Vyzkoušejte pár tipů na jarní jídla, kam zakomponujete i jehněčí nebo králičí maso či ranou jarní zeleninu a bylinky.
Králičí rillettes s ředkvičkami a okurkou
4–6 porcí - příprava: 20 minut + marinování a pečení
- 220 g mořské soli
- 1 bobkový list
- 1 lžička celého černého pepře
- 900 g králičích stehen
- 6–7 stroužků česneku
- 2 lžíce čerstvého tymiánu
- 1 l olivového oleje
- 1 svazek ředkviček
- 1 salátová okurka
- 2 lžíce brandy
- 100 g kachního sádla
- řapíkatý celer a zelené výhonky na ozdobu
- celozrnný chléb
Mořskou sůl, bobkový list, pepř a králičí stehna promíchejte a nechte marinovat přibližně 3 hodiny. Pak maso vyjměte, omyjte a důkladně osušte. Troubu zapněte na 130 °C. Maso spolu s nadrceným česnekem, tymiánovými lístky a olejem vložte do pekáče, překryjte alobalem a dejte na 4 hodiny péct. Jakmile lze maso jednoduše oddělit od kosti, je hotovo. Nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte ředkvičky a okurky oškrábejte, zbavte semínek a rovněž nakrájejte na kousky. Králičí maso vyjměte a oberte z kostí. Smíchejte s připravenou zeleninou, brandy a rozpuštěným sádlem. Podávejte s celozrnným chlebem, řapíkatým celerem a zelenými lístky.
Vepřová pečeně s pórkovou krustou
4–6 porcí - příprava: 2 hodiny
- 1,4 kg vepřové pečeně
- sůl a pepř
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce másla
- 1 pórek
- 2 stroužky česneku
- 55 g parmazánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 2 lžíce anglické hořčice
Troubu zapněte na 190 °C. Vepřovou pečeni osolte, opepřete a potřete olejem.
Rozpalte pánev a ze všech stran na ní maso opečte. Vyjměte a nechte odpočinout na teplém místě. Na másle zpěňte na kolečka nakrájený pórek a restujte doměkka. Osolte. Přidejte prolisovaný česnek a restujte. Sejměte z plotny. Vmíchejte strouhaný parmazán i nasekaný
rozmarýn, dochuťte solí a pepřem. Opečené maso potřete anglickou hořčicí (pozor, je ostrá!) a poklaďte orestovanou pórkovou směsí. Vložte do trouby a pečte asi 1,5 až 2 hodiny. Vyjměte a nechte 10 minut odpočinout zakryté poklicí. Jako příloha se hodí šťouchané brambory.
Jehněčí hřbet s petrželovou krustou
4 porce - příprava: 40 minut
- 750 g jehněčího hřbetu s kostí a dlouhými žebry
- sůl a pepř
- slunečnicový olej
- 4 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 200 g strouhanky
- svazek plocholisté petržele
- 2 lžíce francouzské hořčice
- 150 g fazolových lusků
- 100 g mraženého hrášku
- malá hrst máty
Podle potřeby očistěte maso a ze všech stran jej osolte, opepřete a potřete olejem. Rozehřejte 2 lžíce másla. Přidejte jemně nasekaný česnek a nechte ho zpěnit. Důkladně do tuku vmíchejte strouhanku, pak přidejte nasekanou petržel a dochuťte pepřem. Troubu zapněte na 200 °C. Maso potřete hořčicía pokryjte krustou. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut, dokud krusta nezezlátne. Vyjměte z trouby a nechte 5 minut odpočinout (pozor ale, ať maso nevychladne). Lusky a hrášek vhoďte do vroucí vody a asi 3 minuty vařte. Pak je vyjměte, prudce zchlaďte v ledové vodě. Prohřejte na zbytku másla. Smíchejte s trochou máty a podávejte k masu.
Krém z fazolových lusků
4 porce - příprava: 30 minut
- 2 brambory typu B
- 1 menší mrkev
- 500 g fazolových lusků
- 400 ml smetany na vaření
- čerstvý estragon
- římský kmín
- mletý koriandr
- sůl a pepř
- 8 plátků anglické slaniny
- 4 plátky celozrnného chleba
- plocholistá petržel na ozdobu
Brambory a mrkev oškrábejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte doměkka. Slijte z nich vodu jen tak, aby zbyl asi 1 cm nad zeleninou. Vývar zatím nevylévejte! Fazolové lusky omyjte a vhoďte do vroucí vody. Vařte asi 5 minut doměkka. Lusky přidejte k mrkvi a bramborám a vše ponorným mixérem rozmixujte na hladký krém. Vmíchejte 300 ml smetany a podle potřeby i trochu slitého vývaru. Ochuťte estragonem, římským kmínem, koriandrem, solí a pepřem. Podle potřeby znovu promixujte. Plátky slaniny na pánvi opečte dokřupava. Polévku podávejte ozdobenou slaninou, trochou smetany a petrželí a s plátky chleba.
Pórkový quiche s uzeným lososem
koláčová forma o Ø 20 cm - příprava: 55 minut
- 1 větší pórek
- 2 lžíce másla
- sůl a pepř
- 3 pláty filo těsta
- 250 g crème fraîche nebo zakysané smetany
- 250 ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- 150 g čedaru
- 150 g plátků uzeného lososa
Troubu zapněte na 180 °C. Pórek nakrájený na kolečka doměkka orestujte na másle. Filo těsto urovnejte do formy. Pórek smíchejte s crème fraîche, smetanou a vejci. Osolte a opepřete. Promíchejte a vmíchejte nastrouhaný čedar. Hmotu rozprostřete do filo těsta a pečte asi 40 minut dorůžova. Quiche podávejte zchladlý, ozdobený plátky lososa.
Restovaná směs s mangoldem a cizrnou
4 porce - příprava: 40 minut
- 600 g menších brambor
- olivový olej
- 1 pórek
- 1 fenykl
- 2 lžičky směsi koření Ras el Hanút
- 1 lžička sladké papriky
- 400 g sterilované cizrny
- 150 g mangoldu
- sůl a pepř
- 2 lžíce petržele
Brambory uvařte ve slupce doměkka. Zchlaďte je v ledové vodě a překrojte na poloviny. V pánvi wok rozehřejte trochu oleje. Vhoďte pórek pokrájený na kolečka, fenykl nakrájený na nudličky a restujte asi 3 minuty doměkka. Přidejte koření, nechte zpěnit a vmíchejte scezenou cizrnu. Za stálého míchání restujte ještě další 3 až 4 minuty, pak přidejte mangold. Přiklopte poklici a chviličku duste. Dochuťte solí i pepřem, posypte petrželí a podávejte. Jako příloha se hodí arabský chléb.
CO JE KOŘENÍ RAS EL HANÚT?
Jedná se o typickou severoafrickou směs koření. Nesmí v ní chybět mletá skořice, kardamom, kurkuma, nové koření, mleté chilli, muškátový oříšek, černý pepř, hřebíček a římský kmín. Někdy se do něj přidávají také růžová poupata, plody koriandru nebo zázvor.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.