Sladké a slané zapečené žemlovky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Žemlovka je pokrm, který nás vrací do dětství a do vzpomínek. Ale proč si ji nevychutnat i v dospělosti? Máme pro vás nejen sladký, ale i slaný recept!

Sladké a slané zapečené žemlovky

Žemlovka s jablky a hruškami

4 porce příprava: 50 minut

600–700 g jablek (např. Gala), 480–550 g hrušek (např. Williams), máslo, strouhanka a cukr na formu, 1 celá veka, 250 ml smetany 30%, 3 vejce, 125 g mascarpone, 25–30 g krystalového cukru, 50 g rozinek, mletá skořice a vanilka

KARAMEL: 250 g třtinového cukru, 2 lžíce medu

Jablka a hrušky omyjte a osušte. Odstraňte jádřince, jablka nakrájejte na kostičky a hrušky nastrouhejte. Zapékací mísu vymažte máslem a vysypte směsí cukru a strouhanky (2 : 1). Do vymazané nádoby vyskládejte suchou veku. Udělejte karamel: do 100 ml studené vody vsypte cukr a přidejte med. Vařte tak dlouho, až karamel zhoustne a změní barvu do medově zlaté. Přidejte nakrájená jablka a skořici. Nechte chvíli povařit, dokud trochu nezměknou. Na předem vyskládanou veku vysypte karamelizovaná jablka. Položte druhou vrstvu veky. Smetanu rozšlehejte s vejci a směsí zalijte žemlovku. Pak ji posypte hruškami smíchanými s mascarpone, cukrem a rozinkami. Uhlaďte a pečte v předehřáté troubě při 170 °C asi 25 až 30 minut.

Náš TIP: Pokud nemáte rádi hodně sladkou chuť karamelu, můžete jablka nastrouhat stejně jako hrušky a mascarpone přimíchat i k nim. Do hruškové směsi zkuste pro změnu přidat nasekané ořechy.

Recept na další pokrm najdete v následující kapitole.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Dnes | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Včera | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

24. 5. | Praktická malá sedačka, která se dá rozložit i na spaní, nemusí být nutně drahá. Pořídit se dá…

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

23. 5. | Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už…