Tagliatelle 4x jinak

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Těstoviny milují dospělí i děti a v každé roční době jsou navíc rychlou variantou večeře či oběda. Dejte vale klasickým špagetám a zkuste dlouhé "nudle" tagliatelle na čtyři způsoby.

Tagliatelle s liškami

4 porce - příprava: 20 minut

* 500 g tagliatelle
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 šalotka
* 3 stroužky česneku
* 300 g lišek
* 4 lístky šalvěje
* 1 lžička kůry z citronu
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl a pepř
* 100 ml smetany

Tagliatelle uvařte na způsob al dente. Rozehřejte olej na pánvi, orestujte nasekanou šalotku a česnek. Přisypte lišky a lístky šalvěje a krátce poduste, asi tak 5 minut. Poté dochuťte kůrou a šťávou z citronu, solí, pepřem a zalijte smetanou. Prohřejte a promíchejte s těstovinami.

Tagliatelle se zeleninou

4 porce - příprava: 40 minut

* 1 menší lilek
* 1 baby cuketa
* 1 paprika (žlutá nebo červená)
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 8 cherry rajčátek
* sůl a pepř
* 500 g tagliatelle
* 40 g černých oliv
* čerstvá bazalka

Lilek, cuketu a papriku nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek nasekejte a orestujte na oleji. Přidejte zeleninu a rozpůlená rajčátka. Osolte, opepřete a duste asi 15 minut. Občas zamíchejte. Mezitím uvařte těstoviny na způsob al dente. Přendejte na talíře, ozdobte olivami a čerstvou bazalkou.

Těstoviny s mákem a blumami

4 porce - příprava: 20 minut

* 500 g tagliatelle
* 300 g blum
* 40 g másla
* 1 celá skořice
* 80 g mletého máku
* 40 g moučkového cukru

Těstoviny uvařte na způsob al dente. Blumy nakrájejte na menší kousky a krátce, asi 5 minut, je poduste na rozehřátém másle společně s celou skořicí. Odstavte, vyndejte skořici a přendejte na těstoviny. Zasypte mletým mákem a moučkovým cukrem. Můžete ozdobit lístky meduňky.

NÁŠ TIP: Můžete zkusit i variantu s jiným ovocem (meruňky, maliny nebo rybíz) a skořicovým cukrem.

Těstovinové ragú s krůtím masem

4 porce - příprava: 45 minut

* 350 g krůtího masa
* 50 g pancetty
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 šalotka
* 2–3 stroužky česneku
* 4 větvičky rozmarýnu
* 3 větší rajčata (nebo 8 cherry rajčátek)
* 100 ml suchého bílého vína
* sůl a pepř
* 500 g tagliatelle
* čerstvá petrželka na ozdobu

Krůtí maso a pancettu nakrájejte na kousky a orestujte na oleji. Poté přidejte najemno nasekanou šalotku a česnek, větvičky rozmarýnu a krátce osmažte. Vsypte na kostičky nakrájená nebo rozpůlená rajčata, zalijte vínem, osolte, opepřete a nechte 30 minut na mírném ohni povařit. Mezitím si uvařte těstoviny na způsob al dente. Hotové slijte a na talíři přelijte ragú a ozdobte nasekanou petrželkou.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

Dnes | V prosinci asi každý člověk, zahrádkáře nevyjímaje, žije přípravou na vánoční svátky. Dobrý…

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Včera | Co by to bylo za kuchyni bez šťavnatého a křupavého masa? Vyzkoušejte bůček, pomazánku z něj nebo…

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

10. 12. | Jmelí, zelené větvičky, ale i živé kvetoucí květiny se postarají o sváteční vánoční atmosféru.…

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

9. 12. | Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější,…