Rychlé zdravé večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Chcete vědět, jak rychle a snadno připravíte barevné večeře plné zeleniny pro celou rodinu? Máme pro vás tip na každý všední den.

Pondělí: Kotleta s rajčaty a bramborami

4 porce - příprava: 30 minut

* 600 g brambor typu A
* 4 vepřové kotlety
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 500 g cherry rajčátek
* 40 g másla
* 4 jarní cibulky
* 2 stonky řapíkatého celeru
* 100 g hrášku

Očištěné brambory uvařte i se slupkou doměkka. Kotlety osolte a opepřete. Ogrilujte je na pánvi na olivovém oleji dozlatova z obou stran. Ke konci přidejte rajčátka. V hrnci na trošce másla orestujte nasekanou jarní cibulku, řapíkatý celer a hrášek. Přidejte oloupané brambory, rozšťouchejte a dochuťte solí a pepřem.


Úterý: Polenta zapečená s rajčátky a ančovičkami

4 porce - příprava: 25 minut

* 400 g polenty
* 8 žampionů
* 150 g zelených fazolek
* 200 g cherry rajčátek
* 100 g nakládaných ančoviček
* 100 g čerstvého sýra
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř

Připravte si polentu podle návodu. Na 1 hrnek polenty budete potřebovat 2 hrnky vroucí vody. Přidejte lžičku soli a míchejte, dokud nezhoustne. Na vymazanou pánev rozložte polentu. V jiné pánvi orestujte na trošce olivového oleje na plátky nakrájené žampiony a fazolky. Přendejte je na polentu, přidejte rozpůlená rajčátka, ančovičky a čerstvý sýr. Podle potřeby ještě dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Nechte na plotně krátce prohřát a podávejte.


Středa: Nudle s cuketou a hráškem

4 porce - příprava: 20 minut

* 500 g širokých nudlí
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 jarní cibulky
* 2 stroužky česneku
* 1 cuketa
* 200 g parmské šunky
* 200 g hrášku
* čerstvá máta
* 1–2 chilli papričky
* sůl a pepř
* 80 g parmazánu

Nudle uvařte v osolené vodě podle návodu uvedeného na obale na skus. Mezitím na olivovém oleji orestujte na plátky nakrájenou jarní cibulku, česnek a cuketu. Přidejte parmskou šunku, hrášek, nasekanou mátu i chilli papričky. Osolte a opepřete. Přendejte na talíře a ozdobte parmazánem.


Čtvrtek: Salát s cherry rajčátky a nektarinkami

4 porce - příprava: 15 minut

* 400 g listových salátů
* 300 g cherry rajčátek
* 4 nektarinky
* 1 červená cibule
* 200 g fety
* 100 g černých oliv
* 4 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce balzamikového octa
* sůl a pepř

Omyté lístky salátu rozdělte do talířů. Navrch položte rozpůlená rajčátka, měsíčky nektarinek a plátky cibule. Zasypte kostičkami fety, olivami a dochuťte olivovým olejem, balzamikovým octem, solí a pepřem. Podávejte s čerstvou bagetou.


Pátek: Polévka z kukuřice s kousky kuřete a nachos

4 porce - příprava: 20 minut + vaření vývaru

* 1 lžíce másla
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 jarní cibulky
* 2 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 4 palice kukuřice (nebo 400 g mražené)
* 4 brambory
* 1 l drůbežího vývaru + maso z kuřete
* plocholistá petrželka
* smetana, sůl a pepř na dochucení
* nachos

Na másle a oleji orestujte nasekanou cibulku, šalotku a česnek. Přidejte kukuřici a na kostičky nakrájené brambory, orestujte. Poté zalijte drůbežím vývarem. Vařte doměkka, asi 8 minut. Rozmixujte v krém, dochuťte smetanou, solí a pepřem. Podávejte s kousky kuřecího masa, petrželkou a nachos.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Dnes | Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř…

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Včera | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

21. 7. | Měsíček je další z téměř zázračných rostlin, jejichž léčivé účinky hojně využívaly už naše babičky.…

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

20. 7. | Provence je jedním z nejhezčích regionů Francie, plný levandulových polí, vinic a olivových hájů,…