Šifry mistra Leonarda existují!

| Autor: Famous | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Kniha Šifra mistra Leonarda je sice pouhou fikcí, ale věhlasný renesanční všeuměl Leonardo da Vinci skutečně šifry použil. Kódy nalezli italští historikové v očích Mony Lisy.




Písmena obsahují pravé i levé oko a další části obrazu, co však znamenají, se zatím kunsthistorici jen dohadují.

„V pravém oku jsou podle všeho písmena LV, což by mohlo znamenat jeho vlastní jméno. V levém oku jsou také symboly. Je obtížné přesně je určit, ale podle všeho jsou to písmena C a E nebo B. Pouhým okem ty symboly vidět nejsou, ale když si vezmete lupu, jsou jasně patrné.

Víme, že da Vinci používal symboly, takže jsme přesvědčeni, že jsou to nějaké skryté vzkazy,“ uvedl k objevu historik Silvano Vincenti z italské Národní komise pro kulturní dědictví.

Obraz Mony Lisy ale bude možná takových šifer obsahovat celou řadu. Na mostě v pozadí je totiž také číslo 72, které může být také L a 2. „Otázkou teď zůstává, co to znamená?“ dodal Silvano Vincenti, jehož tým se studiem Mony Lisy zabývá.





ČTĚTE TAKÉ:
Tašky, které září barvami!









STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Další články z rubriky

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…

Lehké večeře s vůní podzimu

Lehké večeře s vůní podzimu

15. 9. | S podzimem přichází i chladnější počasí, a tak je na čase zase začít vařit něco vydatnějšího - což…