Rychlý recept na zahřátí

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Stačí jen pár minut a můžete servírovat zdravou a zároveň lehkou večeři, která vás zahřeje na těle i na duši.

Mrkev je plná karotenoidů, které hrají důležitou roli v prevenci rakoviny. Zpracujete­li ji tepelně a s troškou tuku, zvýší se biologická dostupnost některých živin, především vitaminu A.

Dýňová semínka obsahují velké množství aminokyseliny tryptofan, jež se podílí na přeměně na melatonin – hormon spánku. Semínka tak působí nejen na nespavost, ale také proti úzkosti.

Zázvor lze popsat jako univerzální lék. Podává se na podrážděný žaludek, odstraňuje nevolnost, podporuje trávení a posiluje imunitu. Má vliv na prokrvení, a tak dokáže prohřát organismus.

Chilli paprička v sobě skrývá aktivní složku kapsaicin, která zvyšuje prokrvení a tělesnou teplotu. O papričkách se také říká, že mohou působit jako urychlovač metabolismu, a tím i pomáhají hubnout.

Mrkvový krém s chilli a zázvorem

V 1 porci – 677 kJ/161 kcal

Ingredience na 4 porce:

  • 600 g mrkve
  • 1 celá cibule (75 g)
  • 3–4 stroužky česneku (15 g)
  • 1 lžíce řepkového oleje (7 g)
  • 5 cm dlouhý kořen zázvoru (10 g)
  • sůl, pepř
  • tymián
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 1–2 chilli papričky (40 g)
  • dýňová semínka (40 g)
  • zakysaná smetana (80 g) na ozdobu

Postup: Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Na řepkovém oleji orestujeme nasekanou cibulku a česnek. Přidáme nastrouhaný zázvor a mrkev. Zalijeme 1 litrem vody, osolíme, opepříme a zasypeme tymiánem.

Vaříme doměkka, asi 10–15 minut. Poté odstavíme, podle potřeby dochutíme šťávou z citronu, rozmixujeme na krém, přendáme na talíře, ozdobíme chilli papričkami, dýňovými semínky a zakysanou smetanou.

Tip: Podávejte s celozrnným pečivem.

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Včera | 3 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Včera | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

22. 9. | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…