Síla polévky: 4 recepty na velký hlad

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

S blížícím se chladným počasím přichází také čas vydatných polévek. Hlavními ingrediencemi jsou kořenová zelenina, zelí a pořádný vývar, který potěší rodinu i vaši peněženku. Nechte se unést na podzimní vlně!

Síla polévky: 4 recepty na velký hlad

Zelňačka se smetanou a houbami

4 porce příprava: 90 minut

1 kg uzených hovězích žeber, 2 bobkové listy, 1 větší cibule, 3 brambory, hrst sušených hub, 500 g bílého kysaného zelí, drcený kmín, 6 stroužků česneku, 250 g zakysané smetany, sůl

Žebra zalijte asi 1,5 l vody, přidejte bobkové listy a vařte asi 50 minut doměkka. Po vychladnutí maso oberte. Vývar rozdělte na poloviny. Cibuli nakrájejte. Do poloviny vývaru dejte polovinu cibule a na kostky nakrájené očištěné brambory a sušené houby. Vařte 20 minut doměkka. Do druhé poloviny vývaru vložte druhou polovinu cibule a pokrájené kysané zelí (podle chuti slijte nálev a propláchněte). Přidejte kmín a vařte asi 30 minut doměkka. Kdyby se brambory vařily rovnou se zelím, zůstaly by na povrchu tvrdé. Vše smíchejte a vmíchejte i prolisovaný česnek, kelímek zakysané smetany a obrané maso. Podle potřeby osolte.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Krémová kuřecí polévka

4 porce příprava: 2,5 hodiny ¨

2 kuřecí stehna, 3 cibule, 4 stonky celeru, 2 bobkové listy, 1 lžička celého pepře, 8 snítek tymiánu, olivový olej, 200 g slaniny, 2–3 lžíce hladké mouky, 700 g malých brambor, 2 hrnky mražené kukuřice, sůl a pepř, plocholistá petržel, slané krekry k podávání

Kuře omyjte, osušte a dejte do hrnce. K němu vložte jednu přepůlenou cibuli, dva přepůlené stonky celeru, bobkové listy, celý pepř a 4 snítky tymiánu. Zalijte asi 2 l vody tak, aby kuře bylo ponořené. Přiveďte k varu. Plamen stáhněte na minimum a nechte hodinu táhnout, dokud se maso nebude samo oddělovat od kosti. Vyjměte ho z vývaru a nechte zchladnout. Oberte z kostí, nakrájejte na kousky a zalijte naběračkou vývaru, aby neosychalo. Kosti vraťte zpět do vývaru. Nechte táhnout další hodinu. Když zchladne, seberte lžící z povrchu nadbytečný tuk. Výsledek by měl být asi 1,3 l tekutiny. V jiném hrnci nechte opéct na kostičky nakrájenou slaninu. Vyjměte a nechte okapat. Do výpeku přidejte jemně nakrájenou zbylou cibuli, řapíkatý celer a trochu soli. Restujte, dokud zelenina nezačne měknout. Zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Po naběračkách vmíchávejte scezený horký vývar, aby nevznikly hrudky. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, osolte a opepřete a uvařte doměkka. Nakonec vmíchejte nasekaný zbylý tymián, kukuřici a maso. Ještě 3 minuty provařte, aby kukuřice změkla. Podávejte se slaninou, nasekanou petrželí a nalámanými krekry.

Mexická polévka albondigas

4 porce příprava: 70 minut

1 cibule, olivový olej, 2 stroužky česneku, 2 mrkve, oregano, římský kmín a chilli, 1 plechovky rajčat, 2–3 chilli papričky, 600 ml kuřecího vývaru (recept na str. 57), 200 g zelených fazolek, 1 hrnek mražené kukuřice, 1 zelená paprika, sůl a pepř, čerstvý koriandr

KULIČKY: 1 vejce, 1 stroužek česneku, olivový olej, 75 g uvařených černých fazolí, 75 g uvařené celozrnné rýže, 1 menší cibule, sůl, pepř, mletý římský kmín, oregano a čerstvý koriandr, 250 g mletého krůtího masa

Troubu zapněte na 180 °C. Připravte si kuličky: vejce prošlehejte s utřeným česnekem a lžící olivového oleje. Vmíchejte fazole a rýži rozmixované s trochou vody na kaši, jemně nakrájenou cibuli a koření. Propracujte s masem. Ze směsi udělejte 12 kuliček, které na plechu vyloženém pečicím papírem zakápněte olejem a pečte 20 minut dozlatova. Cibuli nakrájejte a zpěňte ji na oleji. Přidejte prolisovaný česnek a nakrájenou mrkev a restujte, dokud nezačne zlátnout. Vsypte oregano, římský kmín i chilli a zpěňte. Vmíchejte pokrájená sterilovaná rajčata, nasekané chilli a zalijte kuřecím vývarem. Vařte 30 minut doměkka. Přidejte fazolky (podle potřeby okrájejte špičky), kukuřici, na kousky nakrájenou zelenou papriku a upečené masové kuličky. Dochuťte solí a pepřem. Chvíli provařte, aby se přidaná zelenina prohřála.

Mrkvová polévka se zázvorem

4 porce příprava: 50 minut

1 cibule, 3 stroužky česneku, 75 g másla, 750 g mrkve, 1 batát, 2 lžičky nastrouhaného zázvoru, sůl a pepř, 100 ml kokosové smetany, dýňová a slunečnicová semínka na ozdobu

Cibuli nakrájejte nahrubo, česnek utřete a obojí zpěňte na rozehřátém másle. Přidejte na kousky nakrájenou očištěnou mrkev a rovněž zpěňte. Přidejte na kostky nakrájený batát, zalijte asi 700 ml vody nebo zeleninového vývaru (hladina by měla být asi 2 cm nad zeleninou) a přiveďte k varu. Vmíchejte asi lžičku nastrouhaného zázvoru. Vařte zhruba 30 minut doměkka. Odstavte a rozmixujte na krém. Dochuťte zbylým zázvorem (podle chuti můžete přidat i kousek červené chilli papričky), solí a pepřem. Zjemněte kokosovou smetanou. Na pánvi nasucho opražte semínka. Polévku podávejte ozdobenou semínky.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Dnes | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Včera | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…