Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Sací agregát Electrolux s displejem, doplněný hadicovým setem oxygen, který je vybavený elektronickou regulací výkonu a různými typy nástavců. Zdroj: archiv firem
(1.) Automatická lopatka umístěná v soklu kuchyňské linky představuje praktický doplněk centrálního  Zdroj: archiv firem
(2.) Nečistoty se u tohoto typu sacího agregátu Husky PRO 500 skrápí a následně se odvádějí do kanal Zdroj: archiv firem
(3.) Potrubní rozvod je možné instalovat klasicky, nebo tak, aby se systém centrálního vysavače dal  Zdroj: archiv firem
5
Fotogalerie

Skvělý pomocník: centrální vysavač. Jak vlastně funguje?

Chcete mít doma zdravější prostředí? A nebaví vás při úklidu po celém domě nebo bytě za sebou vláčet hlučnější přístroj? Pak byste mohli ocenit výhody centrálního vysávání.

Vysávat se dá klasicky s mobilním pomocníkem, další řešení nabízí robotický přístroj nebo můžete vsadit na centrální vysavač. Proč zvolit právě posledně jmenované řešení? Při práci nevíříte v místnosti prach, ten se odvádí mimo vysávaný prostor do sacího agregátu. Nejjemnější částice a alergeny, které filtr nezachytí, se vyfukují ven z domu či bytu.

Další plus představuje snadná manipulace. Nemusíte přenášet přístroj, protože „srdce“ vysavače zůstává stabilně umístěné tam, kde nepřekáží, zpravidla v technické místnosti či garáži; přenášíte jen lehkou hadici a nástavce. Díky tomu při práci možná ani neuslyšíte hluk motoru.

„Některé přístroje umí vysávat i vodu přímo do odpadní nádoby vysavače, a u těch, které to neumí, je nutné použít separační nádobu. Existují také vysavače, které skrápí nasávané nečistoty vodou a následně je odvádějí do kanalizace,“ uvádí Tomáš Vojtěch ze společnosti Newag.

Klepněte pro větší obrázek

BEZ ČEHO SE NEOBEJDE

Základem centrálního vysavače je sací agregát, dále speciální antistatické potrubí (podél něho vede ovládací kabel, aby se vysavač dal zapínat přímo v místě úklidu), zásuvky a hadice, kterou zacvaknete do zásuvky, plus příslušenství a volitelné doplňky, například podlahové štěrbiny. Počet zásuvek a jejich rozmístění závisí na velikosti příbytku a jeho dispozicích. Většina domů s užitkovou plochou do 250 m2 si vystačí s jednou až dvěma zásuvkami na každé patro. Ačkoli se to nezdá, i tady platí, že méně je více.

Hadice se prodávají různých délek, v průměru od 7 do 12 metrů. Ovšem pokud potřebujete, můžete si objednat i hadici na míru, dlouhou třeba 20 metrů. Nemusíte mít doma spoustu hadic, někomu stačí jen jedna, kterou přenáší z patra do patra, a když ji nepotřebuje, uklidí ji společně s příslušenstvím do technické místnosti.

Další řešení představuje „hadice do zdi“, tu už přenášet nemusíte. Když neuklízíte, zůstane schovaná v potrubním rozvodu a nikde nepřekáží, a pro práci si vytáhnete potřebnou délku, která může dosáhnout až 15 metrů.

A zmiňme ještě jednu vychytávku – samonavíjecí hadici, která se instaluje například do skříňky kuchyňské linky nebo v garáži, pro rychlý úklid suchých nečistot (s nadsázkou řečeno ji můžeme označit za velice šikovné koště). Považuje se však za praktický doplněk, který nenahradí základní hadici.

KDE „TLUČE SRDCE“

Sací agregát se zavěšuje na zeď, nejlépe do výšky zhruba 150 centimetrů od podlahy. Už jsme zmínili, že nejčastěji se dává do technické místnosti či garáže, a pokud nemáte ani jedno, schováte ho snadno do komory. To je vhodné s ohledem na teplotní podmínky i údržbu agregátu. Agregát se navrhuje podle potřebné délky potrubí a provozního zatížení.

ŘEŠÍME FILTRACI

U běžných vysavačů se kromě jiného hodně zmiňuje HEPA filtr různých tříd, který s ohledem na zvolenou třídu (za maximum pro vysavače do domácností se považuje číslo 13) může zachytávat téměř sto procent nečistot. Jak je to u centrálního vysavače? Tady už samotné vysávání funguje jinak – vzduch, který nasává nečistoty, je vedený potrubím do agregátu a odsud se vyfukuje ven.

„Mohlo by se tedy zdát, že filtrace není pro centrální vysavač důležitá, opak je však pravdou. Sice nemusí být vybavena HEPA filtrem, ovšem dobře řešená filtrace zásadně ovlivňuje životnost motoru a vlastně celého vysavače. Většinou se používá jednonebo dvoustupňová filtrace. V agregátu například může být pevný středový filtr s ochrannou vrstvou ze stříbra, která využívá přirozené antibakteriální síly stříbra k zastavení růstu bakterií a zabraňuje šíření bakterií způsobujících zápach. Při vysávání funguje cyklónová separace, kdy se těžší nečistoty usazují u dna nádoby a rotující vzduch zároveň čistí středový filtr. Tímto způsobem se zajistí optimální poměr mezi propustností filtru a účinností samotné filtrace. Do výfukového potrubí se tak dostanou pouze miniaturní prachové částice,“ podotýká odborník.

Klepněte pro větší obrázek

INSTALACE VE DVOU ETAPÁCH

Základní parametry jsme si představili, nyní se zaměřme na samotnou realizaci. V první řadě se musí rozvést potrubí, což se řeší při hrubé stavbě nebo při rekonstrukci. V případě novostavby je nejlepší instalovat potrubí v době, kdy se provádějí i ostatní rozvody jako elektřina, voda či topení. Jestliže uvažujete i o pořízení podlahového topení, je dobré vědět, že nejprve se musí položit potrubí pro centrální vysavač a až poté topení. Pokud to tedy skladba podlahy umožňuje, vodorovné vysavačové potrubí o průměru 5 centimetrů se zapustí právě sem.

„Obecně se toto řešení považuje za nejsnazší, nejrychlejší a také nejlevnější. Do stěn pak je nutné zapustit zásuvky a ve většině případů potom i stoupací potrubí. Dále je třeba připravit do vzdálenosti 1 metru od agregátu samostatně jištěnou zásuvku 230V/16A typ C. Druhou etapu, osazení vysavačových zásuvek a agregátu, lze realizovat po dokončení objektu nebo kdykoli později,“ vysvětluje Tomáš Vojtěch.

Jenže jak to udělat v případě, když dům nebo byt už dávno stojí? Tady se může využít například nefunkční komínová šachta nebo se rozvody vedou po zdi a skryjí se lištami. Konkrétní řešení je však třeba konzultovat s odborníky. Realizace potrubního rozvodu trvá u běžně velkého rodinného domu přibližně jeden den, samotná kompletace zabere přibližně půl dne.

KOLIK SPOTŘEBUJE ENERGIE?

„Příkony sacích agregátů centrálních vysavačů pro středně velké rodinné domy se pohybují v rozmezí 1500 až 1900 wattů, spotřeba elektrické energie je tedy srovnatelná se spotřebou u přenosných vysavačů. A v některých případech dokonce díky masivnější konstrukci motoru a účinnější turbíně vykazují centrální vysavače nižší spotřebu. Svou roli zde samozřejmě hraje i kratší doba potřebná pro stejně velký úklid, takže ušetříte dvojnásob,“ upřesňuje odborník.

Na závěr už jen připomíná všem, kteří o pořízení centrálního vysavače uvažují, že od 1. září 2014 se (nejen) v České republice nesmějí prodávat elektrospotřebiče s příkonem vyšším než 1600 wattů. To se však týká pouze mobilních vysavačů, pro centrální vysavače dané nařízení EU neplatí.


INSTALACE SVÉPOMOCÍ?

I to je možné, protože realizace celého systému není příliš složitá. Na druhé straně je třeba říci, že ani ceny za montáž v řádech několika tisíců korun (závisí na konkrétní firmě, například 4500 až 6500 Kč) váš rodinný rozpočet neochromí. Navíc máte jistotu, že si montážní společnost pohlídá vše potřebné, ať už jde o rozmístění vysavačových zásuvek, navržení sacího agregátu o správném výkonu nebo třeba délku výfukového potrubí. Pokud přece jen zvolíte instalaci vlastními silami, předem svůj záměr konzultujte s odborníky a nechte si poradit, jak na to.


Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
  • 1. Automatická lopatka umístěná v soklu kuchyňské linky představuje praktický doplněk centrálního vysavače.
  • 2. Nečistoty se u tohoto typu sacího agregátu Husky PRO 500 skrápí a následně se odvádějí do kanalizace.
  • 3. Potrubní rozvod je možné instalovat klasicky, nebo tak, aby se systém centrálního vysavače dal využít i pro hadici, která je stále připravená k úklidu (takzvaná hadice ve zdi).

SE SÁČKEM, NEBO BEZ?

U mobilních vysavačů jsme zvyklí, že čas od času musíme vyhodit sáček s nečistotami nebo vysypat obsah odpadní nádoby. Pro centrální vysavač platí totéž, i tady můžete mít papírový nebo textilní sáček (existují i takové, jež lze svěřit pračce a používat je opakovaně). Přesto většina vysavačů může fungovat také bez sáčků, pouze se základním filtrem. Nečistoty se v tomto případě ukládají do odpadní nádoby, která se jednou začas vysype, obvykle po třech měsících. Při přeplnění se snižuje výkon. Standardní vysavače mají buď LED signalizaci, nebo LCD displej, které hlásí případný problém, jako je plná nádoba, nutnost vyčištění filtru, potřebný servis a podobně.


MŮŽE SE UCPAT POTRUBÍ?

I když se například rozvod centrálního vysavače nainstaluje na jedničku, může během stavby nebo i později při různých úpravách v domě dojít k jeho poškození nebo k částečnému zneprůchodnění. Vy patrně nebudete tušit, kde je chyba, volejte odbornou pomoc. Profesionálové jsou vybavení speciální kamerou, která umožňuje detailní prohlídku potrubí s pořízením fotografií či videozáznamů, a pak se snadno určí místo problému i co nejšetrnější odstranění.

A pokud máte doma malé děti a obáváte se, aby malí nezbedové nezasunuli do zásuvky třeba drobnou hračku, pořiďte si záslepku. Občas se samozřejmě může stát, že sací hadice „spolkne“ drobný předmět. Pak je dobré vědět, že hned za zásuvkou (ve zdi) se instaluje takzvané ostré koleno, které zabraňuje proniknutí předmětu dále. V tomto případě montážník odinstaluje zásuvku a předmět může vyjmout i rukou.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud