Svatomartinská husa: Jak ji upéct, aby byla křupavá a šťavnatá

Když české přísloví říká, že na svatého Martina kouřívá se z komína, bůhví, jestli tím nemyslí, že se právě peče dobře vykrmená husička. Přečtěte si, jak to udělat, aby svatomartinská husa byla křehká a provoněná, čím maso dochutit, jak dlouho je péct a také co pomůže jeho lepšímu strávení. Dozvíte se také, jaké víno se hodí ke svatomartinské huse.

Svatý Martin skončil práci na poli

Svátek svatého Martina je v české tradici velmi významný a také veselý den. Skončila sezóna polních prací, čeledi končívala sjednaná služba a dostávala mzdu. Uzavíraly se také smlouvy mezi obcí a obecním pastýřem, konávaly se dobytčí či výroční trhy a poutě. Vinaři poprvé ochutnávali mladé (martinské) víno z čerstvé sklizně. Středobodem svátečního stolu pak byla pečená martinská husa. A jak ji nejlépe připravit?

Jak dlouho se peče svatomartinská husa

Husu den před pečením řádně nasolte a okmínujte vně i zevnitř a nechte přes noc v chladu odpočívat. Maso krásně zkřehne a provoní se kmínem (přidáte-li suché lístky pelyňku, podpoří se trávení tučnějšího husího masa). Pak už jen stačí vložit do ní hrušky a jablka (případně švestky, klidně i sušené). Přidané ovoce ji ochutí a také udržuje správnou vlhkost při pečení.

• Ovšem z chladu rovnou do trouby husa nesmí. Aby maso nezažilo teplotní šok, nechte ji dvě až tři hodiny před pečením čekat při pokojové teplotě.

Pečte zakrytou pomalu (klidně až sedm hodin) a při nízké teplotě (od 100 do 130 °C). Během pečení ji několikrát otočte, aby se pekla z obou stran. Teprve na posledních zhruba dvacet minut nechte husu dopéct odkrytou, aby se na ní utvořila lahodná, dozlatova křupavá kůrčička.

• Během pečení průběžně odebírejte vypečené sádlo (má mnohočetné následné použití) a přelévejte husu často výpekem. Maso se nesmí vysušit!

Recept na martinskou husu s podzimním ovocem

Na 6–8 porcí, příprava: 6–7 hodin

husa (o váze asi 4 kg)
sůl
kmín
lžička drhnutého pelyňku
2 lžičky drhnutého rozmarýnu
2 lžičky drhnuté majoránky
1/2 kg hrušek/jablek nebo směsi
250 g švestek

Husu důkladně omyjte a osušte. Zevnitř i zvenčí vetřete sůl, kmín a bylinky a nechte přes noc v chladu. Asi dvě hodiny před pečením vyjměte a nechte stát při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 130 °C. Hrušky a/nebo jablka oloupejte, rozčtvrťte a smíchejte s rozpůlenými švestkami. Částí ovoce naplňte husu.

Vložte prsíčky dolů na rošt v troubě, pod ní postavte pekáč (nebo ji položte na rošt přímo v pekáči) a asi čtyři až šest hodin zakryté pečte. Asi v polovině pečení husu otočte a propíchejte vidličkou, aby sádlo mohlo vytékat. Během pečení často polévejte vypečenou šťávou a také průběžně odebírejte vypečené sádlo.

Ke konci obložte husu zbylou směsí ovoce. Podávejte s bramborovými knedlíky, s bosáky nebo tradičními bramborovými lokšemi.

Jaké víno se hodí ke svatomartinské huse

Husa je skvělá v kombinaci s mladým vínem, protože to svatomartinské má vyšší kyselinku, a napomáhá tak dobrému trávení tučnějšího husího masa. Vyzkoušejte třeba Svatovavřinecké. Mladé husičky se jedí na posvíceních či hodech v červenci a srpnu, ty pěkně vykrmené právě o svatomartinských posvíceních. Skvělé jsou i samy o sobě, ale s ovocem získají skvělý šmrnc!

Další recepty na pečenou husu naleznete ZDE.

Doporučujeme

Články odjinud