Sezóna jarních dobrot: Využijte čerstvou zeleninu, bylinky a mladé maso

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Je tady sezóna mladého masa, čerstvého špenátu i křupavých ředkviček. A když už se vydáte na trh, kupte si tam rovnou i sýr.

Špagety se špenátovým pestem

Příprava: 50 minut, 4 porce

* 200 g mladého špenátu
* 30 g piniových oříšků
* stroužek česneku
* 1 lžičky hrubé soli
* 50 g nastrouhaného parmazánu + na ozdobu
* 150 ml zastudena lisovaného olivového oleje (nebo ořechového či lněného)
* 400 g špaget

Špenát opláchněte a velmi pečlivě, nejlépe v utěrce osušte. Pak ho dejte do hmoždíře spolu s oříšky, česnekem a solí. Rozetřete. Přidejte sýr a pak postupně vlévejte olej a stále třete, až vznikne husté pesto. Do vroucí osolené vody vložte špagety a vařte je asi 10 minut. Sceďte je, promíchejte s pestem a rozdělte na talíře. Podávejte s nastrouhaným sýrem.


Nadívané telecí hrudí

Příprava: 45 minut + pečení, 6 porcí

* 1 kg telecího hrudí
* 5 lžic řepkového oleje
* sůl a čerstvě nadrcený bílý pepř
* 3 krajíce bílého chleba
* 3 lžíce petrželky
* 200 g slaniny
* 2 stroužky česneku
* 3 vejce
* 100 ml smetany 31%
* 6 menších brambor
* 600 g zelených fazolek

1. Telecí maso nařízněte tak, aby vznikl plát, a naklepejte ho. Maso potřete 2 lžícemi oleje, osolte a opepřete. Chleba nakrájejte na kostky a usušte ho v troubě na plechu. Pak ho v míse smíchejte s nasekanou petrželkou, na kostičky nakrájenou slaninou, prolisovaným česnekem a solí. Vmíchejte žloutky rozkvedlané ve smetaně. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Postupně ho vmíchejte do chlebové směsi.

2. Na rozložený plát masa přendejte nádivku a stočte do rolády. Provázkem svažte jeden konec rolády a pak jím celou oviňte. Pečte při 190 °C asi 80 minut. Brambory nakrájejte na plátky. Na plechu je pokapejte olejem a upečte je dozlatova. Fazolky očistěte a vařte v osolené vodě 4 minuty. Podávejte s nakrájenou roládou a bramborami.


Brioškový koláč se smetanovým sýrem

Příprava: 35 minut + kynutí a pečení, 8 porcí

* 250 g hladké mouky (extra 00)
* 30 g krupicového cukru
* 3 špetky soli
* 7 g sušeného droždí
* 4 vejce
* 150 g másla

NÁPLŇ:

* 200 g cream cheese
* 4 žloutky
* 50 g krupicového cukru
* šťáva a kůra z poloviny citronu
* 2 lžíce krupicového cukru na dokončení

1. V míse smíchejte prosetou mouku, cukr, sůl a droždí. Do suché směsi postupně zapracujte vejce. Pak do těsta vmíchejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Vypracované těsto zakryjte utěrkou a na teplém místě ho nechte kynout zhruba hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.

2. Nakynuté těsto přeneste do kulaté formy, vytvořte okraj a nechte kynout ještě 10 minut. Sýr smíchejte se žloutky, cukrem, citronovou šťávou a kůrou. Pak sýrovou náplň rozetřete na těsto. Koláč pečte v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Pak povrch koláče posypte krupicovým cukrem a pečte dalších 15 minut.


Ředkvičkový salát s kuřecími stripsy

Příprava: 35 minut, 4 porce

* 2 svazky ředkviček
* 400 g kuřecích prsou
* špetka sušeného chilli
* špetka kari
* špetka mletého černého pepře
* špetka bylinkové soli
* 6 lžic oleje

SALSA:

* 200 g majonézy
* špetka soli
* mletý černý pepř
* 2 lžičky krupicového cukru
* 1 lžička vinného octa
* 1 lžička citronové šťávy

Nejprve připravte salát. Ředkvičky očistěte a nakrájejte. Smíchejte suroviny na salsu a pak jí ochuťte ředkvičky. Nechte rozležet v chladu. Kuřecí prsa nakrájejte na slabší plátky a ty na podlouhlé kousky. Smíchejte s chilli, kari a pepřem. Směsí okořeňte kuřecí kousky. Osolte je. V pánvi zahřejte olej a stripsy na něm opečte dozlatova. Pak je podávejte se salátem. Můžete přidat zbylou salsu.

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

6 tipů, kam v kuchyni uložit jídlo, aby vydrželo co nejdéle čerstvé

6 tipů, kam v kuchyni uložit jídlo, aby vydrželo co nejdéle čerstvé

17. 11. 2016 | S potravinami si není radno zahrávat, pokud je nechceme vyhodit nebo si jimi zkazit žaludek. Když…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Včera | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

27. 5. | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…