Slavnostní menu časopisu F.O.O.D.

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Časopis F.O.O.D. slaví 7. narozeniny. Pochutnejte si s námi na rafinované polévce, na tradičním předkrmu a na lahodné roládě s nádivkou.

Hříbkovo-bramborová polévka

4 porce - příprava: 45 minut

* 200 g hříbků
* 1 cibule
* 1 mrkev
* 1/2 celeru
* 1 petržel
* 300 g brambor
* 2 lžíce oleje
* 1 l vývaru
* sůl a pepř
* hladkolistá petržel

TOPPING:
* 125 g hříbků nebo jiných čerstvých hub
* 40 g vlašských ořechů
* 1 šalotka
* 2 lžíce oleje
* sůl a pepř

Hříbky očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli, mrkev, celer, petržel a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci zahřejte olej. Přidejte houby a zeleninu a restujte. Pak zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte doměkka. Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte.

Připravte topping: hříbky nakrájejte na plátky, jádra ořechů nasekejte nadrobno a nasucho opražte na pánvi, šalotku nakrájejte najemno a orestujte na oleji. Přidejte nakrájené houby a restujte, dokud se neodpaří voda z hub. Pak přisypte nasekanou petržel a ořechy a dochuťte solí a pepřem. Polévku rozdělte do talířů a ozdobte toppingem.


Jemný hovězí tatarák s okurkami

4 porce - příprava: 25 minut

* 200 g hovězí svíčkové
* 3 lžíce oleje
* 2 šalotky
* 2 kyselé okurky
* 1/2 svazku pažitky
* sůl a pepř
* 1 jarní cibulka
* 4 feferonky na ozdobu
* ředkvičkové výhonky
* 100 g zakysané smetany

Maso očistěte, nasekejte najemno a dejte do mísy. Pokapejte olejem a promíchejte. Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, okurku a pažitku. Osolte, opepřete a zamíchejte. Na talíře zformujte porce tataráku pomocí kulaté formičky. Navrch nasypte nakrájenou jarní cibulku a klíčky ředkviček. Obložte feferonkou a přidejte lžičku zakysané smetany.


Telecí roláda s bramborovo-špenátovým pyré

4 porce - příprava: 3 hodiny

NÁDIVKA:
* 10 plátků toastového chleba
* 1 šalotka
* 1 lžíce másla
* 2 lžíce rozinek
* 2 lžíce mandlí
* 3 vejce
* 2 lžíce nasekané petržele
* sůl a pepř
* muškátový oříšek

MASO:
* 1,5 kg telecí kýty
* sůl a pepř
* snítka tymiánu
* 3 lžíce olivového oleje

PYRÉ:
* 1 kg brambor typu B
* 200 g čerstvého špenátu
* 50 g másla
* 200 ml smetany
* sůl a pepř

Toastový chléb nakrájejte na kostičky a opečte na plechu dozlatova. Šalotku oloupejte, nakrájejte a nechte zesklovatět na másle. Přidejte rozinky a nasekané mandle. Orestujte a nechte vychladnout. Do mísy přesypte opečený toastový chléb a orestovanou šalotku s mandlemi a rozinkami. Přidejte žloutky a nasekanou petržel, sůl, pepř, muškátový oříšek i sníh z bílků.

Maso omyjte, osušte a podélně nařízněte, aby vznikla kapsa. Do ní rozprostřete nádivku a maso převažte provázkem a vložte do pekáče. Osolte, opepřete. Posypte tymiánem a pokapejte olivovým olejem. Pekáč zaklopte, vložte do trouby a pečte při 140 °C dvě hodiny. Pak odklopte a dopečte asi 20 minut při 180 °C.

Brambory oloupejte, nakrájejte, zalijte vodou a dejte vařit. Špenát omyjte, odtrhněte tvrdé stonky a restujte asi pět minut, než se odpaří voda. Brambory sceďte, přidejte máslo a smetanu a ušlehejte pyré. Vmíchejte do něj orestovaný špenát a dochuťte.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Dnes | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…