Slavnostní menu časopisu F.O.O.D.

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Časopis F.O.O.D. slaví 7. narozeniny. Pochutnejte si s námi na rafinované polévce, na tradičním předkrmu a na lahodné roládě s nádivkou.

Hříbkovo-bramborová polévka

4 porce - příprava: 45 minut

* 200 g hříbků
* 1 cibule
* 1 mrkev
* 1/2 celeru
* 1 petržel
* 300 g brambor
* 2 lžíce oleje
* 1 l vývaru
* sůl a pepř
* hladkolistá petržel

TOPPING:
* 125 g hříbků nebo jiných čerstvých hub
* 40 g vlašských ořechů
* 1 šalotka
* 2 lžíce oleje
* sůl a pepř

Hříbky očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli, mrkev, celer, petržel a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci zahřejte olej. Přidejte houby a zeleninu a restujte. Pak zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte doměkka. Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte.

Připravte topping: hříbky nakrájejte na plátky, jádra ořechů nasekejte nadrobno a nasucho opražte na pánvi, šalotku nakrájejte najemno a orestujte na oleji. Přidejte nakrájené houby a restujte, dokud se neodpaří voda z hub. Pak přisypte nasekanou petržel a ořechy a dochuťte solí a pepřem. Polévku rozdělte do talířů a ozdobte toppingem.


Jemný hovězí tatarák s okurkami

4 porce - příprava: 25 minut

* 200 g hovězí svíčkové
* 3 lžíce oleje
* 2 šalotky
* 2 kyselé okurky
* 1/2 svazku pažitky
* sůl a pepř
* 1 jarní cibulka
* 4 feferonky na ozdobu
* ředkvičkové výhonky
* 100 g zakysané smetany

Maso očistěte, nasekejte najemno a dejte do mísy. Pokapejte olejem a promíchejte. Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, okurku a pažitku. Osolte, opepřete a zamíchejte. Na talíře zformujte porce tataráku pomocí kulaté formičky. Navrch nasypte nakrájenou jarní cibulku a klíčky ředkviček. Obložte feferonkou a přidejte lžičku zakysané smetany.


Telecí roláda s bramborovo-špenátovým pyré

4 porce - příprava: 3 hodiny

NÁDIVKA:
* 10 plátků toastového chleba
* 1 šalotka
* 1 lžíce másla
* 2 lžíce rozinek
* 2 lžíce mandlí
* 3 vejce
* 2 lžíce nasekané petržele
* sůl a pepř
* muškátový oříšek

MASO:
* 1,5 kg telecí kýty
* sůl a pepř
* snítka tymiánu
* 3 lžíce olivového oleje

PYRÉ:
* 1 kg brambor typu B
* 200 g čerstvého špenátu
* 50 g másla
* 200 ml smetany
* sůl a pepř

Toastový chléb nakrájejte na kostičky a opečte na plechu dozlatova. Šalotku oloupejte, nakrájejte a nechte zesklovatět na másle. Přidejte rozinky a nasekané mandle. Orestujte a nechte vychladnout. Do mísy přesypte opečený toastový chléb a orestovanou šalotku s mandlemi a rozinkami. Přidejte žloutky a nasekanou petržel, sůl, pepř, muškátový oříšek i sníh z bílků.

Maso omyjte, osušte a podélně nařízněte, aby vznikla kapsa. Do ní rozprostřete nádivku a maso převažte provázkem a vložte do pekáče. Osolte, opepřete. Posypte tymiánem a pokapejte olivovým olejem. Pekáč zaklopte, vložte do trouby a pečte při 140 °C dvě hodiny. Pak odklopte a dopečte asi 20 minut při 180 °C.

Brambory oloupejte, nakrájejte, zalijte vodou a dejte vařit. Špenát omyjte, odtrhněte tvrdé stonky a restujte asi pět minut, než se odpaří voda. Brambory sceďte, přidejte máslo a smetanu a ušlehejte pyré. Vmíchejte do něj orestovaný špenát a dochuťte.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Dnes | Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba…

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

Včera | Pokud trávíte většinu svého pracovního života v kanceláři, neměla by ve vašem okolí chybět zeleň.…

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Jak vyrobit růži z podzimního listí

17. 11. | Líbí se vám nádherně zbarvené podzimní listí? Vyrazte ven do přírody, spadané listy posbírejte a…

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

16. 11. | O účelu zimní zahrady má každý jinou představu. Někdo ji považuje za obytnou místnost, jiný má v…