Snadná proměna interiéru | Zdroj: Archiv

Zdroj: Archiv

Snadná proměna interiéru

Nemáte příliš času ani financí, přesto byste chtěli bydlet v novém? Máme pro vás pár triků, jak snadno a rychle dosáhnout změny interiéru bez velkých stavebních zásahů.

1. ZAČNĚTE OD PODLAHY

Pokud se rozhodnete pustit do větší rekonstrukce, nezapomeňte na podlahu. Nové podlahové krytiny změní interiér k nepoznání. Největší oblibě se stále těší přírodní materiály – konkrétně dřevo, do zatěžovanějších prostor pak i kamenná dlažba. Jako povrchovou úpravu dřevěných podlah doporučujeme olejování, a to zejména z důvodu snadnější následné údržby a oprav. Staré parkety či prkna pak obvykle stačí zbrousit, nanést povrchovou úpravu a budou jako nové.

Avšak své místo na podlahách mají též moderní materiály – přímo na starou podlahu lze položit samovyrovnávací PVC, nerovnosti v tomto případě nevadí. Od laminátových podlah se dnes spíš ustupuje – vadí hlučnost a často i příliš „umělý“ vzhled. Populárnější je zmiňovaný vinyl, linolea na přírodní bázi či lité a stěrkové podlahy. Nejlépe vypadá, když v celém interiéru podlahu sjednotíte, trendy jsou též přechody z místnosti do místnosti bez rušivých prahů. Jestli do hlavní obytné místnosti použijete odolný materiál, např. dlažbu, protáhněte ji až na balkon či terasu.

2. OZDOBTE SI ZDI

Když se bavíme o faceliftu interiéru, nesmíme samozřejmě zapomenout na obrazy a plakáty. Barevné či dokonce natapetované stěny raději jako podklad pro vaši domácí galerii nepoužívejte. Přesto ani taková zeď nemusí zůstat holá – zajděte do bazaru a nakupte za pár korun staré, klidně i poničené bezcenné obrazy, na svou zeď totiž použijete pouze prázdný rám. Přikupte barvu a štětec a originální dekoraci máte doma za pár korun a půlhodinku práce. Něco jiného je, pokud vlastníte nějaký ten originál. V takovém případě se do vlastnoruční restaurátorské práce raději nepouštějte. Obraz nechte vyniknout jako solitér, pokud jde o miniatury, lépe budou vypadat, když jich několik dáte vedle sebe ve stejném formátu.

A kam obrazy zavěsit? Pamatujte, že umělecké dílo by mělo viset přibližně ve výšce očí. Plakáty na stěnu můžete vylepit, jak se sluší a patří, avšak vzhledem k tomu, že jde o proces nevratný, většina lidí dává přednost jejich zarámování – buďte originální a na plakát k vašemu oblíbenému černobílému filmu si pořiďte zdobný „barokní“ rám. Získáte tak solitérní kousek, který na vaší stěně nikdo nepřehlédne. Boom designových samolepek na stěnu už máme za sebou, přesto mezi nimi můžete najít originální motivy, které váš interiér osvěží. Jejich výhodou je snadná manipulace a také obvykle jednoduchá výměna. Trendy jsou 3D kousky – ať už jde o tapety s reliéfními vzory, nebo třeba o písmo „vystupující“ ze stěny.

Klepněte pro větší obrázek

3. VYMALUJTE

Zdá se vám proměna stěny pouze pomocí nových obrazů a plakátů málo? Tak sáhněte po malířské štětce a vymalujte. Barvy mají opravdu zvláštní moc. Je vám zima? Ve žluté nebo oranžové místnosti budete mít pocit, že teploměr stoupl až o sedm stupňů. Bydlíte v malinkém kamrlíku? Vymalujte co nejsvětlejší barvou a váš byt hned o kousek vyroste. Špatně usínáte? Pomohou vám tmavší barvy, které odrážejí málo světla. Nechutná vám? Oranžová a červená podporují chuť k jídlu. Popadněte malířskou štětku a váleček a dodejte vašemu království barvu. Jen myslete na to, že výrazná barva by měla zdobit pouze jednu, pohledovou, stěnu místnosti. Zvlášť efektně vypadají barvy tón v tónu v kombinaci s neutrálními odstíny.

4. VYMĚŇTE TEXTILNÍ DOPLŇKY

Vyměňte koberce, závěsy, přehozy, polštáře – jednoduše si byt převlečte. Jestli máte bílé stěny a neutrální nábytek, můžete se vyřádit nejen na barvách textilních doplňků, ale i na jejich vzorech. Jednoduchý styl už většinu designérů omrzel, a tak nás v nábytkových studiích překvapí jedna kytka za druhou, etno vzory, různé geometrické tvary, písmena a dokonce i zvířátka. Dobře vypadá, když mají všechny látky stejný vzor, který se může opakovat i na koberci.

Pokud nevěříte vlastnímu vkusu, pořiďte si jen jeden výraznější kousek a zbytek slaďte do jedné barvy. Jen pozor na to, že stejná barva může vypadat jinak při denním a umělém osvětlení, na jiném materiálu i v kombinaci s dalšími odstíny. Pokud kupujete jednotlivé doplňky v různých obchodech, všude si s sebou berte aspoň malý vzorek látky, kterou už máte doma. A aby se vám do budoucna váš barevný byt neomrzel, můžete nakoupit letní a zimní verzi barevných doplňků a převlékat interiér každou roční dobu.

5. PŘEŠOUPEJTE NÁBYTEK

Jako v novém bytě se doma budete cítit, když přemístíte některé kusy nábytku, zvlášť pokud stávající rozmístění není zrovna praktické. V hlavní obytné místnosti se snažte vymezit opticky její funkce – např. koberce mohou vytyčit jednotlivé zóny a zároveň spojit skupiny nábytku, místnost jednoduše rozdělí do prostoru umístěná sedačka či knihovna. Pokud nechcete, aby středobodem obýváku byla televize, rozmístěte sezení tak, aby na ni nebylo vidět ze všech míst. Bojujete s místem? Místnost opticky zvětší jednoduchý trik, a to nechat její rohy prázdné, bez nábytku. Pokud si nevíte rady, na zařízení interiéru existují různé počítačové programy. Ale můžete to udělat i postaru, kdy si vystačíte s tužkou, papírem a nůžkami. Vše pečlivě přeměřte, na papír zakreslete místnost, kterou chcete předělat i s okny a dveřmi. Ve správném poměru vystříhejte jednotlivé tvary nábytku a šoupejte si je po papíře, až přijdete na tu ideální kombinaci.

6. NAKUPTE VÁZY A SVÍCNY

Interiéru dodají váš rukopis doplňky. Asi žádná domácnost se neobejde bez vázy. Ale my si je nebudeme vybírat jako profesionální květinářky podle toho, na jakou kytici se hodí, nýbrž podle barvy, tvaru a materiálu tak, aby zdobily polici či noční stolek samy o sobě i bez květin. Jednoduché vázy i dekorace se nejlépe vyjímají ve skupinkách – buď mohou mít stejný tvar a různé velikosti, nebo si můžete pohrát s různými tvary, kdy je společným prvkem naopak barva a materiál. Pokud se vám povedlo efektní zátiší (v jedné místnosti raději jen jedno, pak už vsaďte pouze na solitéry), zaslouží si také efektně nasvětlit, abyste si jej užili i večer. Podobnou praktickou a zároveň dekorační funkci jako vázy mají svícny. I ty vybírejte tak, aby zdobily váš interiér i bez zapálených svíček. Na druhou stranu nesmí jít o nefunkční design – svícen by neměl kapat a svíčku by měl dobře „držet“.

7. NEZAPOMEŇTE NA DETAILY

Celkový dojem z vašeho nově upraveného a zrekonstruovaného interiéru mohou zhatit drobnosti. Vyměňte proto vypínače i zásuvky tak, aby byly jednotné v celém bytě či domě. Velkou službu udělá i taková drobnost, jako výměna úchytek, a to nejen u kuchyňské linky, ale též u všech skříněk a zásuvek. I v tomto případě můžete být kreativní a nakombinovat například různé barvy vintage úchytek na jeden nábytkový kousek. A pokud se nechcete pouštět přímo do výměny celých dveří, vyměňte alespoň kování. Můžete zkusit obejít bazary a bleší trhy, kde najdete staré, přesto často bezproblémově funkční kousky, které se budou hodit do zrekonstruovaného historického interiéru. Samozřejmě lze pořídit i nové repliky. Kování můžete vybírat ze dvou typů – rozetové a štítové. U rozetového kování je oddělena klika a otvor pro zámek. Do moderního interiéru tento typ nabízí pestřejší možnost výběru designů.

8. VYMĚŇTE DVEŘE

Máte vymalováno, nové podlahy, přesto vám váš byt připadá stále trochu ošuntělý? Pusťte se do výměny dveří. Ta může do interiéru přinést více světla i prostoru. Jak? Místo starých nepraktických shrnovacích „šoupaček“ použijte posuvné dveře do pouzdra. Zasouvají se do stěny (do stavebního pouzdra, které není vidět), tudíž ušetříte místo a navíc vypadají elegantně. Trendy jsou dveře bez zárubní. Světlo vám přidá použití prosklených výplní, nebo přímo celoskleněných dveří. Nemusíte se bát, jsou opatřeny bezpečnostními prvky a při použití mléčného či kouřového skla si uchováte i své soukromí. Vyměnit můžete též dveře vestavěných skříní. Praktickým tipem je jejich výměna za zrcadlové výplně, díky nimž se prostor předsíně či chodby opticky zvětší.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud