Pražma se zeleninou v papilotě Zdroj: Ondřej Košík

Pražma se zeleninou v papilotě Zdroj: Ondřej Košík

Pečený mořský vlk s kapary Zdroj: Ondřej Košík
Makrela vařená v páře Zdroj: Ondřej Košík
Šafránové soté s lososem Zdroj: Ondřej Košík
Smažená treska v pivním těstíčku Zdroj: Ondřej Košík
6
Fotogalerie

Rychlovky z moří a oceánů

Mořské ryby jsou nejen zdravé, ale také hrozně dobré! Poradíme vám, jak za chvilku vykouzlit zlatý hřeb vaší víkendové tabule.

Pražma se zeleninou v papilotě

4 porce - příprava: 30 minut

  • 2 středně velké pražmy (nebo 4 malé)
  • sůl a pepř
  • 250 g cherry rajčátek
  • 4 jarní cibulky
  • 250 g cukrového hrášku
  • 1 kořen fenyklu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 limetky

Očištěné a vykuchané ryby položte na pečicí papír. Osolte je, opepřete, obložte rajčátky, cibulkou, hráškem a plátky fenyklu. Zakapejte olivovým olejem. Pečlivě zabalte pečicím papírem a uzavřete kolíčky na prádlo nebo provázkem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte podle velikosti ryby 15 až 20 minut. Poté opatrně rozbalte, zakapejte limetkovou šťávou a podávejte s čerstvým pečivem.


Pečený mořský vlk s kapary

4 porce - příprava: 30 minut

  • 2–4 mořští vlci
  • sůl a pepř
  • 200 g másla
  • plocholistá petržel
  • 20 kaparů

Očištěným a vykuchaným rybám nařízněte zlehka kůži. Osolte je, opepřete a přendejte na pekáč. Rozehřáté máslo dochuťte solí, pepřem, nadrobno nasekanou petrželovou natí a kapary. Směsí potřete ryby. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.


Makrela vařená v páře

4 porce - příprava: 40 minut

  • 4 makrely
  • sůl a pepř
  • plocholistá petržel
  • koriandr
  • 1 lžíce olivového oleje
  • výhonky z klíčků červené řepy

ZELENINA:

  • 12 cherry rajčátek
  • 8 zelených chřestů
  • 1/2 kořenu fenyklu
  • 4 mrkve
  • 4 šalotky

LÁK:

  • 200 ml bílého suchého vína
  • 2 jarní cibulky
  • plocholistá petržel
  • koriandr

Očistěte a vykuchejte makrely, můžete odříznout i hlavy. Osolte je a opepřete. Vložte na pečicím papírem vyložený horní díl bambusového pařáku. Posypte petrželí a koriandrem, zakápněte olejem. Do spodního dílu naskládejte celá rajčátka a chřest a zbytek nakrájené zeleniny.

Připravte si lák: do pánve wok nalijte 250 ml vody a 200 ml vína, přidejte nasekané cibulky, petržel a koriandr. Přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vložte do pánve vrchní část pařáku s rybou, zaklopte pokličkou a vařte v páře přibližně 10 minut.

Poté pod rybu vložte spodní díl se zeleninou a vařte dalších 5 až 8 minut. Makrely podávejte se zeleninou a zredukovaným lákem.


Šafránové soté s lososem

4 porce - příprava: 40 minut

  • 400 g lososa bez kůže
  • 400 g jasmínové rýže
  • 60 g másla
  • 4 šalotky
  • 300 ml bílého suchého vína
  • 20 kaparů
  • 1–2 chilli papričky
  • 8 cherry rajčátek
  • 2 bobkové listy
  • 150 ml rybího vývaru
  • 20 vláken šafránu
  • sůl a pepř
  • čerstvý koriandr
  • 400 ml smetany ke šlehání

Lososa nakrájejte na menší kousky. Rýži uvařte podle návodu. Na másle orestujte nadrobno nasekanou šalotku (pozor, nepřipalte ji). Zalijte vínem a nechte zredukovat na 20 %. Potom vmíchejte nasekané kapary, chilli papričky, přepůlená rajčátka, bobkové listy a zalijte vývarem. Zredukujte na polovinu. Přidejte lososa, šafrán, sůl, pepř a nasekaný koriandr. Přiveďte k varu a vařte 2 minuty, nakonec zjemněte smetanou a vařte ještě 3 minuty. Podávejte s rýží.


Smažená treska v pivním těstíčku

4 porce - příprava: 35 minut

  • 600 g tresky
  • 3 vejce
  • 2 lžíce piva
  • plocholistá petržel
  • sůl a pepř
  • hladká mouka a strouhanka na obalení
  • olej na smažení

Filety tresky nakrájejte na menší kousky přibližně 5 x 3 cm velké. V míse smíchejte vajíčka s pivem, nasekanou petrželí, solí a pepřem. Rybu obalte v hladké mouce, poté v těstíčku a nakonec ve strouhance. Smažte na oleji dozlatova, asi 3 minuty z každé strany.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud