Rychlý recept na svačinu: Moderní pomazánka od babičky

| Autor: Petra Lamschová | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Tuhle pomazánku znám od své babičky, jen jsem ji trochu vylepšila. A tak doufám, že obzvlášť teď na jaře bude chutnat i vám.

Rychlý recept na svačinu: Moderní pomazánka od babičky

Babiččina pomazánka

V 1 porci: 896 kJ/213 kcal

Ingredience na 4 porce:

250 g polotučného tvarohu

2 lžíce (20 g) nasekaných vlašských ořechů

6 (60 g) ředkviček

50 g červené cibulky (můžete nahradit jarní cibulkou)

sůl

pepř

čerstvá řeřicha

4 celozrnné housky

Postup:

Tvaroh ušleháme v misce se solí a pepřem, přidáme nasekanou cibulku, na kousky nakrájené nebo nahrubo nastrouhané ředkvičky a nasekané vlašské ořechy. Promícháme. Mažeme na čerstvé celozrnné pečivo a zdobíme podle fantazie ředkvičkami, vlašskými ořechy nebo jemnou naklíčenou řeřichou.

Tip: Místo ředkviček můžete použít také kedluben.

Červená cibule

O používání cibule jsme se mohli dovědět už ze starověkých sumerských tabulek a její pravlastí je zřejmě Střední Asie. Červená odrůda obsahuje prospěšné antioxidanty. Najdete v ní i látky, které podporují detoxikaci a úbytek váhy.

Sirná směs v cibuli snižuje i cholesterol a zrychluje metabolismus tuků. Je nabitá chromem, který snižuje krevní cukr. Podle zahraničních studií je konzumace 2–3 červených cibulí týdně též prevencí proti některým druhům rakoviny.

Ředkvičky

Pocházejí pravděpodobně z Asie, ale již ve starověkém Egyptě byly základní potravinou dělníků při stavbách pyramid. Obsahují hořčičné oleje a silice, které sice mohou za štiplavou chuť, ale v těle působí blahodárně. Zabraňují množení nežádoucích bakterií v trávicím traktu a bojují proti nadýmání a průjmům. A pokud je budete konzumovat zjara, posílíte svou imunitu. Kdyby vás ředkvičky příliš pálily, zkuste je na chvíli namočit do studené vody.

Vlašské ořechy

Plody ořešáku královského byly nejspíš konzumované již v dobách neolitu. Obsahují vitamin E, omega-3 mastné kyseliny i vitaminy B1 či B6, hořčík, měď a zinek. Patří k potravinám, které jsou nejvhodnější při dietě, udržují nízkou hladinu cholesterolu, jsou cenné pro zdravé vlasy a pokožku a posilují činnost střev.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Cukety v hlavní roli: Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety v hlavní roli: Pět nejlepších receptů z cukety

Včera | Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak…

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

26. 7. | Stačí jen chvilka nepozornosti během vaření či ohřívání a dno kastrolu pokryje hnědá až černá…

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

25. 7. | Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle…

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

23. 7. | Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř…