Snídejte chytře

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Bude-li vaše první denní jídlo bohaté na cereálie, dodáte tělu potřebnou energii na celý den. Ale recepty plné vloček a semínek můžete využít i při přípravě dopoledních svačin nebo lehkých obědů.

Muffiny s dýňovými semínky

asi 12 kousků - příprava: 30 minut

* 225 ml plnotučného mléka
* 110 ml slunečnicového oleje
* 1 vejce
* 250 g hladké mouky
* 55 g pšeničných otrub
* 150 g třtinového cukru
* 75 g dýňových semínek
* 3 lžičky prášku do pečiva
* 1/2 lžičky soli

Mléko, olej a vejce prošlehejte dohromady ve větší míse. Všechny suché ingredience smíchejte dohromady a po částech je zapracujte do mléčné směsi. Těsto rozdělte do formiček na muffi ny, několikrát jím klepněte, aby se dobře usadilo, a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Zkontrolujte zapíchnutou špejlí, zda je těsto propečené i uvnitř, a pokud vám ho na špejli ještě trochu ulpělo, vraťte muffiny ještě na 5 minut do trouby.


Blesková ovesná kaše s jablky

4 porce - příprava: 10 minut

* 300 ml plnotučného mléka
* krupicový cukr podle chuti
* 70 g nadrcených ovesných vloček
* 10 g vanilkového pudinkového prášku
* 1–2 jablka
* 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
* mletá skořice podle chuti

Mléko oslaďte a pomalu přiveďte k varu, nejlépe v hrnci se silným dnem. Když se cukr rozpustí, vsypte vločky a pudinkový prášek a za stálého míchání vařte, dokud kaše nezhoustne. Mezitím nakrájejte jablka. Hotovou kaši rozdělte do misek, posypte skořicí, můžete ještě dosladit, poklaďte jablky a přidejte ořechy.


Žitné palačinky

20 kusů - příprava: 25 minut

* 500 ml plnotučného mléka
* 2–3 vejce
* 100 g hladké mouky
* 100 g celozrnné žitné mouky
* špetka soli
* olej na smažení

Mléko, vejce, obě mouky a sůl rozšlehejte do řídkého těsta, které rozlijte po celé ploše pánve potřené minimálním množstvím oleje a smažte z obou stran dozlatova. Pokud se těsto trhá, znamená to, že je moc řídké. V tom případě přidejte trochu mouky. Naopak, pokud se těsto špatně rozlévá, je příliš husté. Přidejte trochu mléka. Hotové palačinky podávejte buď nasladko s tvarohem a zavařeninou, nebo naslano se smetanovým sýrem.


Křupavé hrušky s čerstvým sýrem

4 porce - příprava: 35 minut

* 4 hrušky
* 200 g ovesných vloček
* 85 g hnědého cukru
* 50 g nastrouhaného kokosu
* špetka soli
* 80 g másla
* 150 g čerstvého sýra (cottage)

Hrušky podélně rozpulte a zbavte jádřinců. Vločky, cukr, kokos a sůl promíchejte a společně rozdrťte. Půlky hrušek vložte do zapékacích misek. Vločkovou směs promíchejte s rozpuštěným máslem a rozdělte na hrušky. Potom misky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut, dokud nebude poleva pěkně opečená a křupavá. Hrušky podávejte s čerstvým sýrem, s nímž tvoří skvělou chuťovou harmonii.


Bochánky se lněným semínkem

16–20 kousků - příprava: 40 minut

* 225 g hladké mouky + na vál
* 30 g krupicového cukru
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 70 g změklého másla
* 3 lžíce medu
* 110 ml plnotučného mléka
* 1 vejce
* 55 g lněného semínka

Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem a práškem do pečiva, přidejte kousky másla a v prstech promněte do drobenky. Vmíchejte med, mléko a vejce a nakonec lněné semínko. Těsto přemístěte na vál a rukama je zpracovávejte po dobu několika minut. Z těsta tvořte na plechu vyloženém pečicím papírem bochánky, vložte je do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 15 až 20 minut dozlatova.

NÁŠ TIP: Do bochánků můžete přidat také jiná semínka, podle toho, která máte rádi. Zajímavé jsou také se sušenými brusinkami.


Jogurtovo-cereální pohár s ovocem

4 porce - příprava: 20 minut

* 100 g ovesných vloček
* 1 lžíce krupicového cukru
* špetka mleté skořice
* 175 ml plnotučného mléka
* 120 g smetanového jogurtu
* 1/2 hrnku ledových kostek

OVOCNÁ POKLIČKA:
* 2 maracuji (nebo 6 jahod)
* 30 g moučkového cukru na dokončení
* 1 mango nebo jiné čerstvé ovoce na ozdobu

V kastrůlku smíchejte vločky, cukr a skořici se 175 ml studené vody, uveďte do varu a na mírném ohni vařte 5 minut, dokud směs nezhoustne. Nechte vychladnout, přidejte mléko, jogurt a led a rozmixujte dohladka. Dužninu z maracuji (nebo rozmačkané jahody) metlou šlehejte s moučkovým cukrem, až vznikne hladké pevnější pyré. Krém rozdělte do pohárů nebo misek, pokryjte ovocným pyré a nakonec ozdobte čerstvým ovocem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Dnes | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…