Snídaně do postele aneb Překvapení pro rodiče

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Proč pro jednou nezůstat déle v posteli a nenechat děti, ať vám připraví malé pohoštění? Vyzkoušejte jednoduché recepty pod taktovkou našich šéfkuchařů Mikuláše a Alžběty.

Snídaně je první a zároveň nejdůležitější jídlo dne. Už jen proto, že se u stolu sejde celá rodina, než se rozprchne do světa. Pokud vaše děti vstávají doslova s prvními slunečními paprsky, pak je klidně zaúkolujte.

Stačí, když si budete přát něco dobrého a zdravého, s čím si poradí i samotné děti. Například plněné bagety, zapečené toasty či sladké variace na pomazánky. Buďte k malým šéfkuchařům shovívaví a na estetickou stránku jídla moc nehleďte – vždyť láska prochází h lavně žaludkem.

Pomazánka na řecký způsob

4 porce - příprava: 15 minut

* 200 g řeckého jogurtu
* 50 g vlašských ořechů
* 1 lžíce medu
* 1 větší jablko
* 2 větší bagety

Smíchejte řecký jogurt s nadrcenými ořechy a medem. Nakonec vmíchejte najemno nakrájené jablko. Nasucho opečte plátky bagety a nechte je vychladnout. Poté namažte hotovou pomazánkou. Můžete dochutit i mletou skořicí.

Zapečené italské toasty

4 porce - příprava: 25 minut

* 250 g cherry rajčátek
* 2 balení mozzarelly
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* čerstvá bazalka
* 16 toastových chlebů

Cherry rajčátka a mozzarellu nakrájejte co možná nejvíce nadrobno. Přendejte do misky, vmíchejte olivový olej, dochuťte solí, pepřem a kousky čerstvé bazalky. Na toastový chléb naneste směs, přiklopte a zapečte v sendvičovači dozlatova.

Šunková pomazánka se sýrem

4 porce - příprava: 20 minut

* 150 g šunky s podílem masa nad 90 %
* 2 lučiny (160 g)
* 50 g sýra na strouhání
* 1 červená paprika
* sůl (nemusí být)
* čerstvá pažitka
* 2 větší bagety

Plátky šunky nakrájejte na co možná nejmenší kostičky. Přendejte do mísy, smíchejte s lučinou a nastrouhaným sýrem. Přidejte nadrobno nakrájenou papriku, dochuťte solí a nasekanou pažitkou. Bagety rozřízněte, pomazánku namažte dovnitř a přiklopte.

Sušenkové „sibirky“ s džemem

4 porce - příprava: 15 minut

* 32 máslových sušenek
* 250 g plnotučného tvarohu
* 100 g jahodového džemu (nebo 250 g čerstvých jahod)
* kůra z 1 limetky
* 50 g kvalitní čokolády
* mátové lístky

Připravte si máslové sušenky. V míse smíchejte tvaroh s džemem (případně čerstvými jahodami), nastrouhejte kůru z limetky a vmíchejte kousky čokolády. Nakonec dle chuti přidejte lístky máty. Pomazánkou namažte sušenku a přiklopte druhou. Opakujte, dokud nespotřebujete všechny sušenky.

NÁŠ TIP: Zkuste i meruňkový nebo borůvkový džem. Tvaroh můžete nahradit pribináčkem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

Ideální letní snídaně: Cereálie s čerstvým ovocem

Ideální letní snídaně: Cereálie s čerstvým ovocem

5. 8. 2015 | 1 | Cereální snídaně se stala během posledních let pro mnoho Čechů běžnou součástí jídelníčku. Aby byla…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Dnes | Praktická malá sedačka, která se dá rozložit i na spaní, nemusí být nutně drahá. Pořídit se dá…

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Včera | Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už…

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

21. 5. | Právě nyní si často s novým substrátem na přesazení pokojových květin přineseme smutnice, které…

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

20. 5. | Jeho pronikavá sladká vůně je doslova omamná. Za pár dní ale odkvete a vy si na ni budete muset…