Šťavnaté hruškové speciality - 1. díl

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Málokteré ovoce je z hlediska využití v kuchyni tak univerzální. Hrušky se totiž perfektně hodí jak do sladkých koláčů, tak k masu nebo sýrům. Vyzkoušejte to sami.

Salát s hruškami, parmazánem a kuřetem

4 porce - příprava: 20 minut

* 200 g směsi zelených salátových listů
* 200 g grilovaného nebo pečeného kuřecího masa
* 2 hrušky bez jádřinců, nakrájené na tenké plátky
* 50 g parmazánových hoblinek

NA ZÁLIVKU:
* 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
* 2 lžičky krupicového cukru
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* 1–2 lžíce panenského olivového oleje

Listy salátu operte, osušte a natrhejte na menší kousky. Maso rozdělte na kousky a vmíchejte je do salátu. Přidejte hrušky a nakonec parmazánové hoblinky. Všechny ingredience na zálivku smíchejte, až se dokonale spojí. Salát zakapejte dresinkem a podávejte například s opečenými toasty.

Náš TIP: Pokud dáváte salát na stůl k průběžnému servírování, ponechte zálivku vedle, aby zelené listy neovadaly.

Clafoutis s hruškami a švestkami

1 koláčová forma (ø 26 cm) - příprava: 60 minut

* 3 lžíce polohrubé mouky
* 1 lžíce moučkového cukru
* 2 dl polotučného mléka
* 1 sáček vanilkového cukru
* 4 vejce
* 2 větší hrušky bez jádřinců, podélně nakrájené na osminky
* 200 g vypeckovaných švestek
* máslo na vymazání formy
* krystalový cukr na vysypání formy
* moučkový cukr na posypání

Polohrubou mouku prosejte s moučkovým cukrem do mísy a s mlékem prošlehejte dohladka. Pak vmíchejte vanilkový cukr a nakonec rozšlehaná vejce. Připravené ovoce rovnoměrně rozprostřete do koláčové formy vymazané máslem a vysypané krystalovým cukrem. Na ně nalijte těsto a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. Hotový moučník posypejte moučkovým cukrem.

Náš TIP: Spíš nákyp než koláč jménem clafoutis pochází z francouzského Limousinu. Původně do něj zapékali třešně, ale můžete je zkusit i s jinými druhy ovoce podle vaší fantazie a momentální úrody.

Hrušky plněné modrým sýrem s medovým dresinkem

4 porce - příprava: 20 minut

* 4 hrušky
* 200 g gorgonzoly
* 2 lžíce nasekaných ořechů (vlašských nebo pekanových)

DRESINK:
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce medu
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 1–2 lžíce panenského olivového oleje

Hrušky příčně nařežte na silnější plátky a opatrně z nich vyřízněte jádřince. Sýr nakrájejte na plátky. Všechny ingredience na dresink smíchejte v misce, až se dokonale spojí v hladkou směs. Hrušky zase složte tak, že mezi plátky dáte vždy kousek sýra a lžičku zálivky. Podávejte s ořechy po hlavním chodu jako neobvyklý dezert.

Vepřová pečeně s hruškami a nivou

4 porce - příprava: 120 minut

* 1 kg vepřového masa
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 3 lžíce olivového oleje
* 3 stroužky česneku, rozdrcené
* 1 hlavička česneku, rozkrojená na polovinu
* 4 hrušky na čtvrtky
* 1/2 lžičky kari koření
* 120 g nivy

Do masa vetřete sůl a pepř, dejte je do pekáče a potřete polovinou oleje s česnekem. Přidejte hlavičku česneku, zakryjte, podlijte a pečte při 170 °C asi 1,5 hodiny. Odstraňte poklici a pečte ještě 20 minut.

Přepněte na gril. Hrušky vložte do zapékací misky, zakapejte je zbývajícím olejem smíchaným s kari a 10 minut je grilujte doměkka. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s hruškami a sýrem.

Skryté léčitelky

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI…

O mnohých druzích ovoce je všeobecně známé, jak moc prospívají našemu organismu. V případě hrušek se o zdravotních benefitech moc nemluví. Jejich konzumace přitom například:

  • příznivě ovlivňuje krevní oběh a snižuje krevní tlak
  • podporuje trávení a působí příznivě také při žaludečních obtížích
  • je osvědčeným prostředkem rovněž proti zácpě
  • pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi
  • posiluje kosti a působí proti revmatismu a artritidě
  • je vhodná i při redukční dietě

Další hruškové specialitky vám přineseme už v pondělí!


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 10/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

26. 11. 2015 | Na zpracování podzimní ovocné úrody jsou babičky skutečné expertky. Nechte se inspirovat jejich…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Dnes | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Včera | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…