Rychlý recept na zahřátí

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Stačí jen pár minut a můžete servírovat zdravou a zároveň lehkou večeři, která vás zahřeje na těle i na duši.

Mrkev je plná karotenoidů, které hrají důležitou roli v prevenci rakoviny. Zpracujete­li ji tepelně a s troškou tuku, zvýší se biologická dostupnost některých živin, především vitaminu A.

Dýňová semínka obsahují velké množství aminokyseliny tryptofan, jež se podílí na přeměně na melatonin – hormon spánku. Semínka tak působí nejen na nespavost, ale také proti úzkosti.

Zázvor lze popsat jako univerzální lék. Podává se na podrážděný žaludek, odstraňuje nevolnost, podporuje trávení a posiluje imunitu. Má vliv na prokrvení, a tak dokáže prohřát organismus.

Chilli paprička v sobě skrývá aktivní složku kapsaicin, která zvyšuje prokrvení a tělesnou teplotu. O papričkách se také říká, že mohou působit jako urychlovač metabolismu, a tím i pomáhají hubnout.

Mrkvový krém s chilli a zázvorem

V 1 porci – 677 kJ/161 kcal

Ingredience na 4 porce:

  • 600 g mrkve
  • 1 celá cibule (75 g)
  • 3–4 stroužky česneku (15 g)
  • 1 lžíce řepkového oleje (7 g)
  • 5 cm dlouhý kořen zázvoru (10 g)
  • sůl, pepř
  • tymián
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 1–2 chilli papričky (40 g)
  • dýňová semínka (40 g)
  • zakysaná smetana (80 g) na ozdobu

Postup: Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Na řepkovém oleji orestujeme nasekanou cibulku a česnek. Přidáme nastrouhaný zázvor a mrkev. Zalijeme 1 litrem vody, osolíme, opepříme a zasypeme tymiánem.

Vaříme doměkka, asi 10–15 minut. Poté odstavíme, podle potřeby dochutíme šťávou z citronu, rozmixujeme na krém, přendáme na talíře, ozdobíme chilli papričkami, dýňovými semínky a zakysanou smetanou.

Tip: Podávejte s celozrnným pečivem.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Dnes | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Včera | Měsíček je další z téměř zázračných rostlin, jejichž léčivé účinky hojně využívaly už naše babičky.…

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

20. 7. | Provence je jedním z nejhezčích regionů Francie, plný levandulových polí, vinic a olivových hájů,…

Fotogalerie: Jak uložit kolo v bytě? Ty nejlepší nápady z celého světa

Fotogalerie: Jak uložit kolo v bytě? Ty nejlepší nápady z celého světa

19. 7. | Plánujete pořídit si kolo, ale odrazuje vás to, že nevíte, kam s ním? Nezoufejte! Přesvědčíme vás o…