Svěží chutě v kuchyni

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Vyzkoušejte pár tipů na jarní jídla, kam zakomponujete i jehněčí nebo králičí maso či ranou jarní zeleninu a bylinky.

Králičí rillettes s ředkvičkami a okurkou

4–6 porcí - příprava: 20 minut + marinování a pečení

* 220 g mořské soli
* 1 bobkový list
* 1 lžička celého černého pepře
* 900 g králičích stehen
* 6–7 stroužků česneku
* 2 lžíce čerstvého tymiánu
* 1 l olivového oleje
* 1 svazek ředkviček
* 1 salátová okurka
* 2 lžíce brandy
* 100 g kachního sádla
* řapíkatý celer a zelené výhonky na ozdobu
* celozrnný chléb

Mořskou sůl, bobkový list, pepř a králičí stehna promíchejte a nechte marinovat přibližně 3 hodiny. Pak maso vyjměte, omyjte a důkladně osušte. Troubu zapněte na 130 °C. Maso spolu s nadrceným česnekem, tymiánovými lístky a olejem vložte do pekáče, překryjte alobalem a dejte na 4 hodiny péct. Jakmile lze maso jednoduše oddělit od kosti, je hotovo. Nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte ředkvičky a okurky oškrábejte, zbavte semínek a rovněž nakrájejte na kousky. Králičí maso vyjměte a oberte z kostí. Smíchejte s připravenou zeleninou, brandy a rozpuštěným sádlem. Podávejte s celozrnným chlebem, řapíkatým celerem a zelenými lístky.


Vepřová pečeně s pórkovou krustou

4–6 porcí - příprava: 2 hodiny

* 1,4 kg vepřové pečeně
* sůl a pepř
* 2 lžíce rostlinného oleje
* 2 lžíce másla
* 1 pórek
* 2 stroužky česneku
* 55 g parmazánu
* 1 snítka rozmarýnu
* 2 lžíce anglické hořčice

Troubu zapněte na 190 °C. Vepřovou pečeni osolte, opepřete a potřete olejem. Rozpalte pánev a ze všech stran na ní maso opečte. Vyjměte a nechte odpočinout na teplém místě. Na másle zpěňte na kolečka nakrájený pórek a restujte doměkka. Osolte. Přidejte prolisovaný česnek a restujte. Sejměte z plotny. Vmíchejte strouhaný parmazán i nasekaný rozmarýn, dochuťte solí a pepřem. Opečené maso potřete anglickou hořčicí (pozor, je ostrá!) a poklaďte orestovanou pórkovou směsí. Vložte do trouby a pečte asi 1,5 až 2 hodiny. Vyjměte a nechte 10 minut odpočinout zakryté poklicí. Jako příloha se hodí šťouchané brambory.


Jehněčí hřbet s petrželovou krustou

4 porce - příprava: 40 minut

* 750 g jehněčího hřbetu s kostí a dlouhými žebry
* sůl a pepř
* slunečnicový olej
* 4 lžíce másla
* 2 stroužky česneku
* 200 g strouhanky
* svazek plocholisté petržele
* 2 lžíce francouzské hořčice
* 150 g fazolových lusků
* 100 g mraženého hrášku
* malá hrst máty

Podle potřeby očistěte maso a ze všech stran jej osolte, opepřete a potřete olejem. Rozehřejte 2 lžíce másla. Přidejte jemně nasekaný česnek a nechte ho zpěnit. Důkladně do tuku vmíchejte strouhanku, pak přidejte nasekanou petržel a dochuťte pepřem. Troubu zapněte na 200 °C. Maso potřete hořčicí a pokryjte krustou. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut, dokud krusta nezezlátne. Vyjměte z trouby a nechte 5 minut odpočinout (pozor ale, ať maso nevychladne). Lusky a hrášek vhoďte do vroucí vody a asi 3 minuty vařte. Pak je vyjměte, prudce zchlaďte v ledové vodě. Prohřejte na zbytku másla. Smíchejte s trochou máty a podávejte k masu.

Krém z fazolových lusků

4 porce - příprava: 30 minut

* 2 brambory typu B
* 1 menší mrkev
* 500 g fazolových lusků
* 400 ml smetany na vaření
* čerstvý estragon
* římský kmín
* mletý koriandr
* sůl a pepř
* 8 plátků anglické slaniny
* 4 plátky celozrnného chleba
* plocholistá petržel na ozdobu

Brambory a mrkev oškrábejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte doměkka. Slijte z nich vodu jen tak, aby zbyl asi 1 cm nad zeleninou. Vývar zatím nevylévejte! Fazolové lusky omyjte a vhoďte do vroucí vody. Vařte asi 5 minut doměkka. Lusky přidejte k mrkvi a bramborám a vše ponorným mixérem rozmixujte na hladký krém. Vmíchejte 300 ml smetany a podle potřeby i trochu slitého vývaru. Ochuťte estragonem, římským kmínem, koriandrem, solí a pepřem. Podle potřeby znovu promixujte. Plátky slaniny na pánvi opečte dokřupava. Polévku podávejte ozdobenou slaninou, trochou smetany a petrželí a s plátky chleba.


Pórkový quiche s uzeným lososem

koláčová forma o Ø 20 cm - příprava: 55 minut

* 1 větší pórek
* 2 lžíce másla
* sůl a pepř
* 3 pláty filo těsta
* 250 g crème fraîche nebo zakysané smetany
* 250 ml smetany ke šlehání
* 4 vejce
* 150 g čedaru
* 150 g plátků uzeného lososa

Troubu zapněte na 180 °C. Pórek nakrájený na kolečka doměkka orestujte na másle. Filo těsto urovnejte do formy. Pórek smíchejte s crème fraîche, smetanou a vejci. Osolte a opepřete. Promíchejte a vmíchejte nastrouhaný čedar. Hmotu rozprostřete do filo těsta a pečte asi 40 minut dorůžova. Quiche podávejte zchladlý, ozdobený plátky lososa.


Restovaná směs s mangoldem a cizrnou

4 porce - příprava: 40 minut

* 600 g menších brambor
* olivový olej
* 1 pórek
* 1 fenykl
* 2 lžičky směsi koření Ras el Hanút
* 1 lžička sladké papriky
* 400 g sterilované cizrny
* 150 g mangoldu
* sůl a pepř
* 2 lžíce petržele

Brambory uvařte ve slupce doměkka. Zchlaďte je v ledové vodě a překrojte na poloviny. V pánvi wok rozehřejte trochu oleje. Vhoďte pórek pokrájený na kolečka, fenykl nakrájený na nudličky a restujte asi 3 minuty doměkka. Přidejte koření, nechte zpěnit a vmíchejte scezenou cizrnu. Za stálého míchání restujte ještě další 3 až 4 minuty, pak přidejte mangold. Přiklopte poklici a chviličku duste. Dochuťte solí i pepřem, posypte petrželí a podávejte. Jako příloha se hodí arabský chléb.


CO JE KOŘENÍ RAS EL HANÚT?

Jedná se o typickou severoafrickou směs koření. Nesmí v ní chybět mletá skořice, kardamom, kurkuma, nové koření, mleté chilli, muškátový oříšek, černý pepř, hřebíček a římský kmín. Někdy se do něj přidávají také růžová poupata, plody koriandru nebo zázvor.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
[url= http://www.mall.cz/]jídlo[/url] Minaricky 15. 5. 2015 | 14:14

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Dnes | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…