Rychlovky z moří a oceánů

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Mořské ryby jsou nejen zdravé, ale také hrozně dobré! Poradíme vám, jak za chvilku vykouzlit zlatý hřeb vaší víkendové tabule.

Pražma se zeleninou v papilotě

4 porce - příprava: 30 minut

* 2 středně velké pražmy (nebo 4 malé)
* sůl a pepř
* 250 g cherry rajčátek
* 4 jarní cibulky
* 250 g cukrového hrášku
* 1 kořen fenyklu
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 limetky

Očištěné a vykuchané ryby položte na pečicí papír. Osolte je, opepřete, obložte rajčátky, cibulkou, hráškem a plátky fenyklu. Zakapejte olivovým olejem. Pečlivě zabalte pečicím papírem a uzavřete kolíčky na prádlo nebo provázkem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte podle velikosti ryby 15 až 20 minut. Poté opatrně rozbalte, zakapejte limetkovou šťávou a podávejte s čerstvým pečivem.


Pečený mořský vlk s kapary

4 porce - příprava: 30 minut

* 2–4 mořští vlci
* sůl a pepř
* 200 g másla
* plocholistá petržel
* 20 kaparů

Očištěným a vykuchaným rybám nařízněte zlehka kůži. Osolte je, opepřete a přendejte na pekáč. Rozehřáté máslo dochuťte solí, pepřem, nadrobno nasekanou petrželovou natí a kapary. Směsí potřete ryby. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.


Makrela vařená v páře

4 porce - příprava: 40 minut

* 4 makrely
* sůl a pepř
* plocholistá petržel
* koriandr
* 1 lžíce olivového oleje
* výhonky z klíčků červené řepy

ZELENINA:
* 12 cherry rajčátek
* 8 zelených chřestů
* 1/2 kořenu fenyklu
* 4 mrkve
* 4 šalotky

LÁK:
* 200 ml bílého suchého vína
* 2 jarní cibulky
* plocholistá petržel
* koriandr

Očistěte a vykuchejte makrely, můžete odříznout i hlavy. Osolte je a opepřete. Vložte na pečicím papírem vyložený horní díl bambusového pařáku. Posypte petrželí a koriandrem, zakápněte olejem. Do spodního dílu naskládejte celá rajčátka a chřest a zbytek nakrájené zeleniny.

Připravte si lák: do pánve wok nalijte 250 ml vody a 200 ml vína, přidejte nasekané cibulky, petržel a koriandr. Přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vložte do pánve vrchní část pařáku s rybou, zaklopte pokličkou a vařte v páře přibližně 10 minut.

Poté pod rybu vložte spodní díl se zeleninou a vařte dalších 5 až 8 minut. Makrely podávejte se zeleninou a zredukovaným lákem.


Šafránové soté s lososem

4 porce - příprava: 40 minut

* 400 g lososa bez kůže
* 400 g jasmínové rýže
* 60 g másla
* 4 šalotky
* 300 ml bílého suchého vína
* 20 kaparů
* 1–2 chilli papričky
* 8 cherry rajčátek
* 2 bobkové listy
* 150 ml rybího vývaru
* 20 vláken šafránu
* sůl a pepř
* čerstvý koriandr
* 400 ml smetany ke šlehání

Lososa nakrájejte na menší kousky. Rýži uvařte podle návodu. Na másle orestujte nadrobno nasekanou šalotku (pozor, nepřipalte ji). Zalijte vínem a nechte zredukovat na 20 %. Potom vmíchejte nasekané kapary, chilli papričky, přepůlená rajčátka, bobkové listy a zalijte vývarem. Zredukujte na polovinu. Přidejte lososa, šafrán, sůl, pepř a nasekaný koriandr. Přiveďte k varu a vařte 2 minuty, nakonec zjemněte smetanou a vařte ještě 3 minuty. Podávejte s rýží.


Smažená treska v pivním těstíčku

4 porce - příprava: 35 minut

* 600 g tresky
* 3 vejce
* 2 lžíce piva
* plocholistá petržel
* sůl a pepř
* hladká mouka a strouhanka na obalení
* olej na smažení

Filety tresky nakrájejte na menší kousky přibližně 5 x 3 cm velké. V míse smíchejte vajíčka s pivem, nasekanou petrželí, solí a pepřem. Rybu obalte v hladké mouce, poté v těstíčku a nakonec ve strouhance. Smažte na oleji dozlatova, asi 3 minuty z každé strany.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

Dnes | Svíčková je klasika, kterou milujeme, a málokdo ví, že její příprava je velmi jednoduchá. Blýskněte…

Voděnka – vděčná pokojovka z Mexika, která si zaslouží pozornost

Voděnka – vděčná pokojovka z Mexika, která si zaslouží pozornost

Včera | Voděnka již léta patří mezi oblíbené pokojové rostliny. Zejména začínající nebo zaneprázdnění lidé…

Jarní dekorace: Vyrobte si květinový věnec z ruliček od toaleťáku

Jarní dekorace: Vyrobte si květinový věnec z ruliček od toaleťáku

18. 2. | Pusťte se do výroby netradiční jarní dekorace z prázdných ruliček od toaletního papíru. Květinový…

Hříšně dobré pečení: 6 čokoládových lahůdek z trouby

Hříšně dobré pečení: 6 čokoládových lahůdek z trouby

17. 2. | Podlehněte svodům pečení s čokoládou. Tyto recepty jsou jednoduché a přitom dokonale uspokojí vaše…