Snídaně do postele aneb Překvapení pro rodiče

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Proč pro jednou nezůstat déle v posteli a nenechat děti, ať vám připraví malé pohoštění? Vyzkoušejte jednoduché recepty pod taktovkou našich šéfkuchařů Mikuláše a Alžběty.

Snídaně je první a zároveň nejdůležitější jídlo dne. Už jen proto, že se u stolu sejde celá rodina, než se rozprchne do světa. Pokud vaše děti vstávají doslova s prvními slunečními paprsky, pak je klidně zaúkolujte.

Stačí, když si budete přát něco dobrého a zdravého, s čím si poradí i samotné děti. Například plněné bagety, zapečené toasty či sladké variace na pomazánky. Buďte k malým šéfkuchařům shovívaví a na estetickou stránku jídla moc nehleďte – vždyť láska prochází h lavně žaludkem.

Pomazánka na řecký způsob

4 porce - příprava: 15 minut

* 200 g řeckého jogurtu
* 50 g vlašských ořechů
* 1 lžíce medu
* 1 větší jablko
* 2 větší bagety

Smíchejte řecký jogurt s nadrcenými ořechy a medem. Nakonec vmíchejte najemno nakrájené jablko. Nasucho opečte plátky bagety a nechte je vychladnout. Poté namažte hotovou pomazánkou. Můžete dochutit i mletou skořicí.

Zapečené italské toasty

4 porce - příprava: 25 minut

* 250 g cherry rajčátek
* 2 balení mozzarelly
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* čerstvá bazalka
* 16 toastových chlebů

Cherry rajčátka a mozzarellu nakrájejte co možná nejvíce nadrobno. Přendejte do misky, vmíchejte olivový olej, dochuťte solí, pepřem a kousky čerstvé bazalky. Na toastový chléb naneste směs, přiklopte a zapečte v sendvičovači dozlatova.

Šunková pomazánka se sýrem

4 porce - příprava: 20 minut

* 150 g šunky s podílem masa nad 90 %
* 2 lučiny (160 g)
* 50 g sýra na strouhání
* 1 červená paprika
* sůl (nemusí být)
* čerstvá pažitka
* 2 větší bagety

Plátky šunky nakrájejte na co možná nejmenší kostičky. Přendejte do mísy, smíchejte s lučinou a nastrouhaným sýrem. Přidejte nadrobno nakrájenou papriku, dochuťte solí a nasekanou pažitkou. Bagety rozřízněte, pomazánku namažte dovnitř a přiklopte.

Sušenkové „sibirky“ s džemem

4 porce - příprava: 15 minut

* 32 máslových sušenek
* 250 g plnotučného tvarohu
* 100 g jahodového džemu (nebo 250 g čerstvých jahod)
* kůra z 1 limetky
* 50 g kvalitní čokolády
* mátové lístky

Připravte si máslové sušenky. V míse smíchejte tvaroh s džemem (případně čerstvými jahodami), nastrouhejte kůru z limetky a vmíchejte kousky čokolády. Nakonec dle chuti přidejte lístky máty. Pomazánkou namažte sušenku a přiklopte druhou. Opakujte, dokud nespotřebujete všechny sušenky.

NÁŠ TIP: Zkuste i meruňkový nebo borůvkový džem. Tvaroh můžete nahradit pribináčkem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Jak pěstovat nenáročné keře s jedlými plody

Jak pěstovat nenáročné keře s jedlými plody

Včera | V zahradě bývají často nejrůznější plochy, které jen těžko najdou využití. A právě tam jsou velmi…

Štěnice zamořují Česko: Jak vypadá a jak poznat kousnutí od ní

Štěnice zamořují Česko: Jak vypadá a jak poznat kousnutí od ní

Včera | Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že…

RECEPTY: Saláty na svačinu, večeři i jako příloha

RECEPTY: Saláty na svačinu, večeři i jako příloha

16. 10. | Salát je lehká, rychlá večeře i svačina, nemusí to být vždy jen nakrájená zelenina zalitá dresinkem…

Jak pěstovat pokojové kapradiny

Jak pěstovat pokojové kapradiny

15. 10. | Kapradiny poutají pozornost rozmanitostí tvarů listů a vnášejí do místnosti nádech tajemna a…