Skvělé večeře. Rychle, dobře a úsporně

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Pět pracovních dnů je stále pro většinu z nás realita, stejně jako potřeba postavit se ke sporáku a za pár minut vykouzlit chutné, pohledné a zdravé jídlo. Tady je několik tipů.

Všechny uvedené recepty se dají připravit do půl hodiny a suroviny na ně patří k běžnému sortimentu. Je-li to možné, doporučujeme nákup na farmářských trzích nebo v biokvalitě, výrazně tak zvýšíte chuťové a zdravotní parametry jídla.

NOKY SE ŠPENÁTEM A RICOTTOU

Příprava: 25 minut

Na 4 porce:
* 1 kg bramborových noků (chlazený výrobek)
* 800 g čerstvého špenátu (nebo 500 g mraženého)
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 menší cibule
* 3 stroužky česneku
* 200 g sušených rajčat
* 40 g piniových oříšků
* sůl, pepř a ricotta na ozdobu

Špenátové listy zbavte řapíků a propláchněte. Na oleji orestujte nasekanou cibulku a česnek, přidejte noky, vmíchejte špenát a sušená rajčata. Restujte asi tak 7 minut. Dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidejte piniové oříšky a ozdobte ricottou.

Tip: Piniové oříšky můžete nahradit také sekanými mandlemi.

POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:
* 3 středně velké červené řepy
* 5 brambor
* 2 lžíce řepkového oleje
* 1 červená cibule
* 400 g konzervovaných bílých fazolí
* sůl a pepř na dochucení
* zakysaná smetana a hladkolistá petrželka, najemno nasekaná na ozdobení

Červenou řepu a brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na oleji orestujte nasekanou cibuli, přidejte řepu, podlijte vodou a asi tak 10 minut duste. Poté přisypte brambory, zalijte litrem vody, případně zeleninovým vývarem a vařte dalších 10 minut. Ke konci varu přidejte do polévky slité fazole, dochuťte a okořeňte. Rozdělte na talíře a podávejte ozdobené zakysanou smetanou a petrželkou.

Tip: Do polévky můžete přidat také kořenovou zeleninu.

SENDVIČE SE ŠUNKOU A ZELNÝM SALÁTEM

Příprava: 15 minut

Na 4 porce:
* 1/4 hlávky bílého zelí
* 1 větší červená cibule
* 200 g bílého jogurtu
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce šťávy z citronu
* sůl, pepř, pažitka
* 4 celozrnné dalamánky
* 8 plátků šunky od kosti

Zelí omyjte a nasekejte na tenké nudličky, cibuli nakrájejte na kolečka. V míse smíchejte s jogurtem, olejem, citronovou šťávou, osolte, opepřete a přimíchejte pažitku. Nechte chvilku v chladu odstát.
Rozkrojené pečivo poklaďte dvěma plátky šunky, ozdobte zelným salátem, přiklopte a ihned podávejte.

Tip: Vyzkoušejte také místo se zelím s nastrouhanou mrkví.

BRAMBOROVÝ SALÁT S VEJCI

Příprava: 15 minut

Na 4 porce:
* 1 kg brambor salátového typu
* 8 vajec
* 2-3 červené papriky
* 4 jarní cibulky
* 500 g rukoly
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce plnotučné hořčice
* 1 lžička hořčičných semínek
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl a pepř
* hladkolistá petrželka na ozdobení

Brambory uvařte i se slupkou doměkka. Vejce vařte v osolené vodě 7 minut. Poté vše slijte a vychladlé oloupejte a nakrájejte na poloviny. Ve větší míse přidejte k bramborám s vejci na kolečka nakrájenou papriku, nasekanou cibulku a rukolu.
Z oleje, hořčice, semínek, citronové šťávy, soli a pepře připravte dresink. Opatrně vmíchejte do salátu a ozdobte čerstvou petrželkou.

Tip: Zajímavou chuť dodá dresinku také lžíce medu.

SALÁT Z KAPUSTY S TRESKOU

Příprava: 25 minut

Na 4 porce:
* 4 filety tresky citronová šťáva
* 500 g mrkve
* 400 g hlávkové kapusty
* 2 lžíce řepkového oleje
* 1 červená cibule
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce medu
* 40 g sezamových semínek
* sůl a pepř na dochucení

Rybu osušte, osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou.
Mrkev očistěte a rozkrojte na polovinu, menší nechte celé. Kapustu nasekejte na tenké nudličky. Zeleninu uvařte v páře, aby zůstala křupavá.
Mezitím na oleji orestujte rybu z obou stran dozlatova. Mrkev s kapustou přemístěte do větší mísy, přidejte cibuli a vmíchejte dresink z olivového oleje, medu, soli, pepře a citronové šťávy.
Nakonec posypte sezamovými semínky a podávejte s treskou.

Tip: Kapustu v receptu může zastoupit také mladé zelí nebo špenát.


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 2/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Dnes | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Včera | Praktická malá sedačka, která se dá rozložit i na spaní, nemusí být nutně drahá. Pořídit se dá…

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

23. 5. | Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už…

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

21. 5. | Právě nyní si často s novým substrátem na přesazení pokojových květin přineseme smutnice, které…