Speciality, které mají grády

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Lahodná chuť alkoholu dokáže jinak docela obyčejným receptům dát ten správný šmrnc.

Čokoládový řez s voňavým krémem

1 plech 20×30 cm - příprava: 50 minut

* 5 vajec
* 250 g krystalového cukru
* 250 g másla nebo hery + na vymazání formy
* 50 g kakaa
* 250 g hrubé mouky + na vysypání plechu
* 150 g mascarpone
* 3 lžíce moučkového cukru
* 4 lžíce tuzemáku
* 60 ml smetany ke šlehání
* čokoládové hoblinky

Žloutky utřete s cukrem, máslem nebo herou a kakaem do pěny. Po lžících přidávejte prosetou mouku a nakonec vmíchejte pevný sníh z bílků. Těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. Mascarpone vyšlehejte s tuzemákem a cukrem a pak zapracujte ušlehanou smetanu. Krém natřete na koláč a dozdobte čokoládovými hoblinkami.


Kuře na červeném víně

4 porce - příprava: 60 minut

* 4 kuřecí stehna
* sůl a pepř
* 50 g másla
* 2 stroužky česneku
* 200 ml červeného vína
* 5 brambor
* 1 lžíce oleje
* 1 cibule

Kuřecí stehna osolte a opepřete ze všech stran a vložte do pekáčku vyloženého hoblinami másla. Potřete je prolisovaným česnekem a podlijte červeným vínem. Pečte asi 45 minut při 180 °C. Brambory nakrájejte na kostičky, uvařte v osolené vodě do poloměkka a potom orestujte na pánvi na lžíci oleje. Asi 10 minut před dopečením obložte kuřecí stehna plátky cibule. Pečte dozlatova a podávejte s opečenými bramborami přelité vinným výpekem.


Parenica ve vinném těstíčku

2 porce - příprava: 20 minut

* 2 sýry parenica
* 100 g hladké mouky
* 1 vejce
* 42 g droždí
* 1 lžička mleté papriky
* 100 ml vína
* sůl
* olej na smažení

Sýr nakrájejte na plátky silné asi 7 mm. Mouku smíchejte s vejcem, rozdrobeným droždím, mletou paprikou, vínem a trochou soli, až vznikne jemné těstíčko. Plátky sýra namáčejte v těstíčku a smažte v rozpáleném oleji. Přebytečný tuk nechte okapat na papírových utěrkách. Mletou papriku můžete vynechat nebo ji nahradit jiným kořením.


Mléčná rýže s vaječným likérem

5 porcí - příprava: 30 minut + chlazení

* 1 plechovka salka
* 3 hrnky plnotučného mléka
* 1/2 hrnku rýže
* 6 lžic vaječného likéru
* 1 lžička vanilkového extraktu (nebo podle chuti)
* borůvkový kompot
* lístky máty na ozdobu

Rýži uvařte v salku s mlékem. Po uvaření přidejte likér a vanilkový extrakt. Rozdělte do skleniček, nechte vychladit a dozdobte borůvkovým kompotem a mátou.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Dnes | Praktická malá sedačka, která se dá rozložit i na spaní, nemusí být nutně drahá. Pořídit se dá…

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Včera | Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už…

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

21. 5. | Právě nyní si často s novým substrátem na přesazení pokojových květin přineseme smutnice, které…

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

20. 5. | Jeho pronikavá sladká vůně je doslova omamná. Za pár dní ale odkvete a vy si na ni budete muset…