Rychlovka na víkend i na večeři

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Jednoduchých, rychlých a vydatných jídel, která chutnají všem a nestojí moc peněz, není nikdy dost. Zkuste tyhle kuřecí paličky marinované v medu a k nim tři druhy salátu!

Marinované kuřecí paličky

4 porce - příprava: 45 minut + marinování

* 16 kuřecích paliček
* 3 lžíce rostlinného oleje
* 2 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce medu
* 1 lžička sladké papriky
* šťáva z 1/2 citronu
* mleté chilli
* sůl

Kuřecí paličky očistěte a osušte. Olej smíchejte se sójovou omáčkou a medem. Vmíchejte mletou papriku, citronovou šťávu a podle chuti špetku chilli. Promíchejte s paličkami a nechte asi 2 hodiny odležet v ledničce. Troubu zapněte na 180 °C. Paličky narovnejte na plech vyložený pečicím papírem. Marinádu smíchejte se solí a během pečení maso pravidelně potírejte. Hotovo je asi za 30 minut.

NÁŠ TIP: Do marinády přidejte trochu nadrceného jalovce, dodá paličkám decentní kořenitost.


Salát Coleslaw

4 porce - příprava: 20 minut + odležení

* 2–3 lžíce bílého jogurtu
* 4 lžíce majonézy
* 2 lžíce citronové šťávy
* sůl a pepř
* 400 g bílého zelí
* 2 mrkve
* 1 červená cibule
* 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky

Jogurt smíchejte s majonézou, citronovou šťávou, solí a pepřem. Zelí nakrouhejte na tenké nudličky, mrkev nastrouhejte nahrubo, případně použijte škrabku na zeleninu julienne. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Všechnu zeleninu promíchejte se zálivkou a nechte odležet.


Bramborový salát s okurkou nebo červenou cibulí

4 porce - příprava: 35 minut

* 1 kg brambor typu A
* sůl a pepř
* 200 g bílého jogurtu
* 4 lžíce majonézy
* 2–3 lžíce bílého vinného octa
* 4–5 lžic horkého láku z okurek
* 4 kyselé okurky
* hrst kerblíku
* 1 lžíce kaparů
* 1 červená cibule
* hrst kopru

Brambory omyjte a uvařte v osolené vodě doměkka. Nechte mírně zchladnout a oloupejte. Nakrájejte na kostičky. Jogurt smíchejte s majonézou, octem, lákem, špetkou soli a pepřem. Promíchejte s teplými bramborami a nechte chvíli odležet. Okurky nakrájejte nadrobno a smíchejte s nahrubo nasekaným kerblíkem (nebo plocholistou petrželí) a kapary. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Promíchejte s jemně nasekaným čerstvým koprem. Základ salátu rozdělte na poloviny – jednu smíchejte s okurkami, druhou s cibulí.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Včera | 3 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Včera | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

22. 9. | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…