Šťavnaté hruškové speciality - 2. díl

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Málokteré ovoce je z hlediska využití v kuchyni tak univerzální. Hrušky se totiž perfektně hodí jak do sladkých koláčů, tak k masu nebo sýrům. Vyzkoušejte to sami.

Šťavnatý steak s máslovou hruškou

4 porce - příprava: 25 minut

* 4 hovězí steaky
* 2 lžíce másla
* sůl a pepř
* 2 velké hrušky (ne příliš zralé)
* sterilované houby a čerstvé bylinky na ozdobu

NA OMÁČKU:
* 1 lžíce másla
* 1 šalotka
* 1 lžička nahrubo nadrceného pepře (černý nebo barevný)
* 2 dl smetany na vaření

Steaky vyndejte z ledničky a nechte před přípravou ležet nejméně hodinu při pokojové teplotě. Připravte si omáčku: na pánvičce na másle orestujte najemno nakrájenou šalotku dosklovata, přidejte pepř a po chvíli zalijte smetanou a vše nechte asi 20 minut provařit, až ztratí část objemu.

Steaky vložte na hodně rozpálenou pánev (nejlépe litinovou) a opečte je zprudka 3–4 minuty z každé strany. Pokud máte rádi nepříliš propečené steaky, zakryjte je a nechte pár minut „dojít“. Jestli máte raději propečenější maso, dejte steaky do pekáčku, na každý vložte kousek másla a nechte je dojít v troubě na nízkou teplotu asi 10–15 minut.

Mezitím nakrájejte omyté hrušky na plátky a opečte je na másle. Hotové steaky osolte a opepřete a podávejte s plátky hrušek, sterilovanými houbami, bylinkami a přelité pepřovou omáčkou.


Hruškové koláčky s ořechy

25 koláčků (ø asi 8 cm) - příprava: 45 minut

* 1 vanilkový cukr
* 1 lžíce krupicového cukru
* 1 žloutek
* 250 g polotučného tvarohu
* kůra z poloviny citronu
* smetana 33% podle potřeby
* 1 balení listového těsta (ne předem rozváleného)
* hladká mouka na vál
* 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
* 1 kg menších hrušek
* vejce na potření
* hotová čokoládová poleva

Oba cukry a žloutek utřete do pěny. Přidejte tvaroh, najemno nastrouhanou citronovou kůru a náplň zřeďte a zjemněte trochou smetany. Těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát silný asi 6–7 mm. Z těsta vykrájejte sklenkou koláčky, na každý dejte trochu tvarohové náplně, posypejte ji nasekanými ořechy a nahoru položte vždy polovinu hrušky (zbavené jádřince a ozdobně podélně prokrájené).

Koláčky vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem dále od sebe, volné okraje potřete rozkvedlaným vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Hotové koláčky nechte vychladnout a teprve potom je ozdobte hotovou čokoládovou polevou.

NÁŠ TIP: Koláčky budou vítaným dezertem ke kávě s trochou vanilkové zmrzliny.


Košíčky s hruškami a kozím sýrem

4 košíčky - příprava: 45 minut + odležení

* 170 g hladké mouky
* špetka soli
* 120 g másla, nakrájeného na kostky

NA NÁPLŇ:
* 3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
* 100 g zrajícího kozího sýra
* 0,5 dl smetany 12%
* 200 g mascarpone
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 2 hrušky, oloupané a nakrájené

Smíchejte mouku a sůl do mísy a vpracujte prsty máslo, až vznikne drobenka. Do ní nožem zapracujte 2 lžíce studené vody, rukama vypracujte těsto a uložte je na 30 minut do ledničky.

Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky na vyšší košíčky vyložte pečicím papírem, těsto rozdělte na čtvrtiny, každou rozválejte, vyložte jimi připravené formy a propíchejte na několika místech dna těsta vidličkou. Vložte do trouby a pečte 10 minut.

Bílky se špetkou soli vyšlehejte dotuha. Žloutky utřete do světlé pěny, přidejte nakrájený sýr, smetanu a mascarpone. Přidejte hrušky a vmíchejte sníh. Náplň rozdělte do forem a pečte ještě 10 minut. Podávejte horké nebo studené.


Strouhaný koláč s tvarohem a hruškami

1 koláčová forma (ø 26 cm) - příprava: 60 minut + odležení

* 400 g hladké mouky
* 120 g krupicového cukru
* 1/2 sáčku prášku do pečiva
* 1 vejce
* 1 hera
* 2 lžíce kakaa
* tuk a hrubá mouka na plech

NA NÁPLŇ:
* 1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
* 2 lžíce krupicového cukru
* 1 měkký tvaroh
* 1 lžíce tuzemáku
* 4 hrušky bez jádřinců

Na vál nasypte mouku, cukr a prášek do pečiva, udělejte důlek a do něho vyklepněte vejce, pokrájejte heru a těsto rychle zpracujte nožem. Oddělte z něj třetinu, důkladně ji propracujte rukama do vláčného těsta, zabalte do fólie a dejte na hodinu do ledničky.

Do zbývajícího těsta zapracujte kakao, vypracujte opět vláčné těsto a dejte je zabalené do ledničky. Připravte si náplň: Žloutek utřete s cukrem do pěny, přidejte tvaroh a tuzemák a zlehka zapracujte sníh z bílku.

Do vymazané a vysypané formy nastrouhejte na hrubém struhadle všechno tmavé těsto. Na ně rozprostřete tvarohovou náplň, poklaďte ji hruškami a na ně nastrouhejte světlé těsto. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut.

Skryté léčitelky

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI…

O mnohých druzích ovoce je všeobecně známé, jak moc prospívají našemu organismu. V případě hrušek se o zdravotních benefi tech moc nemluví. Jejich konzumace přitom například:

  • příznivě ovlivňuje krevní oběh a snižuje krevní tlak
  • podporuje trávení a působí příznivě také při žaludečních obtížích
  • je osvědčeným prostředkem rovněž proti zácpě
  • pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi
  • posiluje kosti a působí proti revmatismu a artritidě
  • je vhodná i při redukční dietě

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 10/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Dnes | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

26. 11. 2015 | Na zpracování podzimní ovocné úrody jsou babičky skutečné expertky. Nechte se inspirovat jejich…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…