Sladké a slané zapečené žemlovky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Žemlovka je pokrm, který nás vrací do dětství a do vzpomínek. Ale proč si ji nevychutnat i v dospělosti? Máme pro vás nejen sladký, ale i slaný recept!

Sladké a slané zapečené žemlovky

Žemlovka s jablky a hruškami

4 porce příprava: 50 minut

600–700 g jablek (např. Gala), 480–550 g hrušek (např. Williams), máslo, strouhanka a cukr na formu, 1 celá veka, 250 ml smetany 30%, 3 vejce, 125 g mascarpone, 25–30 g krystalového cukru, 50 g rozinek, mletá skořice a vanilka

KARAMEL: 250 g třtinového cukru, 2 lžíce medu

Jablka a hrušky omyjte a osušte. Odstraňte jádřince, jablka nakrájejte na kostičky a hrušky nastrouhejte. Zapékací mísu vymažte máslem a vysypte směsí cukru a strouhanky (2 : 1). Do vymazané nádoby vyskládejte suchou veku. Udělejte karamel: do 100 ml studené vody vsypte cukr a přidejte med. Vařte tak dlouho, až karamel zhoustne a změní barvu do medově zlaté. Přidejte nakrájená jablka a skořici. Nechte chvíli povařit, dokud trochu nezměknou. Na předem vyskládanou veku vysypte karamelizovaná jablka. Položte druhou vrstvu veky. Smetanu rozšlehejte s vejci a směsí zalijte žemlovku. Pak ji posypte hruškami smíchanými s mascarpone, cukrem a rozinkami. Uhlaďte a pečte v předehřáté troubě při 170 °C asi 25 až 30 minut.

Náš TIP: Pokud nemáte rádi hodně sladkou chuť karamelu, můžete jablka nastrouhat stejně jako hrušky a mascarpone přimíchat i k nim. Do hruškové směsi zkuste pro změnu přidat nasekané ořechy.

Recept na další pokrm najdete v následující kapitole.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Vypěstujte si kávovník: Potřebuje jen světlo a teplo

Vypěstujte si kávovník: Potřebuje jen světlo a teplo

Včera | Kávovník vypěstovaný doma zavoní poprvé, když pokvete, podruhé, až budete pražit jeho semena, a…

Vyrobte si netoxické jedlé barvy: Jsou levné a vhodné i pro děti

Vyrobte si netoxické jedlé barvy: Jsou levné a vhodné i pro děti

22. 4. | Jedlé barvy můžete koupit v každém větším hračkářství. Za pár kelímků ale dáte i dvě až tři stovky…

Dekor: Fialky všude, kam se podíváš. Prohlédněte si galerii

Dekor: Fialky všude, kam se podíváš. Prohlédněte si galerii

21. 4. | Něžné a nepřekonatelně voňavé květy fialek jsou pro jarní období typické. Bohužel rychle odkvétají.…

Univerzální zahradník: Co všechno umí zahradní robot?

Univerzální zahradník: Co všechno umí zahradní robot?

20. 4. | Plně automatizovaná zahrada je doménou robotů, kteří zalévají, kypří, drtí, sečou trávník - a to…