Pokud chystáte ve svátek posezení s přáteli, budou se vám jistě hodit tyhle slavnostní recepty. Potěší nejen vaše oči, ale především chuťové pohárky.
Tomatové velouté
8 porcí - příprava: 25 minut + chlazení
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 800 g loupaných krájených rajčat
- 500 ml rajčatového pyré
- 2 plátky bílého toastového chleba
- 10 lístků bazalky
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl a pepř
Cibuli a česnek oloupejte, papriku očistěte, vše nakrájejte a krátce orestujte na oleji, jen aby cibule zesklovatěla. Pak vsypte cukr a opět velmi krátce restujte. Nakonec vlijte ocet a nechte ho asi 1 minuty odvařit. Obsah pánve přendejte do mísy. Přidejte rajčata a pyré.
Z toastového chleba odkrojte kůrku a plátky namočte do rajčatové směsi. Přidejte dva natrhané lístky bazalky a dejte asi na 1 hodinu do ledničky odležet a vychladit. Až se chleba rozmočí, vše rozmixujte. Osolte, opepřete a rozdělte do sklenic. Pokapejte olejem a ozdobte lístky bazalky.
Medová kuřecí prsa na cizrnovém salátu
8 porcí - příprava: 60 minut
- 600 g menší červené řepy
- 600 g karotek
- 100 g medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kmínu
- sůl a pepř
- 8 kuřecích prsou s kostí a kůží
- 1 kg naklíčené cizrny
- 50 g másla
- bazalka
Řepu a karotku oškrábejte, dejte do zapékací mísy, pokapejte polovinou medu a lžící olivového oleje. Posypte kmínem, solí a pepřem. Do hlubokého plechu naskládejte osolená a opepřená kuřecí prsa, kůží nahoru. Potřete je zbylým olejem. Řepu s karotkou i kuřecí prsa pečte 15 minut při 200 °C.
Pak kuře potřete medem a pečte dalších 15 minut. Zkuste, jestli je řepa měkká, pokud ne, pečte ji ještě 10 minut. Cizrnu orestujte na másle a dochuťte. Pak ji rozdělte na talíře, přidejte karotku a řepu a navrch každého teplého salátu položte opečené kuřecí prsíčko. Ozdobte bazalkou.
Piškoty s krémem a rybízem
8 porcí - příprava: 40 minut + chlazení
PIŠKOTY:
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 8 žloutků
- 160 g hladké mouky
KRÉM:
- 200 g mascarpone
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 lžíce moučkového cukru
NA DOKONČENÍ:
- 100 g čokoládové polevy
- 200 g červeného rybízu
- moučkový cukr na posypání
- česnekový květ
- levandule
- oregano na ozdobu
- drobné lístky máty
Změklé máslo vyšlehejte v míse s cukrem do pěny. Pak postupně zašlehejte žloutky a mouku. Těsto naplňte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte kolečka o průměru 5 až 6 cm. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Upečené piškoty nechte vychladnout.
Do mascarpone vyškrábněte semínka z vanilkového lusku. Přidejte citronovou šťávu a cukr a našlehejte. Připravený krém dejte do chladu rozležet. Rozpusťte čokoládovou polevu. Piškoty do ní lehce namočte plochou stranou a nechte zatuhnout.
Na polovinu piškotů nastříkejte připravený krém. Na krém naskládejte kuličky rybízu a zaklopte druhým piškotem. Naplněné piškoty naskládejte na servírovací mísu. Lehce je poprašte moučkovým cukrem. Povrch ozdobte drobnými kvítky a lístky máty nebo meduňky.
NÁŠ TIP: Místo domácích piškotů můžete použít kupované velké piškoty. Do krému zkuste zapracovat trochu levandulového sirupu, piškoty získají na eleganci. Ovoce použijte podle sezony.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.