Jak vyčistit žaluzie: Pořiďte si kartáč či rukavici

Jak vyčistit žaluzie: Pořiďte si kartáč či rukavici

Jsou moderní, praktické, efektivní. Okna zastíní skvěle. Pokud je ale doma máte, určitě už jste přišli také na to, že se na nich usazuje a drží prach a mastnota. Jak tedy hliníkové okenní žaluzie vyčistit, aby zase zářily čistotou? Způsobů je hned několik.

Vysajte je

Tam, kde se vám na žaluziích jen usadil běžný prach, můžete použít vysavač. Počítejte ale s tím, že ten nejjemnější prach, případně starší usazená špína a mastnota, na nich zůstane. Navíc potřebujete model s regulací výkonu, abyste lamely nezkřivili a nezničili. Před použitím vysavače nikdy nezapomeňte výkon snížit na minimum. A na čištění použijte malý nástavec se štětinkami, který je určený na čalouněný nábytek.

Patříte k vášnivým sběratelům mincí? Podívejte se, jak můžete snadno a rychle vašim pokladům znovu navrátit původní lesk:

Pokračování 2 / 5

Otřete jednu po druhé

Tím nejklasičtějším osvědčeným způsobem je opatrně setřít jednu lamelu po druhé vlhkým hadříkem. A to z obou stran. Na žaluzie v běžných místnostech stačí, když ho namočíte jen do vlažné vody, v kuchyni ale, kde je na nich usazená i mastnota, je třeba použít vodu se saponátem nebo octem. Tento způsob je nejúčinnější, ale zároveň také nejpracnější. Pokud tedy takto chcete očistit žaluzie na všech oknech v bytě, připravte se na to, že vám to zabere celý den.

Pokračování 3 / 5

Setřete je najednou

Pokud nechcete trávit úklidem spoustu času, vyzkoušejte další způsob. Rozhodně je rychlejší a také nejpoužívanější. Žaluzie úplně sklopte a vlhkým hadrem jejich celou plochu setřete po směru sklopení. Udělejte to z obou stran. Nevýhodou ale je, že na místech, kde se jednotlivé lamely překrývají, prach zůstane. A pravděpodobně budete také muset přeleštit okna, na kterých zůstanou skvrny po vodě a saponátu.

Pokračování 4 / 5

Pořiďte si speciální kartáč či rukavici

Díky nim vyčistíte žaluzie rychle a poměrně bezpracně. A navíc tato praktická pomůcka není ani drahá. V obchodech je seženete za pár desítek korun. Výhodou je, že mají hned několik řad čisticích ploch nad sebou, takže vyčistíte rovnou několik lamel současně. Většinu typů těchto speciálních kartáčů a rukavic můžete navíc používat pro čištění suchou i mokrou cestou. Speciální úklidové pomůcky můžete zkusit nahradit obyčejnými rukavicemi. Nejlepší jsou ty bavlněné. Navlečete je na ruku a stíráte také víc řad.

Pokračování 5 / 5

Svěřte to do rukou profesionálům

Nejjednodušším, ale zároveň také nejdražším způsobem je objednat si čištění u specializované firmy. Ta buď vyčistí žaluzie klasickým způsobem přímo na místě, nebo je může odvézt a vyčistit ultrazvukem. To funguje tak, že se celá žaluzie ponoří do vodní lázně, v níž se pomocí ultrazvuku vytvoří miliony bublinek, které naruší strukturu špíny a mechanicky ji odloupnou. Pak se žaluzie ještě opláchnou v čisté vodě a nechají důkladně uschnout. První varianta vás vyjde okolo dvaceti korun za metr čtvereční. Ta druhá, při které pracovníci žaluzie demontují, odvezou na čištění a následně zase přivezou a namontují zpět, se podle stupně znečištění pohybuje kolem sedmdesáti až sto korun za metr čtvereční.

Doporučujeme

Články odjinud