Šatna na míru

Šatna na míru

K modernímu bydlení patří i vychytaný úložný prostor. Dejte sbohem skříním a zvolte praktičtější řešení. Speciální úložný prostor by měl být samozřejmostí v každé domácnosti. Již dostavěný dům často neposkytuje vhodný kout.

V případě, že máte možnost zasahovat do projektu či jeho budování, trvejte na jedné místnosti navíc. Ušetříte tak spoustu místa, podle architektů dokonce až čtyři metry čtvereční.

Šatna by určitě měla být blízko vaší ložnice. Pokud je uzavřená, musí mít zajištěné dostatečné osvětlení a také větrání. Jestliže ji vytvoříte pouze rozdělením místnosti, je vhodné zvolit dělicí příčku z mléčného skla nebo opět moderních luxfer, které propouštějí dostatek denního světla a současně zaručují intimitu.

Existuje také několik dalších pravidel, která je nutno dodržovat. Hleďte především na funkčnost a nezapomínejte na správné rozložení. Nahoru a úplně dolů ukládejte věci, které nepotřebujete příliš často. Stejně jako v obchodě uložte nejpoužívanější kousky do výšky očí. Péči o oděvy si usnadníte použitím výsuvných tyčí a věšáků, které zajistí snadnou manipulaci i šetrné zacházení. Pokud použijete na zásuvky čela, určitě by měla být z průhledných materiálů, abyste získali přehled o uloženém oblečení. Nakonec už zbývá pouze roztřídit obsah starých skříní a rozložit svršky do nové šatny, nalevo pro pány a vpravo pro dámy. Muži totiž dávají intuitivně přednost levé straně a ženy si své milované módní kousky najdou kdekoli.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE:

  • Změřte prostor, který máte pro šatnu vyhrazen.
  • Nakreslete si jednoduchý plánek pro lepší představu.
  • Ujasněte si, co všechno chcete v šatně ukládat (kvůli vnitřnímu vybavení). * Nechte si architektem vytvořit trojrozměrný model, lépe posoudíte vhodné rozložení.
  • Myslete na možnosti budoucího rozšiřování, děti povyrostou nebo třeba koupíte zimní výbavu.
  • Zjistěte si ceny hotových šaten, dovážejí se od rozměrů 2 x 2 m, které jsou vhodné i pro garsoniéry.

Foto: profimedia.cz

„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu My life„

Doporučujeme

Články odjinud