Rýže netradičně: Vyzkoušejte ji s čočkou nebo datlemi

Rýže netradičně: Vyzkoušejte ji s čočkou nebo datlemi

Dnes už i v běžných obchodech narazíte na spoustu druhů rýže a každý se hodí na něco trochu jiného. Vychutnejte si s námi její nezapomenutelné podoby.

Rýže s čočkou a kari špenátem

4 porce, příprava: 70 minut + máčení čočky

150 g čočky, 350 g špenátu, 300 g hnědé rýže, 50 g pohanky, sůl, 3 cm zázvoru, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 1 červená chilli paprička, řepkový olej, 1 lžíce kari Madras, 400 ml kokosového mléka, čerstvý koriandr na ozdobu

Čočku asi na 5 hodin namočte. Slijte, uvařte v nové vodě, nechte okapat. Špenát nasekejte nahrubo a spařte. Rýži smíchejte s pohankou a vařte asi 20 minut doměkka v osolené vodě. Nechte okapat. Zázvor nakrájejte na nudličky, česnek a cibuli najemno, chilli na kolečka. Krátce orestujte na oleji a zaprašte kari. Zpěňte a podlijte kokosovým mlékem. Na mírném plameni vařte asi 10 minut, pak přidejte čočku a špenát.Osolte. Rýži podávejte s kari špenátem a koriandrem.

Pokračování 2 / 6

Jambalaya s krevetami

4 porce, příprava: 60 minut

250 g rýže basmati, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 2 řapíky celeru, 1 malá mrkev, 1 červená chilli paprička, 1 červená paprika, řepkový olej, sůl a pepř, 1 špetka mletého hřebíčku, 3–4 rajčata, 12–16 vyloupaných tygřích krevet, 80 g hovězí šunky, 1 lžíce nasekané pažitky

Rýži připravte podle návodu. Cibuli a česnek nasekejte najemno. Celer nakrájejte nadrobno, mrkev na julienne, papriku i chilli papričku natenko. V hluboké pánvi rozehřejte olej a zeleninu na něm osmahněte doměkka. Osolte, opepřete, zaprašte špetkou hřebíčku. Rajčata nakrájejte na kousky a přidejte do pánve. Opékejte, dokud se neodpaří tekutina. Krevety omyjte a osušte, šunku nakrájejte nadrobno. Vložte do pánve a prohřejte. Podávejte s rýží basmati a pažitkou.

Pokračování 3 / 6

Rýže s vepřovým masem a datlemi

4 porce, příprava: 75 minut

350 g lepkavé rýže, sůl a pepř, 300 g vepřové plece, arašídový olej, 100 g datlí, 4 banánové listy (seženete mražené v asijských potravinách)

Rýži namočte zhruba na 15 minut do vody, propláchněte v cedníku a promíchejte s troškou soli. Mezitím maso nakrájejte na kostky, osolte a opepřete, poté orestujte na rozpáleném oleji. Datle nakrájejte na plátky a smíchejte s masem a rýží. Banánové listy omyjte, osušte a na každý z nich dejte čtvrtinu směsi. Zabalte, převažte kuchyňským provázkem a 35 minut vařte v napařovacím hrnci nebo na pařáku.

NÁŠ TIP: Lepkavou rýži můžete namočit v kokosovém mléce. A k datlím přidat další kousky exotického ovoce, třeba manga a rambutanu.

Pokračování 4 / 6

Červená rýže s tofu

4 porce, příprava: 60 minut

350 g červené rýže, sůl a pepř, 3 malé cukety, 400 g rajčat, 300 g tofu, 1 hrst petrželky kudrnky, 40 g mandlí, olivový olej

Rýži uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě. Nechte okapat. Cuketu nakrájejte na tenké plátky. Rajčata nakrájejte na čtvrtky, tofu na kostičky. Petrželku nasekejte najemno. Mandle nasucho opražte. V pánvi rozehřejte olivový olej a tofu na něm osmahněte dozlatova. Vyjměte a ve výpeku osmahněte i cuketu. Opékejte asi 10 minut, pak přidejte rajčata. Když jsou i ta mírně opečená, vmíchejte tofu, rýži, mandle i petrželku. Dochuťte solí, pepřem a podávejte. Hodí se i jako studený salát.

Pokračování 5 / 6

Hráškové risotto s pancettou

4 porce, příprava: 50 minut

6 šalotek, 150 g másla, olivový olej, 300 g rýže carnaroli, 250 ml suchého bílého vína, sůl a pepř, 3 bobkové listy, 800 ml zeleninového vývaru, 200 g hrášku, 2 snítky čerstvého tymiánu, 1 citron, 150 g pancetty, 100 g parmazánu

Šalotku nakrájejte najemno. V hluboké pánvi rozehřejte 2 lžíce másla s trochou oleje a orestujte na něm šalotku, po chvíli přidejte i rýži a opékejte, dokud nezesklovatí. Podlijte bílým vínem a nechte odvařit. Osolte, opepřete, přidejte bobkové listy a postupně naběračkou přilévejte horký vývar. Když se jedna dávka vstřebá, můžete přilít další. Takto pokračujte 15–20 minut, dokud není rýže uvařená al dente, tedy na skus.

Mezitím oblanšírujte hrášek, propláchněte ho a na 3 minuty vložte do vroucí osolené vody. Pak jej prudce zchlaďte v ledové vodě a nakonec spolu s lístky tymiánu mírně prohřejte na troše másla. Pancettu nasucho krátce orestujte dokřupava. Do risotta vmíchejte na kostky nakrájený zbytek studeného másla a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Dochuťte citronem. Vmíchejte i většinu parmazánu, hrášek a pancettu. Ihned podávejte posypané zbytkem parmazánu.

Pokračování 6 / 6

Divoká rýže s vodnicí a pistáciemi

4 porce, příprava: 60 minut

350 g černé divoké rýže, sůl a pepř, 600 g vodnice, 2 lžíce másla, 100 ml smetany ke šlehání, muškátový oříšek, 1 lžíce pernodu (anýzový likér), 1 malá červená řepa, 100 ml šťávy z červené řepy, 1 lžíce citronové šťávy, 50 g solených pistácií

Rýži podle návodu na obalu uvařte v osolené vodě téměř doměkka. Nechte okapat. Vodnici oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vařte 6–8 minut v osolené vodě, dokud není na skus, pak ji prudce zchlaďte a osušte. V hrnci ji podlijte smetanou a nechte zredukovat na polovinu. Ochuťte solí, muškátovým oříškem a pernodem. Na pánvi rozehřejte lžíci másla a osmahněte na malé kousky nakrájenou řepu. Na zbylém másle orestujte rýži. Podlijte řepnou šťávou a duste, dokud se tekutina téměř nevyvaří. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Rozdělte na talíře, navrstvěte řepu a posypte nasekanými pistáciemi.

Doporučujeme

Články odjinud