Rychlý recept na zahřátí

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Stačí jen pár minut a můžete servírovat zdravou a zároveň lehkou večeři, která vás zahřeje na těle i na duši.

Mrkev je plná karotenoidů, které hrají důležitou roli v prevenci rakoviny. Zpracujete­li ji tepelně a s troškou tuku, zvýší se biologická dostupnost některých živin, především vitaminu A.

Dýňová semínka obsahují velké množství aminokyseliny tryptofan, jež se podílí na přeměně na melatonin – hormon spánku. Semínka tak působí nejen na nespavost, ale také proti úzkosti.

Zázvor lze popsat jako univerzální lék. Podává se na podrážděný žaludek, odstraňuje nevolnost, podporuje trávení a posiluje imunitu. Má vliv na prokrvení, a tak dokáže prohřát organismus.

Chilli paprička v sobě skrývá aktivní složku kapsaicin, která zvyšuje prokrvení a tělesnou teplotu. O papričkách se také říká, že mohou působit jako urychlovač metabolismu, a tím i pomáhají hubnout.

Mrkvový krém s chilli a zázvorem

V 1 porci – 677 kJ/161 kcal

Ingredience na 4 porce:

  • 600 g mrkve
  • 1 celá cibule (75 g)
  • 3–4 stroužky česneku (15 g)
  • 1 lžíce řepkového oleje (7 g)
  • 5 cm dlouhý kořen zázvoru (10 g)
  • sůl, pepř
  • tymián
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 1–2 chilli papričky (40 g)
  • dýňová semínka (40 g)
  • zakysaná smetana (80 g) na ozdobu

Postup: Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Na řepkovém oleji orestujeme nasekanou cibulku a česnek. Přidáme nastrouhaný zázvor a mrkev. Zalijeme 1 litrem vody, osolíme, opepříme a zasypeme tymiánem.

Vaříme doměkka, asi 10–15 minut. Poté odstavíme, podle potřeby dochutíme šťávou z citronu, rozmixujeme na krém, přendáme na talíře, ozdobíme chilli papričkami, dýňovými semínky a zakysanou smetanou.

Tip: Podávejte s celozrnným pečivem.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Včera | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…