Tagliatelle 4x jinak

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Těstoviny milují dospělí i děti a v každé roční době jsou navíc rychlou variantou večeře či oběda. Dejte vale klasickým špagetám a zkuste dlouhé "nudle" tagliatelle na čtyři způsoby.

Tagliatelle s liškami

4 porce - příprava: 20 minut

* 500 g tagliatelle
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 šalotka
* 3 stroužky česneku
* 300 g lišek
* 4 lístky šalvěje
* 1 lžička kůry z citronu
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl a pepř
* 100 ml smetany

Tagliatelle uvařte na způsob al dente. Rozehřejte olej na pánvi, orestujte nasekanou šalotku a česnek. Přisypte lišky a lístky šalvěje a krátce poduste, asi tak 5 minut. Poté dochuťte kůrou a šťávou z citronu, solí, pepřem a zalijte smetanou. Prohřejte a promíchejte s těstovinami.

Tagliatelle se zeleninou

4 porce - příprava: 40 minut

* 1 menší lilek
* 1 baby cuketa
* 1 paprika (žlutá nebo červená)
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 8 cherry rajčátek
* sůl a pepř
* 500 g tagliatelle
* 40 g černých oliv
* čerstvá bazalka

Lilek, cuketu a papriku nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek nasekejte a orestujte na oleji. Přidejte zeleninu a rozpůlená rajčátka. Osolte, opepřete a duste asi 15 minut. Občas zamíchejte. Mezitím uvařte těstoviny na způsob al dente. Přendejte na talíře, ozdobte olivami a čerstvou bazalkou.

Těstoviny s mákem a blumami

4 porce - příprava: 20 minut

* 500 g tagliatelle
* 300 g blum
* 40 g másla
* 1 celá skořice
* 80 g mletého máku
* 40 g moučkového cukru

Těstoviny uvařte na způsob al dente. Blumy nakrájejte na menší kousky a krátce, asi 5 minut, je poduste na rozehřátém másle společně s celou skořicí. Odstavte, vyndejte skořici a přendejte na těstoviny. Zasypte mletým mákem a moučkovým cukrem. Můžete ozdobit lístky meduňky.

NÁŠ TIP: Můžete zkusit i variantu s jiným ovocem (meruňky, maliny nebo rybíz) a skořicovým cukrem.

Těstovinové ragú s krůtím masem

4 porce - příprava: 45 minut

* 350 g krůtího masa
* 50 g pancetty
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 šalotka
* 2–3 stroužky česneku
* 4 větvičky rozmarýnu
* 3 větší rajčata (nebo 8 cherry rajčátek)
* 100 ml suchého bílého vína
* sůl a pepř
* 500 g tagliatelle
* čerstvá petrželka na ozdobu

Krůtí maso a pancettu nakrájejte na kousky a orestujte na oleji. Poté přidejte najemno nasekanou šalotku a česnek, větvičky rozmarýnu a krátce osmažte. Vsypte na kostičky nakrájená nebo rozpůlená rajčata, zalijte vínem, osolte, opepřete a nechte 30 minut na mírném ohni povařit. Mezitím si uvařte těstoviny na způsob al dente. Hotové slijte a na talíři přelijte ragú a ozdobte nasekanou petrželkou.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

Dnes | Svíčková je klasika, kterou milujeme, a málokdo ví, že její příprava je velmi jednoduchá. Blýskněte…

Voděnka – vděčná pokojovka z Mexika, která si zaslouží pozornost

Voděnka – vděčná pokojovka z Mexika, která si zaslouží pozornost

Včera | Voděnka již léta patří mezi oblíbené pokojové rostliny. Zejména začínající nebo zaneprázdnění lidé…

Jarní dekorace: Vyrobte si květinový věnec z ruliček od toaleťáku

Jarní dekorace: Vyrobte si květinový věnec z ruliček od toaleťáku

18. 2. | Pusťte se do výroby netradiční jarní dekorace z prázdných ruliček od toaletního papíru. Květinový…

Hříšně dobré pečení: 6 čokoládových lahůdek z trouby

Hříšně dobré pečení: 6 čokoládových lahůdek z trouby

17. 2. | Podlehněte svodům pečení s čokoládou. Tyto recepty jsou jednoduché a přitom dokonale uspokojí vaše…