Silvestr ve velkém stylu: Tartaletky, vafle i tatarák a další nevšední recepty

Silvestr ve velkém stylu: Tartaletky, vafle i tatarák a další nevšední recepty

K pořádné oslavě konce roku patří vybrané lahůdky, rafinované jednohubky a pochoutky, kterými se blýsknete víc než parádními šaty. Čím letos pohostíte své přátele nebo rodinu?

Tartaletky s houbovým salátem

20–30 kousků, příprava: 25 minut + odležení

TĚSTO: 125 g másla, 150 g hladké mouky, 100 g solamylu, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 1 žloutek

NÁPLŇ: 100 g hub (hlíva, žampiony…), olivový olej, 2–3 šalotky, 1 lžíce bylinek (tymián, petržel, rozmarýn), sůl a pepř, 1 lžíce citronové šťávy, 70 g strouhaného parmazánu

Suroviny na těsto smíchejte dohromady s 50 ml vody a nechte asi 1 hodinu odležet v ledničce. Vyválejte a plňte do formiček na košíčky. V pokojové teplotě nechte odležet dalších 30 minut. Pečte při 180 °C asi 8 až 10 minut dorůžova. Nakrájené houby orestujte na oleji doměkka. Přidejte nasekanou šalotku a bylinky. Dochuťte olivovým olejem, solí, pepřem a případně i citronovou šťávou. Naplňte do upečených košíčků a zdobte parmazánem, případně kousky sýra s modrou plísní.

Pokračování 2 / 6

Hovězí tatarák na briošce

15–20 kousků, příprava: 60 minut

TĚSTO: 250 g hladké mouky, 25 g krupicového cukru, špetka soli, 10 g droždí, 2 vejce, 1 žloutek, 125 g másla, 1 lžíce oleje

TATARÁK: 200 g hovězí svíčkové, 3 šalotky, 6 corničonek (malé ostré okurky), estragon, 1 žloutek, sůl a pepř, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička citronu, 2 bílky, 100 ml šťávy z červené řepy

Všechny suroviny na těsto kromě másla dejte do robotu a začněte míchat. Postupně zapracovávejte změklé máslo. Když se těsto přestane lepit, přendejte ho do mísy vytřené olejem a nechte aspoň 30 minut odpočinout. Troubu zapněte na 200 °C. Těsto urovnejte do formy na terinu a pečte 10 minut. Pak teplotu snižte na 170 °C a pečte dalších 15 minut. Po vychladnutí krájejte na tenké obdélníčky.

Maso nasekejte nebo naškrábejte najemno. Přidejte jemně nasekanou šalotku, corničonky, estragon (nebo jinou bylinku) a žloutek. Dochuťte solí, pepřem a dijonskou hořčicí. Zakápněte citronovou šťávou a vmíchejte 1 lžičku jemně nastrouhané kůry. Bílky dejte do mikrotenového sáčku a uvařte natvrdo.

Vyjměte, naložte asi na 5 minut do řepné šťávy a nasekejte. Na briošky nandejte tatarák a zdobte obarvenými bílky.

Pokračování 3 / 6

Pomazánka z uzené makrely s paprikovým salátem

na 40–50 jednohubek, příprava: 45 minut

1 uzená makrela, 3–4 šalotky, sůl a pepř, 1 citron, 100 g másla, 50 ml smetany ke šlehání, 4 barevné papriky, plocholistá petržel, sůl a pepř, červený vinný ocet nebo citronová šťáva, 1 francouzská bageta nebo kousek bílého chleba k podávání

Makrelu zbavte kůže a kostí a vidličkou ji rozmělněte na pomazánku. Přidejte jemně nasekanou šalotku, sůl a pepř, podle chuti citronovou šťávu a nakonec i změklé máslo a 2 lžíce vyšlehané smetany. Opatrně promíchejte, aby se pomazánka nesrazila. Nechte v pokojové teplotě asi 30 minut. Troubu zapněte na 200 °C. Papriky pečte asi 30 minut. Zabalte je do alobalu a nechte vychladnout. Pak je oloupejte a zbavte jádřinců.

Nakrájejte na kousky, přidejte nasekanou petržel, sůl a pepř a dochuťte vinným octem nebo citronovou šťávou. Chvíli před podáváním smíchejte s natrhaným pečivem.

Náš TIP: Pomazánku můžete také podávat namazanou na jednohubky z tmavého či světlého chleba a ty ozdobit kousky pečené papriky, pečenými cherry rajčátky nebo sušenými rajčaty.

Pokračování 4 / 6

Kachní rillettes

4 skleničky po 250 ml, příprava: 25 minut + táhnutí a tuhnutí

1 kachna (2 kg), 500 g vepřového boku, sůl, 1 cibule, celý černý pepř, 2 bobkové listy, čerstvý tymián a rozmarýn, kůra z 1 citronu, 800–1000 g vepřového nebo kachního sádla, malé kyselé okurky, 8–10 malých červených cibulí, hrubá mořská sůl

Kachnu rozporcujte na 4 díly, přidejte bůček a vše nasolte. Přidejte cibuli, koření a citronovou kůru a urovnejte do kastrolu. Zalijte rozehřátým sádlem, vše musí být dokonale ponořeno. Na sporáku nechte pomalu táhnout asi 4 až 5 hodin. Když je maso tak měkké, že se rozpadá, je hotovo. Vyjměte jej ze sádla, oberte z kostí a natrhejte na kousky. Sádlo sceďte od nečistot a nechte trochu ztuhnout. Pomalu přilévejte k natrhanému masu tak dlouho, až vznikne pomazánka.

Směs přendejte do formy (nebo nerezové misky či zavařovacích skleniček). Nechte ztuhnout v ledničce. Troubu zapněte na 150 °C. Červené cibule oloupejte, na plechu zasypte vrstvou hrubé mořské soli a pečte 15 až 20 minut doměkka. Rillettes podávejte s okurkami a pečenou cibulí.

Pokračování 5 / 6

Hamburger z hovězího žebra v Coca-Cole

8–10 mini burgerů, příprava: 90 minut

250 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžička cukru, 15 g živočišného uhlí, 8 g droždí, 50 ml mléka, 50 g másla, 1 lžíce oleje na vytření mísy, 1 žloutek, sezam a kmín na posyp, 500 g masa z hovězího žebra, sůl a pepř, 100 ml Coca-Coly, olej na smažení

Mouku smíchejte se solí, cukrem a nadrceným živočišným uhlím (pokud jsou pro vás černé bulky příliš extravagantní, můžete uhlí vynechat). Přidejte droždí, vlažné mléko, 110 ml vlažné vody a rozpuštěné máslo. Vše vymíchejte v robotu do hladkého těsta. Přendejte do mísy vytřené zlehka olejem a nechte pod utěrkou odpočinout asi 30 minut. Poté ještě propracujte těsto ručně na válu a vytvořte malé kuličky (zhruba 30 až 50 g velké).

Položte na vymazaný plech, potřete žloutkem a posypte sezamem a kmínem. Nechte nakynout dalších 30 minut. Pečte při 180 °C asi 8 až 10 minut. Hovězí maso namelte najemno, přidejte sůl, pepř a Coca-Colu a promíchejte. Zabalte do fólie jako sekanou a nechte odležet v ledničce. Maso nakrájejte i s fólií, kterou odstraníte až před opékáním, případně dosolte a dopepřete.

Burgery pečte na pánvi na oleji 3 minuty z každé strany. Bulky prokrojte a na řezné straně ogrilujte nebo opečte nasucho na pánvi. Potřete majonézou a cibulovou marmeládou, můžete přidat plátek sýra a lístky salátu.

MAJONÉZA S KAJENSKÝM PEPŘEM: 3 žloutky, sůl a pepř, 1 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce bílého vinného octa, 200 ml olivového oleje, citronová šťáva, kajenský pepř

Žloutky smíchejte se solí, pepřem, hořčicí a octem, vše vyšlehejte v robotu a pomalu za stálého míchání přilévejte olivový olej, až se vytvoří hustá emulze (majonéza). Na závěr přidejte citronovou šťávu a kajenský pepř podle chuti.

CIBULOVÁ MARMELÁDA: 500 g cibule, 1 stroužek česneku, snítka tymiánu, olej, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce vinného octa, sůl a pepř

Oloupanou cibuli nakrájejte na jemné plátky, přidejte celý neloupaný a jemně nakrojený stroužek česneku a snítku tymiánu. Vše opečte dozlatova na oleji, přidejte cukr a vinný ocet a vařte do změknutí asi 25 minut. Dochuťte.

Pokračování 6 / 6

Vafle s modrým sýrem, rukolou a sušenou šunkou

6–8 kousků, příprava: 60 minut

125 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžička krupicového cukru, 8 g droždí, 150 ml plnotučného mléka, 50 g másla, 2 vejce, tymián, 150 g gorgonzoly, 70 g rukoly, 150 g sušené šunky, 50 ml javorového sirupu

Mouku smíchejte se solí a cukrem. Ve 100 ml vlažné vody rozmíchejte droždí. V mléce rozpusťte máslo. Do mouky přidejte žloutky, vodu s droždím a mléko s máslem. Vše dobře promíchejte a nakonec přidejte sníh z bílků a čerstvý nasekaný tymián. Nechte asi 30 minut odležet. Pečte ve vaflovači dozlatova. Po upečení položte na vafli kousky gorgonzoly nebo jiného sýra s modrou plísní, rukolu a kousky sušené šunky. Zakápněte javorovým sirupem.

Doporučujeme

Články odjinud