Smažení na olivovém oleji je zdravé, ale zbytečným vyhazováním peněz

| Autor: Famous | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Ve Středomoří používají olivový olej nejen do salátu, ale také při vaření a smažení. Olivy jsou totiž v této oblasti hlavním zdrojem oleje. Jenže kopírovat tento trend v jiných zeměpisných šířkách, kde je extra panenský olivový olej velmi drahý a kde jsou k dostání lacinější rostlinné oleje, je vyhazováním peněz. Extra panenský olivový olej totiž při vysokých teplotách ztrácí své blahodárné látky.

Smažení na olivovém oleji je zdravé, ale zbytečným vyhazováním peněz

Olivový olej je zastudena skutečně nejzdravější ze všech rostlinných olejů, neboť obsahuje velké množství antioxidantů, které nemá žádný jiný olej. Když je však extra panenský olivový olej zahříván na vysokou teplotu, o tyto látky přichází. To neznamená, že přestává být zdravým, je méně zdravý než slunečnicový či řepkový nebo dokonce přímo nezdravý. Nikoli. Jen přichází o to, proč je ceněný.

Při smažení a dlouhém pečení ho tak mohou nahradit oleje lacinější z řepky či slunečnice. A olivový olej je dobrý všude tam, kde je teplá úprava krátká, kde nedosahuje vysokých teplot a především při přípravě studených salátů. Pak se v něm uchovávají všechny cenné látky, prospívá zdraví a je prevencí řady chorob včetně rakoviny.

„Jakmile se oleje začnou zahřívat, jejich kvalita prudce klesá. Je tak zbytečné smažit na drahém olivovém oleji, když v něm usmažené jídlo není o nic zdravější než jídlo smažené na slunečnicovém či řepkovém oleji,“ tvrdí vědci z Univerzity v Portu.

Extra panenský olivový olej při zahřátí na vysokou teplotu ztrácí většinu fenolických látek, které působí v těle jako antioxidanty.

„Ekonomicky je tak mnohem výhodnější používat obyčejný olivový olej nebo jiné rostlinné oleje na smažení a dlouhou tepelnou úpravu,“ dodávají vědci z Portugalska.

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. 2017 | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. 2017 | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

21. 1. | Pro zdravý růst a vývoj pokojových rostlin je třeba je nejen přihnojovat správnými hnojivy, ale…

Jak vyrobit lojovou kouli pro sýkorky a další ptáčky

Jak vyrobit lojovou kouli pro sýkorky a další ptáčky

20. 1. | Zima je tu. Venku sněží, teploty padají pod nulu. Je proto ten pravý čas začít přikrmovat venkovní…

Nejkrásnější polštářky, které letos musíte mít. Inspirujte se v galerii

Nejkrásnější polštářky, které letos musíte mít. Inspirujte se v galerii

19. 1. | Polštáře a polštářky všech tvarů a velikostí nemohou v domácnosti chybět. Prozáří nejen ložnici,…

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

18. 1. | Silné, husté rostliny, obsypané desítkami květů. Takové pelargonie mohou zdobit vaše okna a balkony…