opepřete, zakapejte šťávou a zasypte kůrou z limetky a orestujte na oleji z obou stran dozlatova. Poté zasypte nasekanou chilli papričkou, aby se jen lehce prohřála.

Připravte si salát: okurku a ředkvičky nakrájejte na kolečka, vložte do mísy, zakapejte olejem, dochuťte solí a pepřem. Promíchejte, přendejte na talíř ke kuřecímu steaku a ozdobte petrželkou.


Vinná klobása s bramborami

4 porce - příprava: 25 minut

* 4 vinné klobásy
* olej
* 600 g brambor typu A (nebo rané)
* 2 lžíce plnotučné hořčice
* 1–2 cibule (nebo jarní cibulka)
* sůl a pepř

Vinné klobásy napíchněte na špejli a orestujte na pánvi na oleji. Brambory uvařte ve slupce. Pak je nakrájejte na měsíčky, orestujte a naservírujte ke klobásám. Přidejte hořčici, nasekanou cibulku, sůl a pepř.


Nudle s melounem

4 porce - příprava: 15 minut

* 500 g tagliatelle
* 200 g vodního melounu
* 1 salátová okurka
* 200 g čerstvého sýra
* sůl a pepř

ZÁLIVKA:
* olivový olej
* 1 citron
* petrželka

Uvařte těstoviny na skus. Meloun a okurku nakrájejte na menší kousky. Vmíchejte je k těstovinám, přidejte čerstvý sýr, dochuťte solí a pepřem. Zakapejte olivovým olejem, šťávou a kůrou z citronu a nasekanou petrželkou.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Dnes | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Včera | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…