Rychlé večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Nabídněte rodině k večeři báječné „zelené“ rychlovky, které doplní denní příjem zeleniny, ale zároveň uspokojí i milovníky masité stravy.

Pondělí:

Kuřecí prsa s lusky a listovými puky

4 porce - příprava: 25 minut

* 4 kuřecí prsa
* sůl a pepř
* olivový olej
* 200 g fazolových lusků
* 4 jarní cibulky
* 20 g kaparů
* 40 g parmazánu
* focaccia k podávání

Kuřecí prsa osolte, opepřete a ogrilujte na pánvi na trošce olivového oleje dozlatova z obou stran. Mezitím omyjte fazolové lusky, odstraňte kraje a příčně je nakrájejte. Cibulku pokrájejte na kolečka. Přidejte ji na pánev k masu společně s kapary a asi 5 minut restujte.

Přendejte na talíře a na pánvi jen zlehka ohřejte rozkrojené listové puky. Maso zasypte nastrouhaným parmazánem a podávejte například s domácí focacciou (recept na rozmarýnovou najdete v květnovém čísle časopisu F.O.O.D.).


Úterý:

Zapečené těstoviny s klobásou

4 porce - příprava: 30 minut

* 400 g těstovin penne
* sůl a pepř
* olivový olej
* 2 pikantní klobásy
* 250 g cherry rajčátek
* 2 šalotky
* 2 stroužky česneku
* tymián a petrželka
* 100 g parmazánu

Uvařte těstoviny v osolené vodě na skus. Sceďte, přendejte do vymazaného pekáčku, zakapejte olivovým olejem, vmíchejte na kolečka nakrájené klobásy, rajčátka, šalotky a česnek. Dochuťte solí, pepřem a bylinkami. Posypte nastrouhaným sýrem a zapečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 10 minut.


Středa:

Bramborová frittata se zeleninou

4 porce - příprava: 30 minut

* 500 g brambor typu B předvařených ve slupce
* olivový olej
* 2 papriky
* 1 cibule
* 1/2 květáku
* 200 g hrášku
* sůl a pepř
* 6 vajec
* libeček

Předvařené brambory i se slupkou nakrájejte na kolečka. Zapékací formu vymažte olejem, vyložte částí brambor, zasypte na kolečka nakrájenou paprikou a cibulí. Přidejte na růžičky rozebraný květák a hrášek, osolte a opepřete. Zakapejte olivovým olejem. Opakujte, zakončete bramborami a vše zalijte rozšlehanými vejci. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Nakonec ozdobte čerstvým libečkem.

NÁŠ TIP: Místo části vajec můžete použít tučnou smetanu, frittata bude vláčnější a lahodnější. Libeček zkuste nahradit jinými bylinkami.


Čtvrtek:

Lehký salát se „smažákem“

4 porce - příprava: 30 minut

* 4 silné plátky eidamu
* 60 g hladké mouky
* 2 vejce
* 60 g kukuřičných lupínků
* olej na smažení
* 100 g polníčku
* 400 g cherry rajčátek (mix)
* 40 g klíčků (mix)
* 4 listové puky
* 100 ml olivového oleje
* 1 lžíce hrubozrnné hořčice
* sůl a pepř

Nejdřív obalte sýr v mouce, v rozšlehaném vejci, opět v mouce, poté ve vejci a nakonec v rozdrcených kukuřičných lupíncích. Smažte na oleji dozlatova z obou stran. Mezitím omyjte zeleninu, natrhejte a nakrájejte na menší kousky, rozdělte na talíře, obložte smaženým sýrem a klíčky. Zakapejte dresinkem, který jste připravili z olivového oleje a hrubozrnné hořčice a dochutili solí a pepřem.


Pátek:

Zelená polévka s brokolicí

4 porce - příprava: 30 minut

* 4 brambory typu B
* 1 řapíkatý celer
* 1 pórek
* 200 g žampionů
* 1 menší brokolice
* 2 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
* sůl a pepř
* kmín a majoránka
* čerstvý tymián a libeček

Brambory, řapíkatý celer, pórek i houby očistěte a nakrájejte, brokolici rozeberte na růžičky. Připravte si světlou jíšku z másla a mouky, zalijte ji studeným zeleninovým nebo kuřecím vývarem a rozmíchejte. Vsypte zeleninu a žampiony. Dochuťte solí, pepřem, kmínem a majoránkou. Vařte doměkka, asi 15 minut. Polévku naservírujte do talířů, ozdobte čerstvým tymiánem a libečkem. Podávejte s pečivem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Dnes | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…

Recepty na víkend: Tortily, salát a italské rizoto

Recepty na víkend: Tortily, salát a italské rizoto

Dnes | Rozmýšlíte se, co vařit o víkendu, a nechcete českou klasiku, knedlíky, brambory, omáčky a vepřové?…

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Včera | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

20. 9. | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…