Poslední den v roce se mnohá domácnost mění na bar či diskotéku pro přátele, které se scházejí na oslavu konce jednoho roku a příchodu toho nového. Hostitelce připadá nelehká úloha připravit vhodné občerstvení, aby všichni hosté na silvestrovský večírek vzpomínali v tom nejlepším.
Rozhodně nic nezkazíte skvělými dezerty z výtečných surovin. Jejich příprava není příliš náročná a efekt přitom maximální. Báječné sladké dezerty z vynikající zmrzliny pro chladké zimní večery přichystala značka Haagen Dasz. Tyto zmrzliny se vyrábějí z kvalitních surovin, jako je čerstvá smetana, odstředěné mléko, žloutek a cukr, završenými podle konkrétní receptury množstvím čerstvého ovoce, voňavých oříšků, zlatavého karamelu, ovocnými omáčkami nebo čokoládou. A právě velmi kvalitní základ vytváří dokonalý výsledek.
Zmrzlinové košíčky
require="" ($droot."inc/foto.php");=""?> lightbox("vareni/foto",="" "959-01_l.jpg","959-01.jpg","zmrzlinové="" košíčky","right");?=""?>
Kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Vanilla
1 vanilkový lusk
50 g másla
50 g moučkového cukru
2 bílky
50 g hladké mouky
100 g smetany na šlehání
80 g mléčné čokolády
100 g ušlehané šlehačky
1 pomeranč, nastrouhaná kůra z půlky pomeranče
1 růžový grapefruit
1 kiwi
Moučkový cukr, bílky a máslo vyšleháme od pěny spolu se semínky, která jsme seškrábli z vnitřku podélně rozkrojeného vanilkového lusku. Vmícháme prosátou hladkou mouku. Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou. Pak na něj rozetřeme vyšlehanou hmotu ve velmi tenké vrstvě a pečeme při teplotě asi 190°C asi 6 minut, až je plát růžový. Vytáhneme z trouby a nakrájíme na čtverce 10 x 10 cm a rychle vytvarujeme přes obrácený hrnek a křížem dáme ještě jeden čtverec. Je třeba pracovat opravdu rychle, aby se horká hmota vytvarovala. Pokud nám již ztuhne, lze ji nahřát znovu v troubě.
Zahřejeme smetanu na šlehání – nevaříme! Přidáme čokoládu a strouhanou kůru a mícháme, až je čokoláda rozpuštěná. Necháme vychladnout při pokojové teplotě. Ušlehanou smetanu na šlehání (nebo šlehačku z tlakové láhve) lehce vmícháme do vychladlého čokoládového krému. Krém vložíme do košíčku, na něj přidáme kopeček zmrzliny a celé dozdobíme očištěným oloupaným ovocem.
- 6 porcí
Čokoládová exploze s brownies
lightbox("vareni/foto",="" "959-02_l.jpg","959-02.jpg","čokoládová="" exploze="" s="" brownies","right");?=""?>
Kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Choc Choc Chip
Kopeček Häagen-Dazs Pralines & Cream
140 g čokolády s více než 60 % kakaa
113 g másla
2 polévkové lžíce kakaového prášku
200 g cukru krupice
3 vejce
1 vanilkový lusk
95 g hladké mouky
1/4 lžičky soli
125 g 64 % čokolády
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Cukr rozdělíme na poloviny. Polovinu přidáme do žloutků a polovinu k bílkům a každé zvlášť šleháme do pevné pěny. Do žloutkové hmoty dále všleháme máslo, sůl a vyškrábnutý vnitřek z podélně rozkrojeného vanilkového lusku a rozpuštěnou čokoládu. Pak vmícháme lehce ušlehané bílky a na konec mouku a nasekanou čokoládu. Dáme na vymazaný a posypaný plech a pečeme při teplotě 180°C asi 20 minut.
Necháme vychladnout a nakrájíme na kostky asi 2 x 2 cm, vložíme do poháru, přidáme zmrzlinu a polijeme teplou, rozpuštěnou čokoládou.
- 8 porcí
Jahodový sen
lightbox("vareni/foto",="" "959-03_l.jpg","959-03.jpg","jahodový="" sen","right");?=""?>
Kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Strawberries & Cream
1 mascarpone
3 žloutky
2 lžíce cukru krupice
1 vanilkový lusk
Jahody
100 g šlehačky
80 g čokolády se 70% kakaa
Vanilkový lusk rozkrojíme podélně a lžičkou stáhneme vnitřek - vanilková semínka, která šleháme spolu se žloutky a cukrem v páře do hustého krému. Necháme vychladnout a pak vmícháme mascarpone. Šlehačku zahřejeme – nevaříme! Přidáme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Krémem naplníme skleničky asi do jedné třetiny, opatrně vložíme úhledný kopeček zmrzliny a ozdobíme jahodami. Nakonec přelijeme čokoládou nebo čokoládovou polevou.
- 4 porce
Tropický ovocný pohár
lightbox("vareni/foto",="" "959-04_l.jpg","959-04.jpg","tropický="" ovocný="" pohár","right");?=""?>
Kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Strawberries & Cream
Kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Summer Berries
1 mango
100 g jahod
100 g malin
50 g kandované pomerančové kůry
8 g pomerančového džusu
50 g hladké mouky
Špetka mleté skořice
¼ kávové lžičky kypřícího prášku
Špetka mletého zázvoru
¼ kávové lžičky jedlé sody
Špetka soli
25 g másla
25 g hnědého cukru
1 žloutek
1 vanilkový lusk
¼ kávové lžičky strouhané pomerančové kůry
19 g sekaných vlašských ořechů
19 g sekaných pistácií
13 g kompotovaných brusinek (mohou být i mražené)
200 g šlehačky
30 g likéru Grand Marnier
Kandovanou pomerančovou kůru namočíme do džusu. Máslo, cukr a vejce utřeme do pěny a přidáme ostatní ingredience, lehce spojíme a na závěr přidáme kandovanou pomerančovou kůru, namočenou v džusu a odkapané kompotované brusinky. Lžící děláme hrudky na plech a pečeme při 200°C asi 15 minut.
Ovoce očistíme, pokrájíme a vkládáme do poháru střídavě se zmrzlinou. Ozdobíme šlehačkou vyšlehanou s likérem Grand Marnier. Nakonec dozdobíme malinovo - jahodovou omáčkou., kterou připravíme z rozmixovaných malin a jahod, případně podle chuti dosladíme cukrem.
- 4 porce