Skvělé recepty pro letní grilování - část II.

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Jen máloco chutná tak dobře jako maso nebo jiná pochoutka připravená na grilu, takže rozžhavte rošty, oheň čeká!

Losos grilovaný na thajský způsob

8 porcí - příprava: 30 minut

* 1,5 kg filetu z lososa
* 80 ml omáčky teriyaki
* 30 ml sladké chilli omáčky
* 1 limetka, nakrájená na plátky

DRESINK:
* 2 lžíce nakládaného zázvoru
* 90 ml rýžového octa
* 2 lžíce krupicového cukru
* 90 ml sójové omáčky
* 1 lžíce hořčičného prášku
* po 2 lžících sezamového oleje a sezamových semínek
* 170 ml slunečnicového ci řepkového oleje
* hrst čerstvého koriandru
* kousek nastrouhaného zázvoru

NUDLOVÝ SALÁT:
* 400 g asijských nudlí
* ¼ hlávky najemno nastrouhaného červeného zelí
* 6 nakrájených jarních cibulek

Všechny uvedené suroviny na dresink dobře promíchejte a dejte vychladit. Uvařené nudle promíchejte se zelím a polovinou jarní cibulky. Rybu položte kůží dolů na lehce olejem potřený grilovací alobal. Přelijte teriyaki a sladkou chilli omáčkou, poklaďte plátky limetky a grilujte. Podávejte s nudlovým salátem, posypanou zbylou jarní cibulkou a přelitou dresinkem.


Zmrzlina s mangovým přelivem

8 porcí - příprava: 30 minut

* 750 ml kvalitní vanilkové zmrzliny

MANGOVÝ PŘELIV:
* ¼ hrnku přírodního hnědého cukru
* citronová nebo limetková kůra
* 1 zralé mango, oloupané a pokrájené na kostičky
* 2 kiwi, oloupané a nakrájené na kostičky
* čerstvá máta na ozdobu

Cukr promíchejte v kastrůlku se 3 lžícemi vody a nechte zkaramelizovat. Odstavte z ohně, nechte trochu vychladnout a teprve pak přidejte ovoce a citrusovou kůru. Zmrzlinu podávejte s vychladlým přelivem a ozdobenou lístky máty.


Pikantní kuřecí paličky

4 porce - příprava: 1 hodina + marinování

* 8 kuřecích paliček

MARINÁDA:
* 100 ml olivového oleje
* po ½ lžičce mletého koriandru, kardamomu a kurkumy
* 1 lžíce mleté papriky (může být i pálivá)
* 2 rozdrcené stroužky česneku
* 1 nasekaná chilli paprička
* sůl a pepř

NA DOKONČENÍ:
* lístky koriandru
* čerstvé nebo opečené plátky bagetky

Ostrým nožem udělejte dva hlubší zářezy do každé kuřecí paličky, aby marináda mohla proniknout co nejvíc do masa. Všechny suroviny na marinádu důkladně prošlehejte v misce, naložte do ní kuřecí maso a nechte odpočívat v chladu nejméně hodinu až dvě (nebo přes noc). Maso pak velmi pomalu opékejte na středně rozpáleném grilu, až je dobře propečené a na povrchu zezlátne. Bude to trvat nejméně 35 minut.

Náš TIP: Kuřecí paličky podávejte s čerstvým nebo opečeným pečivem a různými dipy či omáčkami.


Grilované housky

15–20 kusů - příprava: 15 minut + kynutí

4 hrnky hladké mouky
2 lžíce krupicového cukru
½ lžičky soli
10 g instantního droždí
15 ml slunečnicového oleje

V míse promíchejte všechny suché suroviny. Přilijte olej a asi 325 ml vlažné vody a vypracujte těsto. Důkladně jej propracovávejte vařečkou nebo v kuchyňském robotu, až je vláčné a elastické a nelepí se na vařečku ani na stěny mísy. Lehce jej poprašte moukou a zakryté utěrkou nechte asi 15 minut kynout, až přibližně zdvojnásobí objem.

Z vykynutého těsta vytvoře 15 až 20 bochánků. Lehce je poprašte moukou a nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout. Pak je opékejte z obou stran přímo na grilovací mřížce. Podávejte ke grilovanému masu či lahodně opečené zelenině.


Domácí hamburger

6 kusů - příprava: 50 minut

* 500 g mletého masa
* strouhanka ze 2 krajíců tmavého chleba
* hrst najemno nasekané hladkolisté petrželky
* 30 ml celozrnné hořčice
* 1 najemno nasekaná cibule
* 2 prošlehaná vejce
* sůl a pepř
* 6 plátků anglické slaniny
* salátové lístky, plátky rajčat a kroužky cibule k podávání

Mleté maso promíchejte v míse s chlebovou strouhankou, petrželkou, hořčicí a cibulí. Přidejte lehce prošlehaná vejce, osolte a okořeňte. Vše dobře propracujte a z masové hmoty pak tvořte placičky. Každou z nich ještě zabalte do plátku anglické slaniny.

Hamburgery opékejte na grilu 3 až 5 minut z každé strany, až jsou propečené a lákavě zezlátnou. Podávejte je v rozpečené a překrojené sezamové housce, pokryté salátovými lístky, rajčaty a cibulí.

Náš TIP: Ve finále povolte uzdu fantazii a zkuste podávat hamburgery také s cibulovou marmeládou, bazalkovým pestem nebo majonézou.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Speciál grilování.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Včera | Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř…

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

22. 7. | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

21. 7. | Měsíček je další z téměř zázračných rostlin, jejichž léčivé účinky hojně využívaly už naše babičky.…

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

20. 7. | Provence je jedním z nejhezčích regionů Francie, plný levandulových polí, vinic a olivových hájů,…