Rychlý recept na svačinu: Moderní pomazánka od babičky

| Autor: Petra Lamschová | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Tuhle pomazánku znám od své babičky, jen jsem ji trochu vylepšila. A tak doufám, že obzvlášť teď na jaře bude chutnat i vám.

Rychlý recept na svačinu: Moderní pomazánka od babičky

Babiččina pomazánka

V 1 porci: 896 kJ/213 kcal

Ingredience na 4 porce:

250 g polotučného tvarohu

2 lžíce (20 g) nasekaných vlašských ořechů

6 (60 g) ředkviček

50 g červené cibulky (můžete nahradit jarní cibulkou)

sůl

pepř

čerstvá řeřicha

4 celozrnné housky

Postup:

Tvaroh ušleháme v misce se solí a pepřem, přidáme nasekanou cibulku, na kousky nakrájené nebo nahrubo nastrouhané ředkvičky a nasekané vlašské ořechy. Promícháme. Mažeme na čerstvé celozrnné pečivo a zdobíme podle fantazie ředkvičkami, vlašskými ořechy nebo jemnou naklíčenou řeřichou.

Tip: Místo ředkviček můžete použít také kedluben.

Červená cibule

O používání cibule jsme se mohli dovědět už ze starověkých sumerských tabulek a její pravlastí je zřejmě Střední Asie. Červená odrůda obsahuje prospěšné antioxidanty. Najdete v ní i látky, které podporují detoxikaci a úbytek váhy.

Sirná směs v cibuli snižuje i cholesterol a zrychluje metabolismus tuků. Je nabitá chromem, který snižuje krevní cukr. Podle zahraničních studií je konzumace 2–3 červených cibulí týdně též prevencí proti některým druhům rakoviny.

Ředkvičky

Pocházejí pravděpodobně z Asie, ale již ve starověkém Egyptě byly základní potravinou dělníků při stavbách pyramid. Obsahují hořčičné oleje a silice, které sice mohou za štiplavou chuť, ale v těle působí blahodárně. Zabraňují množení nežádoucích bakterií v trávicím traktu a bojují proti nadýmání a průjmům. A pokud je budete konzumovat zjara, posílíte svou imunitu. Kdyby vás ředkvičky příliš pálily, zkuste je na chvíli namočit do studené vody.

Vlašské ořechy

Plody ořešáku královského byly nejspíš konzumované již v dobách neolitu. Obsahují vitamin E, omega-3 mastné kyseliny i vitaminy B1 či B6, hořčík, měď a zinek. Patří k potravinám, které jsou nejvhodnější při dietě, udržují nízkou hladinu cholesterolu, jsou cenné pro zdravé vlasy a pokožku a posilují činnost střev.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Hortenzie jsou jedny z nejkrásnějších rostlin. Jak je pěstovat?

Hortenzie jsou jedny z nejkrásnějších rostlin. Jak je pěstovat?

25. 6. | Hortenzie se svými kulovitými květy vykvétají celou škálou barev. Některé připomínají středověký…

Jak si vyrobit originální koš z obyčejného lana. Bez šití!

Jak si vyrobit originální koš z obyčejného lana. Bez šití!

24. 6. | Je elegantní a praktický. Uložit do něj můžete klubíčka vlny, hračky, deku k televizi, různé…

Jak zamrazit bylinky, aby i v zimě měly barvu a chuť? Použijte olej

Jak zamrazit bylinky, aby i v zimě měly barvu a chuť? Použijte olej

23. 6. | Na brambory, do polévek, omáček, pomazánek… Čerstvé bylinky dodají jídlu šmrnc a aroma. Ne každý z…

Sucho útočí, nejvyšší čas vybudovat nádrž na vodu. Teď lze získat i dotaci

Sucho útočí, nejvyšší čas vybudovat nádrž na vodu. Teď lze získat i dotaci

22. 6. | Dešťová voda je vhodná především na zalévání zahrady, ale i úklid, praní a splachování toalety. Kdo…