Škrabky na zeleninu i pro leváky

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

V dřívější době bylo trendem leváky přeučovat na praváky, v dnešní době se však od těchto praktik upouští, neboť přeučování může mít negativní dopad na lidskou psychiku.

Levorukost souvisí s rozdělením mozku na dvě hemisféry – pravou a levou. Pravá řídí levou polovinu těla, levá naopak pravou. U praváků je tedy dominantní levá hemisféra mozku, u leváků pravá. Uvádí se, že leváků je v lidské populaci přibližně 10 %. Mezi muži je podíl leváků větší než mezi ženami.

Leváctví může být buď dědičné nebo ovlivněné hladinou testosteronu v období nitroděložního vývoje. Leváci mohou mít potíže se soustředěním či při učení, na druhé straně jsou však tvořivější a lépe zvládají prostorové, zrakové a matematické úlohy. Snad i proto se mnoho leváků vyskytuje mezi umělci či vědci, dominantní levou ruku měli například Leonardo da Vinci, Johann Wolfgang Goethe, Charlie Chaplin, Marylin Monroe nebo Albert Einstein.



Většinově pravoruká společnost na specifické potřeby leváků často zapomíná. Některé úkony běžného života však leváci s nástroji pro praváky zvládají jen stěží. K těmto úkonům patří například i každodenní práce v kuchyni - škrábání brambor či jiné zeleniny a ovoce.

Společnost KYOCERA se proto zařadila mezi další osvícené výrobce náčiní pro leváky (vyrábějí se např. otočené nůžky, otvíráky na konzervy či vývrtky apod.) a představila škrabky na zeleninu uzpůsobené pro práci leváků. Škrabky mají keramické ostří ve svislé pozici a odlehčenou rukojeť pro pohodlné držení.



Keramické kuchyňské potřeby získávají pro své mimořádné vlastnosti v moderní kuchyni čím dál větší popularitu. Keramické čepele jsou oproti hojně rozšířené oceli mnohem tvrdší, nikdy nezrezaví a vydrží ostré po mnoho let každodenního používání.

Keramické ostří dále neabsorbuje chuť ani zápach strouhaných či krájených potravin a ovoce ani zelenina po použití nezhnědne. Potraviny navíc nezískají kovovou pachuť a uchovají jídlu jeho čerstvou chuť i důležité vitamíny a enzymy, a proto jsou tato struhadla i nože velmi vítanými pomocníky v domácnostech s malými dětmi, kde se obzvláště dbá na zdravou výživu.



Zdroj: PRCOM

Další články z rubriky

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Dnes | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Včera | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

19. 9. | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…