Rychlý recept na zahřátí

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Stačí jen pár minut a můžete servírovat zdravou a zároveň lehkou večeři, která vás zahřeje na těle i na duši.

Mrkev je plná karotenoidů, které hrají důležitou roli v prevenci rakoviny. Zpracujete­li ji tepelně a s troškou tuku, zvýší se biologická dostupnost některých živin, především vitaminu A.

Dýňová semínka obsahují velké množství aminokyseliny tryptofan, jež se podílí na přeměně na melatonin – hormon spánku. Semínka tak působí nejen na nespavost, ale také proti úzkosti.

Zázvor lze popsat jako univerzální lék. Podává se na podrážděný žaludek, odstraňuje nevolnost, podporuje trávení a posiluje imunitu. Má vliv na prokrvení, a tak dokáže prohřát organismus.

Chilli paprička v sobě skrývá aktivní složku kapsaicin, která zvyšuje prokrvení a tělesnou teplotu. O papričkách se také říká, že mohou působit jako urychlovač metabolismu, a tím i pomáhají hubnout.

Mrkvový krém s chilli a zázvorem

V 1 porci – 677 kJ/161 kcal

Ingredience na 4 porce:

  • 600 g mrkve
  • 1 celá cibule (75 g)
  • 3–4 stroužky česneku (15 g)
  • 1 lžíce řepkového oleje (7 g)
  • 5 cm dlouhý kořen zázvoru (10 g)
  • sůl, pepř
  • tymián
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 1–2 chilli papričky (40 g)
  • dýňová semínka (40 g)
  • zakysaná smetana (80 g) na ozdobu

Postup: Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Na řepkovém oleji orestujeme nasekanou cibulku a česnek. Přidáme nastrouhaný zázvor a mrkev. Zalijeme 1 litrem vody, osolíme, opepříme a zasypeme tymiánem.

Vaříme doměkka, asi 10–15 minut. Poté odstavíme, podle potřeby dochutíme šťávou z citronu, rozmixujeme na krém, přendáme na talíře, ozdobíme chilli papričkami, dýňovými semínky a zakysanou smetanou.

Tip: Podávejte s celozrnným pečivem.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Dnes | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…

Lehké večeře s vůní podzimu

Lehké večeře s vůní podzimu

15. 9. | S podzimem přichází i chladnější počasí, a tak je na čase zase začít vařit něco vydatnějšího - což…