Stylové drinky na zahřátí i na zdraví

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Vánoce jsou svátky klidu, míru… a dobrého pití! To jednoduše připravíte pro dospělé i pro děti. Třeba naši horkou čokoládu si zamiluje každý!

Vánoční punč s tropickým ovocem

8 porcí - příprava: 10 minut + odležení

* 250 ml třtinového rumu
* 250 ml červeného vína
* 1 hrnek silného černého čaje
* 3–4 lžíce přírodního cukru
* šťáva z 1 pomeranče
* šťáva z 1 citronu
* ovoce na ozdobu (koktejlové třešně, karambola, pomeranče…)

Všechny suroviny dejte do hrnce a zahřívejte do rozpuštění cukru, nesmí se ale vařit. Přidejte ovoce a nechte do druhého dne odležet. Podávejte ohřátý nebo na ledu ozdobený čerstvým ovocem.


Horká čokoláda se šlehačkou

3 porce - příprava: 15 minut

* 300 ml plnotučného mléka
* 50 g čokolády s obsahem kakaa min. 70 %
* 1 lžíce sušeného mléka
* 1 lžíce kukuřičného škrobu
* 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
* 2 lžíce kvalitního kakaa
* mletá skořice
* špetka soli
* smetana ke šlehání na ozdobu

Mléko přiveďte k varu a nechte probublávat. Čokoládu nastrouhejte a smíchejte se zbývajícími surovinami. Na 300 ml mléka je potřeba asi 5 lžic této směsi – do horkého mléka ji metličkou jednoduše vmíchejte, aby nevznikly hrudky. Před podáváním nechte chvilku odležet a zdobte ušlehanou smetanou.

Náš TIP: Suchou směs na čokoládu můžete věnovat také jako jedlý dárek, stačí ji hezky zabalit do krásné sklenice.


Horká švestka se skořicí

2 porce - příprava: 10 minut

* 400 ml švestkového džusu
* 1 celá skořice
* ½ hvězdičky badyánu
* 8 cl slivovice

Švestkový džus nalijte do kastrůlku, podle chuti trochu nařeďte a ohřejte i se skořicí a badyánem. Podávejte smíchané se slivovicí. Podobně můžete připravit hruškový džus s hruškovicí nebo jablečný s calvadosem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - vánoční speciál.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Dnes | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…