Síla je ve skle...

Síla je ve skle...

… a to do slova a do písmene platí v okamžiku, kdy plánujeme do svých interiérů celoskleněné prvky v podobě dveří či dělících a fixních stěn. V našem připraveném článku se detailněji zaměříme na jednu z nejdůležitějších vlastností bezpečnostního skla - jeho sílu nebo chcete-li tloušťku.

sklo bezpečnostníkalené



celoskleněnými dveřmisklo čirétzv. ledové sklo Satináto


jednokřídlé otočné dveře STYLUS®, sklo Satináto, síla skla 8 mm


O trochu vyšší minimální sílu skla už pro sebe vyžadují celoskleněné kyvné a posuvné stěny nebo dveře. K jejich výrobě se používá sklo o síle 10 milimetrů, v některých případech může být i dvanáctimilimetrové. Jakmile je součástí stěny samozavírač umístěný v podlaze, automaticky se volí sklo o síle 10 milimetrů.


jednokřídlé posuvné dveře na stěnu, sklo FLOAT čirý, síla skla 10 mm

Sprchové kouty jsou další kapitolou, pod níž je jednoznačně podepsáno bezpečnostní kalené sklo. „K výrobě sprchových koutů používáme běžně osmimilimetrové sklo na všechny jeho části. Nerozlišujeme funkčnost a náročnost jednotlivých stěn. Jak pro křídla dveří, tak i pro fixní stěny je užita stejná síla,“ informuje paní Vitešníková.

Možná Vás také napadne, jak je to vlastně se skleněnými výplněmi u dveří, od kterých přece jen také určitou úroveň bezpečnosti očekáváme. „Skleněné výplně dveří, tak jak je obvykle známe, mohou a nemusí být z kaleného skla. Obvykle se používá sklo o síle čtyři milimetry, které jako výplň do dveří zcela postačuje. Menší skleněné tabulky kalené sklo nevyžadují, ale pokud si například do rustikálních interiérů vybereme do dveří dekorovanou skleněnou výplň, osazenou třeba dekoračními kameny či jinými doplňky, pak už by určitě stálo za úvahu sklo kalené,“ uvádí závěrem paní Jana Vitešníková.

Zdroj: DENDRIT Con.

Doporučujeme

Články odjinud