Sváteční pohoštění

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Pokud chystáte ve svátek posezení s přáteli, budou se vám jistě hodit tyhle slavnostní recepty. Potěší nejen vaše oči, ale především chuťové pohárky.

Tomatové velouté

8 porcí - příprava: 25 minut + chlazení

* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 červená paprika
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce krupicového cukru
* 2 lžíce červeného vinného octa
* 800 g loupaných krájených rajčat
* 500 ml rajčatového pyré
* 2 plátky bílého toastového chleba
* 10 lístků bazalky
* 4 lžíce extra panenského olivového oleje
* sůl a pepř

Cibuli a česnek oloupejte, papriku očistěte, vše nakrájejte a krátce orestujte na oleji, jen aby cibule zesklovatěla. Pak vsypte cukr a opět velmi krátce restujte. Nakonec vlijte ocet a nechte ho asi 1 minuty odvařit. Obsah pánve přendejte do mísy. Přidejte rajčata a pyré.

Z toastového chleba odkrojte kůrku a plátky namočte do rajčatové směsi. Přidejte dva natrhané lístky bazalky a dejte asi na 1 hodinu do ledničky odležet a vychladit. Až se chleba rozmočí, vše rozmixujte. Osolte, opepřete a rozdělte do sklenic. Pokapejte olejem a ozdobte lístky bazalky.


Medová kuřecí prsa na cizrnovém salátu

8 porcí - příprava: 60 minut

* 600 g menší červené řepy
* 600 g karotek
* 100 g medu
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžička kmínu
* sůl a pepř
* 8 kuřecích prsou s kostí a kůží
* 1 kg naklíčené cizrny
* 50 g másla
* bazalka

Řepu a karotku oškrábejte, dejte do zapékací mísy, pokapejte polovinou medu a lžící olivového oleje. Posypte kmínem, solí a pepřem. Do hlubokého plechu naskládejte osolená a opepřená kuřecí prsa, kůží nahoru. Potřete je zbylým olejem. Řepu s karotkou i kuřecí prsa pečte 15 minut při 200 °C.

Pak kuře potřete medem a pečte dalších 15 minut. Zkuste, jestli je řepa měkká, pokud ne, pečte ji ještě 10 minut. Cizrnu orestujte na másle a dochuťte. Pak ji rozdělte na talíře, přidejte karotku a řepu a navrch každého teplého salátu položte opečené kuřecí prsíčko. Ozdobte bazalkou.


Piškoty s krémem a rybízem

8 porcí - příprava: 40 minut + chlazení

PIŠKOTY:
* 100 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 8 žloutků
* 160 g hladké mouky

KRÉM:
* 200 g mascarpone
* 1 vanilkový lusk
* 1 lžička citronové šťávy
* 2 lžíce moučkového cukru

NA DOKONČENÍ:
* 100 g čokoládové polevy
* 200 g červeného rybízu
* moučkový cukr na posypání
* česnekový květ
* levandule
* oregano na ozdobu
* drobné lístky máty

Změklé máslo vyšlehejte v míse s cukrem do pěny. Pak postupně zašlehejte žloutky a mouku. Těsto naplňte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte kolečka o průměru 5 až 6 cm. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Upečené piškoty nechte vychladnout.

Do mascarpone vyškrábněte semínka z vanilkového lusku. Přidejte citronovou šťávu a cukr a našlehejte. Připravený krém dejte do chladu rozležet. Rozpusťte čokoládovou polevu. Piškoty do ní lehce namočte plochou stranou a nechte zatuhnout.

Na polovinu piškotů nastříkejte připravený krém. Na krém naskládejte kuličky rybízu a zaklopte druhým piškotem. Naplněné piškoty naskládejte na servírovací mísu. Lehce je poprašte moučkovým cukrem. Povrch ozdobte drobnými kvítky a lístky máty nebo meduňky.

NÁŠ TIP: Místo domácích piškotů můžete použít kupované velké piškoty. Do krému zkuste zapracovat trochu levandulového sirupu, piškoty získají na eleganci. Ovoce použijte podle sezony.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Dnes | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…