Rychlý recept na svačinu: Moderní pomazánka od babičky

| Autor: Petra Lamschová | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Tuhle pomazánku znám od své babičky, jen jsem ji trochu vylepšila. A tak doufám, že obzvlášť teď na jaře bude chutnat i vám.

Rychlý recept na svačinu: Moderní pomazánka od babičky

Babiččina pomazánka

V 1 porci: 896 kJ/213 kcal

Ingredience na 4 porce:

250 g polotučného tvarohu

2 lžíce (20 g) nasekaných vlašských ořechů

6 (60 g) ředkviček

50 g červené cibulky (můžete nahradit jarní cibulkou)

sůl

pepř

čerstvá řeřicha

4 celozrnné housky

Postup:

Tvaroh ušleháme v misce se solí a pepřem, přidáme nasekanou cibulku, na kousky nakrájené nebo nahrubo nastrouhané ředkvičky a nasekané vlašské ořechy. Promícháme. Mažeme na čerstvé celozrnné pečivo a zdobíme podle fantazie ředkvičkami, vlašskými ořechy nebo jemnou naklíčenou řeřichou.

Tip: Místo ředkviček můžete použít také kedluben.

Červená cibule

O používání cibule jsme se mohli dovědět už ze starověkých sumerských tabulek a její pravlastí je zřejmě Střední Asie. Červená odrůda obsahuje prospěšné antioxidanty. Najdete v ní i látky, které podporují detoxikaci a úbytek váhy.

Sirná směs v cibuli snižuje i cholesterol a zrychluje metabolismus tuků. Je nabitá chromem, který snižuje krevní cukr. Podle zahraničních studií je konzumace 2–3 červených cibulí týdně též prevencí proti některým druhům rakoviny.

Ředkvičky

Pocházejí pravděpodobně z Asie, ale již ve starověkém Egyptě byly základní potravinou dělníků při stavbách pyramid. Obsahují hořčičné oleje a silice, které sice mohou za štiplavou chuť, ale v těle působí blahodárně. Zabraňují množení nežádoucích bakterií v trávicím traktu a bojují proti nadýmání a průjmům. A pokud je budete konzumovat zjara, posílíte svou imunitu. Kdyby vás ředkvičky příliš pálily, zkuste je na chvíli namočit do studené vody.

Vlašské ořechy

Plody ořešáku královského byly nejspíš konzumované již v dobách neolitu. Obsahují vitamin E, omega-3 mastné kyseliny i vitaminy B1 či B6, hořčík, měď a zinek. Patří k potravinám, které jsou nejvhodnější při dietě, udržují nízkou hladinu cholesterolu, jsou cenné pro zdravé vlasy a pokožku a posilují činnost střev.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Dnes | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Včera | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…

Recepty na víkend: Tortily, salát a italské rizoto

Recepty na víkend: Tortily, salát a italské rizoto

Včera | Rozmýšlíte se, co vařit o víkendu, a nechcete českou klasiku, knedlíky, brambory, omáčky a vepřové?…

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

21. 9. | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…