Rychlokurz domácího barmana

Rychlokurz domácího barmana

Čekáte o Silvestru hosty a lámete si hlavu, co nabídnout k pití? Víno a tvrdé destiláty už dávno nejsou v módě, ale frčí míchané nápoje. Nabízíme vám rady a recepty, jak namíchat osvěžující koktejly. Vaši hosté budou nadšeni!

S vybavením domácího baru si nedělejte starosti

Budete potřebovat jen pár drobností, které většinou stejně máte doma. Potřebujete: šejkr nebo mixér, míchací sklenici o obsahu 0,5 l, sítko, lis na citron, misku na led, dlouhou míchací lžíci a ostrý nůž na porcování ovoce.

Co se surovin týče, nemusíte se zruinovat, k míchání koktejlů většinou nepotřebujete velké množství nápojů (s výjimkou punčů a grogů) a ovoce můžete dát čerstvé nebo kompotované. Ze sedmičky tvrdého alkoholu vykouzlíte dvanáct až patnáct drinků. Koření, vejce, smetanu i kávu v kuchyni vždy najdete. Kromě toho se vyplatí si předem připravit cukrový sirup.

  • Základní cukrový sirup se vaří z 1 kg krystalového cukru rozpuštěného ve 3/4 l vody, kterou ohřejete k varu, vaříte 10 minut a sbíráte z povrchu pěnu. Roztok pak přefiltrujte přes plátýnko do lahví. Také příprava aromatizovaných sirupů není nijak složitá. Do základního cukrového sirupu při varu přidejte ovocnou dřeň nebo celé vanilkové lusky. Můžete si však ušetřit práci a použít hotové sirupy s příchutěmi.

Jaké sklo?

Každý míchaný nápoj má jiné vlastnosti, vůni, chuť i vzhled, proto je pro podávání důležité zvolit správnou sklenku. Podle velikosti a tvaru se liší sklenice na aperitivy, koktejly, dlouhé nápoje nebo teplé nápoje, případně punče, bowle atd. Jak se v tom vyznat? Většinu nápojového skla budete mít doma a na silvestrovskou oslavu si s nimi bohatě vystačíte.

Pro longdrinky se nejlépe hodí sklenice bez stopky o objemu cca 250 ml s masivnějším dnem, aby se led rychle nerozpustil. Sklenice na stopce jsou vhodné pro různé míchané koktejly typu flipy, koblery, krusty či vaječné nápoje, a sklenice s ouškem je určena výhradně k podávání bowle a různých teplých nápojů.

Velký efekt, rychlá příprava

Nejjednodušší postup přípravy míchaných nápojů je rovnou v míchací sklenici. Do předchlazené sklenice se vloží několik kostek ledu, odměří suroviny dle receptury, vše se promíchá barovou lžičkou a na závěr ozdobí dekorací. Bez ledu se neobejdete, proto si ho obstarejte dostatek. Pro deset lidí počítejte zhruba s osmi kilogramy ledu. Nezapomeňte také s předstihem namrazit sklenky a vychladit vodku, bílý rum, šumivé víno a především mějte pořádnou zásobu chlazené stolní vody.

Oblíbené koktejly, klasické i netradiční

Pro dámy:

  • Piňa Colada

Potřebujete: 3 cl bílého rumu. 3 cl kokosového krému, 9 cl ananasového džusu

Všechny suroviny vložíme do mixeru nebo šejkru s drceným ledem a řádně promícháme. Přelijeme do vychlazené sklenice na longdrink, zdobíme kouskem ananasu, koktejlovou třešni a brčkem.

Pro pány:

  • Cuba Libre

Potřebujete: 5 cl bílého rumu. 10 cl Coly

Do sklenice na longdrink dáme drcený led, zalijeme rumem a doplníme colou. Zdobíme osminkou limety.

Univerzální:

  • Koktejl Woo-Doo

Potřebujete 4 cl Fernetu Stock, Bitter Lemon, plátek citrónu, snítku máty

Do longdrinkové sklenice vložíme led, nalijeme Fernet a doplníme citrónovým tonikem (Bitter Lemon). Koktejl zdobíme půlkou plátku citrónu a lístkem máty.

  • Efektní:

Winter day Potřebujete: 6 cl šťávy z bílých hroznů, 2 cl grapefruitové šťávy, 4 cl pomerančové šťávy, 4 cl Aperolu, na ozdobu spirálu z kůry limetky, koktejlovou třešeň, snítku máty

Všechny šťávy, led a Aperol protřepeme v šejkru a přes sítko nalijeme do sklenice na longdrink. Zdobíme spirálou z limety, kterou vložíme do nápoje a přes okraj položíme ozdobnou jehlu a třešní a lístkem máty Kdo rád, může limetku vyměnit za dílek cukrového melounu.

Lehký:

  • Koktejl Sněžná bouře

Potřebujete: 6 cl vodky, 6 cl kokosového likéru, perlivou stolní vodu Vodku a kokosový likér smícháme přímo ve vysoké sklenici naplněné ledem a doplníme perlivou stolní vodou.

Pro milovníky whisky:

  • Starý, dobrý a osvědčený koktejl Old Fashioned

Potřebujete: 4 cl bourbonu, skotské whisky, 1 kostku cukru, 2 střiky Angostura Bitter, 1 střik sodovky

Přímo do sklenice na whisky vložíme kostku cukru, kterou zastříkneme Angosturou a sodovkou. Vše dobře promícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme kostky ledu, a poté nalijeme whisky. Zdobíme plátkem pomeranče, spirálou z citronové kůry a dvěma koktejlovými třešněmi.

Pro silné povahy:

  • Býčí zápas

Potřebujete 3 cl vodky. 6 cl studeného hovězího vývaru, 1 cl čerstvé citronové šťávy Všechny suroviny vložíme přímo do sklenice naplněné ledem, přidáme několik střiků worcesterové omáčky, Tabasca, sůl a pepř a promícháme. Zdobíme celerovou solí.

  • Půlnoční bowle

Potřebujete: 200 g pískového cukru, 1 l bílého vína, 5 cl rumu, 5 cl pomerančového likéru, 1 dl koňaku, šťávu ze 3 citronů, 0,7l šumivého vína, 0,5 l perlivé vody

Skleněnou mísu na bowli naplníme cukrem a vínem. Mícháme tak dlouho až se cukr rozpustí. Přidáme citronovou šťávu a opět promícháme. Pak dolijeme rum, pomerančový likér a koňak, zamícháme a dáme dobře vychladit. Před podáváním dolijeme chlazeným šumivým vínem a perlivou vodou.

A nakonec - malá třešinka na dortu

Středně velkou vinnou sklenku s nožkou přejedeme po okraji kouskem citronu a navlhčenou hranu ponoříme lehce do pískového cukru. Cukr se přilepí na sklo a vytvoří na sklence "ledový" povlak - krustu. Nezbytným doplňkem úpravy tohoto nápoje je spirálovitě seříznutá kůra z citronu, která se vkládá do připravené sklenky. Kůru oloupeme tak, aby zůstala vcelku, jako když loupáme jablko. Krusta se hodí na koktejly s vermutem, ale podává se i jako samostatný nápoj. Vyzkoušejte třeba

  • Rumová krusta

Potřebujete: 10 ml citronového sirupu, 10 ml citronové šťávy, 10 ml malinové šťávy, 50 ml rumu, 1 kolečko pomeranče, 1 kompotovanou třešeň, 2 lžíce drceného ledu

Do šejkru dáme led, přidáme ostatní přísady a dobře protřepeme. Přes sítko lijeme do pohárů tak, abychom neporušili cukrovou ozdobu. Nápoj zdobíme kolečkem pomeranče a třešní. Podáváme se slámkou. Pozor, koktejl je poměrně silný, takže jej hostům nabídněte až po vydatném jídle, například po půlnočním ovaru.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud