Sezóna jarních dobrot: Využijte čerstvou zeleninu, bylinky a mladé maso

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Je tady sezóna mladého masa, čerstvého špenátu i křupavých ředkviček. A když už se vydáte na trh, kupte si tam rovnou i sýr.

Špagety se špenátovým pestem

Příprava: 50 minut, 4 porce

* 200 g mladého špenátu
* 30 g piniových oříšků
* stroužek česneku
* 1 lžičky hrubé soli
* 50 g nastrouhaného parmazánu + na ozdobu
* 150 ml zastudena lisovaného olivového oleje (nebo ořechového či lněného)
* 400 g špaget

Špenát opláchněte a velmi pečlivě, nejlépe v utěrce osušte. Pak ho dejte do hmoždíře spolu s oříšky, česnekem a solí. Rozetřete. Přidejte sýr a pak postupně vlévejte olej a stále třete, až vznikne husté pesto. Do vroucí osolené vody vložte špagety a vařte je asi 10 minut. Sceďte je, promíchejte s pestem a rozdělte na talíře. Podávejte s nastrouhaným sýrem.


Nadívané telecí hrudí

Příprava: 45 minut + pečení, 6 porcí

* 1 kg telecího hrudí
* 5 lžic řepkového oleje
* sůl a čerstvě nadrcený bílý pepř
* 3 krajíce bílého chleba
* 3 lžíce petrželky
* 200 g slaniny
* 2 stroužky česneku
* 3 vejce
* 100 ml smetany 31%
* 6 menších brambor
* 600 g zelených fazolek

1. Telecí maso nařízněte tak, aby vznikl plát, a naklepejte ho. Maso potřete 2 lžícemi oleje, osolte a opepřete. Chleba nakrájejte na kostky a usušte ho v troubě na plechu. Pak ho v míse smíchejte s nasekanou petrželkou, na kostičky nakrájenou slaninou, prolisovaným česnekem a solí. Vmíchejte žloutky rozkvedlané ve smetaně. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Postupně ho vmíchejte do chlebové směsi.

2. Na rozložený plát masa přendejte nádivku a stočte do rolády. Provázkem svažte jeden konec rolády a pak jím celou oviňte. Pečte při 190 °C asi 80 minut. Brambory nakrájejte na plátky. Na plechu je pokapejte olejem a upečte je dozlatova. Fazolky očistěte a vařte v osolené vodě 4 minuty. Podávejte s nakrájenou roládou a bramborami.


Brioškový koláč se smetanovým sýrem

Příprava: 35 minut + kynutí a pečení, 8 porcí

* 250 g hladké mouky (extra 00)
* 30 g krupicového cukru
* 3 špetky soli
* 7 g sušeného droždí
* 4 vejce
* 150 g másla

NÁPLŇ:

* 200 g cream cheese
* 4 žloutky
* 50 g krupicového cukru
* šťáva a kůra z poloviny citronu
* 2 lžíce krupicového cukru na dokončení

1. V míse smíchejte prosetou mouku, cukr, sůl a droždí. Do suché směsi postupně zapracujte vejce. Pak do těsta vmíchejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Vypracované těsto zakryjte utěrkou a na teplém místě ho nechte kynout zhruba hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.

2. Nakynuté těsto přeneste do kulaté formy, vytvořte okraj a nechte kynout ještě 10 minut. Sýr smíchejte se žloutky, cukrem, citronovou šťávou a kůrou. Pak sýrovou náplň rozetřete na těsto. Koláč pečte v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Pak povrch koláče posypte krupicovým cukrem a pečte dalších 15 minut.


Ředkvičkový salát s kuřecími stripsy

Příprava: 35 minut, 4 porce

* 2 svazky ředkviček
* 400 g kuřecích prsou
* špetka sušeného chilli
* špetka kari
* špetka mletého černého pepře
* špetka bylinkové soli
* 6 lžic oleje

SALSA:

* 200 g majonézy
* špetka soli
* mletý černý pepř
* 2 lžičky krupicového cukru
* 1 lžička vinného octa
* 1 lžička citronové šťávy

Nejprve připravte salát. Ředkvičky očistěte a nakrájejte. Smíchejte suroviny na salsu a pak jí ochuťte ředkvičky. Nechte rozležet v chladu. Kuřecí prsa nakrájejte na slabší plátky a ty na podlouhlé kousky. Smíchejte s chilli, kari a pepřem. Směsí okořeňte kuřecí kousky. Osolte je. V pánvi zahřejte olej a stripsy na něm opečte dozlatova. Pak je podávejte se salátem. Můžete přidat zbylou salsu.

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Dnes | Líbí se vám nádherně zbarvené podzimní listí? Vyrazte ven do přírody, spadané listy posbírejte a…

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

Včera | O účelu zimní zahrady má každý jinou představu. Někdo ji považuje za obytnou místnost, jiný má v…

Bohémský styl je znovu trendy. Inspirujte se v galerii

Bohémský styl je znovu trendy. Inspirujte se v galerii

15. 11. | Toužíte ve skrytu duše po volnosti? Nudí vás poloprázdné moderní interiéry, které působí poněkud…

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

14. 11. | Děláte si starosti, jak udržet pěkný tvar ovocného stromku? Vysvětlíme vám, proč se vlastně řez…