Rychlý recept: Letní osvěžení

| Autor: Petra Lamschová | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Meloun a léto prostě patří k sobě, tentokrát ho ale vyzkoušejte v trochu netradiční kombinaci!

Rychlý recept: Letní osvěžení

MELOUNOVÝ SALÁT

V 1 porci: 1363 kJ/324 kcal

Ingredience na 1 porci:

300 g melounu bez pecek

100 g kuliček mozzarelly

1 lžíce nasucho opražených dýňových semínek

snítka máty

1 limetka

1 lžíce redukovaného balzamika

Postup: Meloun nakrájíme na kostky, přidáme kuličky mozzarelly, na půlkolečka nakrájenou limetku a nasekanou mátu a promícháme. Necháme odležet a podáváme v miskách nebo hlubokém talíři. Můžete zakápnout redukovaným balzamikem.

Tip: Salát můžete ozvláštnit ještě oplatkou z pečeného pršutu. Pikantnější varianty docílíte tak, že mozzarellu nahradíte řeckou fetou.

BAZALKA

Roste hlavně v teplém středomořském podnebí a pro tuto kuchyni je také typická, na světě jí ale existuje až 60 druhů. Obsahuje silice, které podporují chuť k jídlu, trávení, ale také zbavují stresu.

MOZZARELLA

Její název souvisí s italským slovem mozzare – odříznout, protože je formována nožem. Jde o sýr, který se vyrábí z tzv. točeného tvarohu. Pravá mozzarella se vyrábí z buvolího mléka.

MELOUN VODNÍ

V překladu z řečtiny znamená velké jablko, ale do toho má opravdu daleko. Jeho šťavnatá vodnatá dužnina, která může obsahovat až 93 % vody, je chráněna tuhou slupkou. Kromě toho, že má málo kalorií (15–30 kcal/100g), obsahuje i kyselinu listovou, jablečnou a citronovou, ale také železo a vápník.

DÝŇOVÁ SEMÍNKA

Jsou neuvěřitelným koktejlem zdraví prospěšných látek, zvláště pak zinku, železa, draslíku a hořčíku. Snižují cholesterol a vysoký krevní tlak a jejich konzumace je vhodná zejména pro ženy v menopauze.

Článek vyšel v časopise Dieta 7-8

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

26. 2. | Banánovník se běžně pěstuje doma jako pokojová rostlina, ale někdy nepřežije ani do období kvetení.…

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

25. 2. | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…