Smažení na olivovém oleji je zdravé, ale zbytečným vyhazováním peněz

| Autor: Famous | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Ve Středomoří používají olivový olej nejen do salátu, ale také při vaření a smažení. Olivy jsou totiž v této oblasti hlavním zdrojem oleje. Jenže kopírovat tento trend v jiných zeměpisných šířkách, kde je extra panenský olivový olej velmi drahý a kde jsou k dostání lacinější rostlinné oleje, je vyhazováním peněz. Extra panenský olivový olej totiž při vysokých teplotách ztrácí své blahodárné látky.

Smažení na olivovém oleji je zdravé, ale zbytečným vyhazováním peněz

Olivový olej je zastudena skutečně nejzdravější ze všech rostlinných olejů, neboť obsahuje velké množství antioxidantů, které nemá žádný jiný olej. Když je však extra panenský olivový olej zahříván na vysokou teplotu, o tyto látky přichází. To neznamená, že přestává být zdravým, je méně zdravý než slunečnicový či řepkový nebo dokonce přímo nezdravý. Nikoli. Jen přichází o to, proč je ceněný.

Při smažení a dlouhém pečení ho tak mohou nahradit oleje lacinější z řepky či slunečnice. A olivový olej je dobrý všude tam, kde je teplá úprava krátká, kde nedosahuje vysokých teplot a především při přípravě studených salátů. Pak se v něm uchovávají všechny cenné látky, prospívá zdraví a je prevencí řady chorob včetně rakoviny.

„Jakmile se oleje začnou zahřívat, jejich kvalita prudce klesá. Je tak zbytečné smažit na drahém olivovém oleji, když v něm usmažené jídlo není o nic zdravější než jídlo smažené na slunečnicovém či řepkovém oleji,“ tvrdí vědci z Univerzity v Portu.

Extra panenský olivový olej při zahřátí na vysokou teplotu ztrácí většinu fenolických látek, které působí v těle jako antioxidanty.

„Ekonomicky je tak mnohem výhodnější používat obyčejný olivový olej nebo jiné rostlinné oleje na smažení a dlouhou tepelnou úpravu,“ dodávají vědci z Portugalska.

Další články z rubriky

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Dnes | Praktická malá sedačka, která se dá rozložit i na spaní, nemusí být nutně drahá. Pořídit se dá…

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Včera | Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už…

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

21. 5. | Právě nyní si často s novým substrátem na přesazení pokojových květin přineseme smutnice, které…

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

20. 5. | Jeho pronikavá sladká vůně je doslova omamná. Za pár dní ale odkvete a vy si na ni budete muset…