Sváteční menu pro přátele po italsku

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Co uvařit přátelům, které jste v tento sváteční den pozvali na oběd? Inspirujte se tipy Gianfranca Coizzy!

Cizrnová polévka s citronovou kůrou a ricottou

4 porce - příprava: 45 minut + máčení cizrny

* 200 g cizrny
* olivový olej
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce plocholisté petržele
* 1 l zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* 50 g ricotty
* 10 g čerstvého kopru
* kůra z 1 biocitronu
* čerstvá máta

Cizrnu zalijte dostatečným množstvím vody a nechte namočenou přes noc. Ráno slijte a cizrnu osušte. V hrnci rozehřejte trochu oleje, přidejte neoloupaný rozmáčknutý stroužek česneku, petržel a cizrnu a chvíli restujte. Přidejte vývar, osolte a opepřete. Vařte asi 8 minut. Mezitím vymíchejte vidličkou ricottu dohladka, pak do ní vmíchejte jemně nasekaný kopr. Jakmile je cizrna měkká, vyjměte česnek a polévku rozmixujte. Tu pak podávejte se lžící ricotty, ozdobenou nastrouhanou citronovou kůrou a mátou.


Losos s hráškovým pyré

4 porce - příprava: 45 minut

* 4 filety z lososa s kůží po 200 g
* 1 biocitron
* sůl a pepř
* olivový olej
* 400 g mraženého hrášku
* 1 cibule
* čerstvý estragon, šalvěj, plocholistá petržel, kopr a oregano
* 25 g másla

Troubu zapněte na 200 °C. Lososa obalte v nastrouhané kůře z 1 citronu, vložte do sáčku a nechte 15 minut odležet. Pak ho osolte, opepřete, položte na plech potřený olivovým olejem, přikryjte alobalem a pečte asi 15 minut. Mezitím do hrnce vložte hrášek, nahrubo nakrájenou cibuli, máslo a ještě trochu citronové kůry. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Hrášek vařte 3 minuty. Vodu slijte. Pár lžic hrášku dejte stranou. Do hrnce přidejte nasekané bylinky a rozmixujte na pyré. Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a kouskem másla. Míchejte, dokud nevznikne hladký krém. Vmíchejte zpět oddělený celý hrášek, aby pyré získalo texturu.

SOUS-VIDE ALTERNATIVA: Lososa vložte s trochou olivového oleje a kůrou do sáčku a zavakuujte. Vařte 35 minut při 56 °C. Maso vyjměte a na straně s kůží asi 40 vteřin restujte na oleji dokřupava. Ochuťte solí a pepřem.


Pappardelle z cizrny se ztraceným vejcem

4 porce - příprava: 45 minut

* 300 g cizrnové mouky
* 7 vajec
* 3 lžíce olivového oleje
* 50 g lískových oříšků + na ozdobu
* 40 g smetany ke šlehání
* sůl a pepř
* 2 lžíce octa
* parmazán

Výroba těstovin z cizrnové mouky je stejná jako z obyčejné, semolinové. Mouku zadělejte se dvěma vejci a jedním žloutkem, přidejte 2 lžíce olivového oleje. Podle potřeby můžete ještě trochu oleje přidat, těsto ale musí být tuhé. Pak jej rozválejte na tenký plát a nožem nakrájejte na široké dlouhé nudle. Nahrubo nasekané lískové oříšky opražte nasucho na pánvi. Přidejte olivový olej a smetanu. Těstoviny vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 3 minuty. Mezitím přiveďte v hrnci k varu asi litr vody. Přidejte ocet. Lžící vytvořte vír a do jeho středu rozklepněte vajíčko. Nechte ho zatáhnout a vyjměte. Stejný postup opakujte i s dalšími třemi. Těstoviny prohřejte v pánvi se smetanou. Podávejte je se ztraceným vejcem, ozdobené čerstvě mletým pepřem, trochou nasekaných oříšků a parmazánem.

SOUS-VIDE ALTERNATIVA: Vejce uzavřete vakuovačkou v sáčku a vařte při teplotě 75 °C po dobu 17 minut.


Vepřové kotlety s omáčkou romesco

4 porce - příprava: 45 minut

* 4 vepřové kotlety po 250 g
* sůl a pepř
* olivový olej
* 400 g baby karotek (nebo 4 větší mrkve)
* 2 lžíce medu
* 2 lžíce vinného octa
* 4 lžíce řeckého jogurtu

OMÁČKA ROMESCO:
* 4 silnostěnné červené papriky
* 1/2 hrsti pistácií
* 1/2 hrsti lískových oříšků
* 1/2 lžičky zázvoru
* 1 stroužek česneku
* 50 g parmazánu
* 2 lžíce plocholisté petržele

Začněte omáčkou. Papriky zbavte jádřinců a 10 minut pečte v troubě vyhřáté na 200 °C. Jakmile změknou, vyjměte je, vložte do sáčku a nechte zapařit. Oloupejte je. Pistácie a oříšky nasekejte a nasucho opražte. Spolu s paprikami, zázvorem, česnekem, parmazánem a petrželí rozmixujte na kaši. Maso osolte a opepřete. Na rozpálené pánvi z obou stran zprudka zatáhněte kotlety na troše oleje. Pak je vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a nechte ještě 10 až 15 minut dojít. Mezitím baby karotky překrojte na podélné poloviny (mrkve nakrájejte na plátky) a na pánvi je zlehka restujte doměkka. Pak přidejte med, vinný ocet a vypečenou šťávu z kotlet. Promíchejte a nechte lehce zkaramelizovat. Kotlety podávejte s omáčkou romesco, ozdobenou lžící řeckého jogurtu a karamelizovanými mrkvemi.

SOUS-VIDE ALTERNATIVA: Na oleji zatažené kotlety zavakuujte do sáčku a vařte 45 minut při 56 °C. Vyjměte je, osušte a z obou stran znovu asi 20 vteřin restujte.


Hrušky marinované v Aperolu s gorgonzolou

4 porce - příprava: 60 minut

* 4 hrušky
* 100 ml Aperolu
* 4 lžíce třtinového cukru
* 1 celá skořice
* 100 g gorgonzoly
* 50 ml smetany ke šlehání

Tentokrát se bez vakuovačky neobejdete. Do sáčku vložte oškrábané a očištěné hrušky, Aperol, 2 lžíce cukru a kousek skořice. Zavakuujte. Vařte 55 minut při 85 °C. Pokud byste to přece jen chtěli zkusit bez vakuovačky, použijte více Aperolu. Ten nalijte do kastrolku tak, aby hrušky byly ponořené (můžete je přepůlit), přidejte ostatní suroviny a vařte na mírném plameni asi 15 minut doměkka. V pánvi rozehřejte smetanu a rozpusťte v ní gorgonzolu. Dvěma lžičkami vytvarujte knedlíčky. Hotové hrušky vyjměte. Tekutinu ze sáčku nalijte do kastrůlku, přidejte ještě trochu třtinového cukru a zredukujte asi na polovinu objemu. Hrušky podávejte s gorgonzolovým knedlíčkem a sirupem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. Autorem receptů je Gianfranco Coizza.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Dnes | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Včera | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

24. 5. | Praktická malá sedačka, která se dá rozložit i na spaní, nemusí být nutně drahá. Pořídit se dá…