Štědrovečerní menu. Zkuste slavnostní večeři letos trochu jinak!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Sváteční tabule je něco, co chce jen málokdo měnit. Letos zkuste udělat výjimku. Ať už si dáte vývar či krémovou polévku, kapra nebo lososa, vždy si báječně pochutnáte.

Rybí vývar s knedlíčky

4–6 porcí - příprava: 50 minut

* 2 hlavy z kapra + odřezky
* 300 g kapra z ocasní části
* celý černý pepř
* nové koření
* sůl
* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 mrkve
* 1 petržel
* 2 lžíce másla
* plocholistá petržel

KNEDLÍČKY:
* 3–4 lžíce strouhanky
* 50 ml plnotučného mléka
* 1 lžíce másla
* 1 žloutek
* sůl a pepř
* muškátový květ

Hlavy bez skřelí, odřezky a kousek kapra z ocasní části zalijte vodou. Přidejte koření v čajovém sítku. Osolte a vařte asi 30 minut. Zeleninu nakrájejte a osmažte na másle, přelijte scezeným vývarem a uvařte doměkka.

Mezitím připravte knedlíčky. Strouhanku zalijte mlékem. Máslo smíchejte s obraným rybím masem, které se vařilo ve vývaru, žloutkem a kořením. Vmíchejte nasáklou strouhanku a tvořte knedlíčky. Pět minut před dovařením polévky je přidejte do hrnce a uvařte. Do polévky vložte zbývající uvařené maso a petržel.


Hustá rybí polévka

4–6 porcí - příprava: 50 minut

* suroviny stejné jako na předchozí polévku
* 2 lžíce hladké mouky
* 4 plátky toastového chleba
* 2 lžíce sádla

Toastový chleba zbavte kůrky a nakrájejte na kostičky. Nechte okorávat na vzduchu. Vývar připravte stejně jako v předchozím receptu. Pokud chcete použít i vnitřnosti a jikry nebo mlíčí, přidejte je asi 5 minut před dovařením.

Kousek másla zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Zalijte vývarem se zeleninou, ze kterého jste vybrali kosti, a asi 15 minut vařte. Polévku rozmixujte. Kostičky chleba osmažte na sádle a promíchejte s jemně nasekanou zelenou petrželí. Polévku podávejte s krutonky a obranými kousky rybího masa.


Smažený kapr s mandlemi

4–6 porcí - příprava: 25 minut

* 1 středně velký kapr
* sůl
* olej na smažení
* 3 větší vejce
* 4 lžíce hladké mouky
* 1,5 hrnku strouhanky
* 70 g mandlových lupínků

Kapra naporcujte, jak máte rádi – na podkovy nebo filety. Ty osušte a osolte. V hrnci rozehřejte olej na smažení (ne slunečnicový, ten se rychle přepaluje!), plotýnka sporáku by měla být nastavená na středním stupni.

V hlubokém talíři rozšlehejte vajíčka s hladkou moukou na hustější těstíčko. V druhém talíři smíchejte strouhanku a v dlani lehce podrcené mandlové lupínky. Jednotlivé porce kapra obalte ve vajíčku, pak v mandlové strouhance a vložte do horkého oleje. Pomalu smažte dozlatova.


Pstruh na šalvěji

2 porce - příprava: 45 minut

* 2 pstruzi
* sůl a pepř
* hrst čerstvé šalvěje
* 50 g másla
* olivový olej
* 1/2 citronu

Troubu zapněte na 170 °C. Pstruhy očistěte, omyjte a osušte. Zvenku i zevnitř je nasolte, zevnitř i opepřete. Do břicha každé ryby dejte několik lístků šalvěje a kousek másla. Vložte do pekáčku vymaštěného olivovým olejem a dejte na 25 minut péct. Podávejte s kouskem citronu.

Závitky z pražmy s pistáciemi

4 porce - příprava: 50 minut

* 4 filety z větší pražmy
* sůl a pepř
* 75 g nesolených pistácií
* 30 g parmazánu
* 1 lžíce koriandru
* 4–6 kaparů
* 50 g másla
* olivový olej

Filety očistěte, omyjte a osušte. Osolte a lehce opepřete. Do mixéru dejte pistácie, parmazán, koriandr (část si nechte na ozdobu) a kapary. Rozmixujte a spojte trochou měkkého másla. Na filety z pražmy nandejte trochu směsi, zarolujte a zpevněte jehlou. Uložte do pekáčku vymazaného trochou oleje a pečte asi 30 minut.


Losos pečený v papilotě

4 porce - příprava: 60 minut

800 g filetu z lososa s kůží
75 g másla
sůl a pepř
2–3 šalotky
100 g fazolových lusků
1 fenykl
2–3 limetky

Troubu zapněte na 180 °C. Filet očistěte, omyjte a osušte. Rozporcujte. Na plech dejte velký arch pečicího papíru a uprostřed ho potřete měkkým máslem. Na něj narovnejte vedle sebe kousky lososa. Osolte a opepřete.

Očištěnou šalotku nakrájejte na proužky a spolu s fazolovými lusky navrstvěte na lososa. Fenykl podélně rozřízněte a postavte kolem lososa. Pečicí papír zabalte tak, aby nikde neunikal vzduch, díky vyššímu fenyklu se nebude dotýkat ani masa. Uzavřete dřevěnými kolíčky na prádlo. Pečte asi 40 minut.


Pikantní bramborový salát

4–6 porcí - příprava: 2 hodiny + odležení

* 1 kg brambor typu A
* 2 mrkve
* kousek celeru a petržele
* 4 vejce
* 4 kyselé okurky
* 1 červená cibule
* 100 g salámu nebo šunky
* 1 jablko
* 100 g hrášku
* 250 ml majonézy
* 4–6 lžic hořčice
* lák z okurek
* sůl a pepř
* 2–3 stroužky česneku

Brambory (nejlépe keřkovské rohlíčky) uvařte ve slupce doměkka. Zvlášť uvařte očištěnou mrkev, celer a petržel. Vše sceďte, brambory oloupejte. Nakrájejte je na malé kostičky (třeba pomocí krájecího kolečka).

Dejte vařit vejce. Najemno nakrájejte okurky, cibuli a salám. Jablko zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo. Přidejte hrášek a promíchejte. Studená vajíčka oloupejte a nakrájejte. Majonézu smíchejte s hořčicí, troškou láku, kořením a prolisovaným česnekem. S majonézou do salátu vmíchejte i vajíčka, dochuťte.


Co ještě do salátu

Každý bramborový salát je jiný a každá rodina si recept na něj hýčká. Někdo krájí velké kousky, někdo maličké, někdo dává uzeninu a vejce, jiný zase ne. My pro vás máme pár tipů, jak salát trochu vylepšit.

  • JABLKO: Nastrouhané jablko v salátu není skoro cítit, dodá mu ale jemnost a vlhkost.
  • LÁK Z OKUREK: Používá se na dochucení, ale i na spařování cibule. Pokud vám přijde příliš štiplavá, zalijte ji horkým lákem a nechte chvíli odstát.
  • CIBULE: Je pro vás příliš štiplavá? Můžete ji také nejdřív lehce zesklovatět na másle. Nebo použijte šalotku, která je jemnější.
  • HOŘČICE: Používá se plnotučná, pokud si potrpíte na pikantnější jídla, vyměňte ji za dijonskou.
  • KŘEN: Nebojte se toho a třeba jen do části salátu tentokrát přidejte trochu nastrouhaného křenu nebo v receptu zmíněný česnek.
  • KAPARY: Do salátu je spolu s nasekaným slanečkem dávala už Marie Sandtnerová. Zkuste to také!

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Včera | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Včera | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

19. 9. | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…