Šťavnaté hruškové speciality - 2. díl

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Málokteré ovoce je z hlediska využití v kuchyni tak univerzální. Hrušky se totiž perfektně hodí jak do sladkých koláčů, tak k masu nebo sýrům. Vyzkoušejte to sami.

Šťavnatý steak s máslovou hruškou

4 porce - příprava: 25 minut

* 4 hovězí steaky
* 2 lžíce másla
* sůl a pepř
* 2 velké hrušky (ne příliš zralé)
* sterilované houby a čerstvé bylinky na ozdobu

NA OMÁČKU:
* 1 lžíce másla
* 1 šalotka
* 1 lžička nahrubo nadrceného pepře (černý nebo barevný)
* 2 dl smetany na vaření

Steaky vyndejte z ledničky a nechte před přípravou ležet nejméně hodinu při pokojové teplotě. Připravte si omáčku: na pánvičce na másle orestujte najemno nakrájenou šalotku dosklovata, přidejte pepř a po chvíli zalijte smetanou a vše nechte asi 20 minut provařit, až ztratí část objemu.

Steaky vložte na hodně rozpálenou pánev (nejlépe litinovou) a opečte je zprudka 3–4 minuty z každé strany. Pokud máte rádi nepříliš propečené steaky, zakryjte je a nechte pár minut „dojít“. Jestli máte raději propečenější maso, dejte steaky do pekáčku, na každý vložte kousek másla a nechte je dojít v troubě na nízkou teplotu asi 10–15 minut.

Mezitím nakrájejte omyté hrušky na plátky a opečte je na másle. Hotové steaky osolte a opepřete a podávejte s plátky hrušek, sterilovanými houbami, bylinkami a přelité pepřovou omáčkou.


Hruškové koláčky s ořechy

25 koláčků (ø asi 8 cm) - příprava: 45 minut

* 1 vanilkový cukr
* 1 lžíce krupicového cukru
* 1 žloutek
* 250 g polotučného tvarohu
* kůra z poloviny citronu
* smetana 33% podle potřeby
* 1 balení listového těsta (ne předem rozváleného)
* hladká mouka na vál
* 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
* 1 kg menších hrušek
* vejce na potření
* hotová čokoládová poleva

Oba cukry a žloutek utřete do pěny. Přidejte tvaroh, najemno nastrouhanou citronovou kůru a náplň zřeďte a zjemněte trochou smetany. Těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát silný asi 6–7 mm. Z těsta vykrájejte sklenkou koláčky, na každý dejte trochu tvarohové náplně, posypejte ji nasekanými ořechy a nahoru položte vždy polovinu hrušky (zbavené jádřince a ozdobně podélně prokrájené).

Koláčky vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem dále od sebe, volné okraje potřete rozkvedlaným vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Hotové koláčky nechte vychladnout a teprve potom je ozdobte hotovou čokoládovou polevou.

NÁŠ TIP: Koláčky budou vítaným dezertem ke kávě s trochou vanilkové zmrzliny.


Košíčky s hruškami a kozím sýrem

4 košíčky - příprava: 45 minut + odležení

* 170 g hladké mouky
* špetka soli
* 120 g másla, nakrájeného na kostky

NA NÁPLŇ:
* 3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
* 100 g zrajícího kozího sýra
* 0,5 dl smetany 12%
* 200 g mascarpone
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 2 hrušky, oloupané a nakrájené

Smíchejte mouku a sůl do mísy a vpracujte prsty máslo, až vznikne drobenka. Do ní nožem zapracujte 2 lžíce studené vody, rukama vypracujte těsto a uložte je na 30 minut do ledničky.

Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky na vyšší košíčky vyložte pečicím papírem, těsto rozdělte na čtvrtiny, každou rozválejte, vyložte jimi připravené formy a propíchejte na několika místech dna těsta vidličkou. Vložte do trouby a pečte 10 minut.

Bílky se špetkou soli vyšlehejte dotuha. Žloutky utřete do světlé pěny, přidejte nakrájený sýr, smetanu a mascarpone. Přidejte hrušky a vmíchejte sníh. Náplň rozdělte do forem a pečte ještě 10 minut. Podávejte horké nebo studené.


Strouhaný koláč s tvarohem a hruškami

1 koláčová forma (ø 26 cm) - příprava: 60 minut + odležení

* 400 g hladké mouky
* 120 g krupicového cukru
* 1/2 sáčku prášku do pečiva
* 1 vejce
* 1 hera
* 2 lžíce kakaa
* tuk a hrubá mouka na plech

NA NÁPLŇ:
* 1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
* 2 lžíce krupicového cukru
* 1 měkký tvaroh
* 1 lžíce tuzemáku
* 4 hrušky bez jádřinců

Na vál nasypte mouku, cukr a prášek do pečiva, udělejte důlek a do něho vyklepněte vejce, pokrájejte heru a těsto rychle zpracujte nožem. Oddělte z něj třetinu, důkladně ji propracujte rukama do vláčného těsta, zabalte do fólie a dejte na hodinu do ledničky.

Do zbývajícího těsta zapracujte kakao, vypracujte opět vláčné těsto a dejte je zabalené do ledničky. Připravte si náplň: Žloutek utřete s cukrem do pěny, přidejte tvaroh a tuzemák a zlehka zapracujte sníh z bílku.

Do vymazané a vysypané formy nastrouhejte na hrubém struhadle všechno tmavé těsto. Na ně rozprostřete tvarohovou náplň, poklaďte ji hruškami a na ně nastrouhejte světlé těsto. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut.

Skryté léčitelky

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI…

O mnohých druzích ovoce je všeobecně známé, jak moc prospívají našemu organismu. V případě hrušek se o zdravotních benefi tech moc nemluví. Jejich konzumace přitom například:

  • příznivě ovlivňuje krevní oběh a snižuje krevní tlak
  • podporuje trávení a působí příznivě také při žaludečních obtížích
  • je osvědčeným prostředkem rovněž proti zácpě
  • pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi
  • posiluje kosti a působí proti revmatismu a artritidě
  • je vhodná i při redukční dietě

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 10/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

26. 11. 2015 | Na zpracování podzimní ovocné úrody jsou babičky skutečné expertky. Nechte se inspirovat jejich…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Včera | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…