5
Fotogalerie

Stylidium debile umí pořádně překvapit. Nejen svým názvem

Chcete mít doma neobvyklou, leč snadno pěstovatelnou rostlinu, díky jejímuž názvu si můžete zavtipkovat?

V tom případě je pro vás stylidium, mezi laickou veřejností druh téměř neznámý, jako dělané. Posuďte sami.

stylidium_1.jpg
Vtipkování se možná neubráníte: Víš, co je tohle za kytku? To je stylidium(,) debile:-)

Rod Stylidium, čítající okolo 200 druhů, je typický především pro západ australského kontinentu, kde roste v podobných podmínkách jako místní masožravé rosnatky. Má proto i velmi podobné ekologické nároky.

Pěstování podobné masožravkám

Běžně pěstovaným druhům, tedy hlavně Stylidiu debile, vyhovuje kyselý rašelinný substrát bez přídavných živin, bohatá zálivka a spousta sluníčka nebo alespoň polostín.

stylidium_2.JPG
Když se rostlinám daří, kvetou jako o život

Teploty se dají doporučit spíše vyšší. Stylidia můžete pěstovat na osluněném parapetu, ale během léta milují letnění. Vhodné jsou tedy i do skleníků, pařenišť nebo umělých rašelinišť. Na zimu je ale musíte dát domů.

Palička na opylovače

Co že je na tom stylidiu kromě vtipného druhového jména tak zajímavého? Když vykvete, můžete pozorovat zajímavý děj odehrávající se přímo v jeho květech.

stylidium_3.jpg
Přízemní růžice jsou tvořeny hustě naskládanými tuhými listy

Tyčinky jsou srostlé s čnělkou a dohromady vytvářejí útvar podobný paličce, jenž dokonce jako palička funguje. Když se jí v květu dotkne hmyz, opylovač dostane bleskurychle ránu, kterou zajisté nečeká.

stylidium_4.jpg
Detail květu se zřetelnou paličkou a žláznatými chloupky, foto: Michal Rubeš

Celý tento mechanizmus se vyvinul za účelem efektivního šíření pylu, který se nachází na paličce a je násilně vnucen nic netušícímu opylovači. Jeho funkčnost si můžete vyzkoušet i prstem.

Že by budoucí masožravka?

Stylidium je často pěstováno právě po boku masožravých rostlin. Jak se zdá, pravděpodobně s nimi má společného více, než by nás mohlo napadnout: na květenstvích mu vyrůstají četné žláznaté trichomy (chloupky) podobně jako zástupcům mnohých rodů masožravek.

stylidium_5.jpg
Květy jsou drobné, ale ozdobné

V jeho těle dokonce byla prokázána přítomnost některých trávicích enzymů. Je tedy možné, že tu pojednávám o budoucích masožravkách. Kdo ví, co z nich evoluční vývoj za tisíce či miliony let udělá.

Doporučujeme

Články odjinud