Tak chutná podzim: Hrozny, vlašáky i cibule

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Jednou z nejpříjemnějších věcí této sezóny je bezesporu velká změna na talíři. Také se tak těšíte na první české vlašáky?

Tak chutná podzim: Hrozny, vlašáky i cibule

Kuře dušené s hrozny

4 porce příprava: 35 minut + pečení

4 porce kuřete, sůl a pepř, 2 lžíce oleje, 50 g másla, 4 stroužky česneku, 4 snítky tymiánu, 1 citron nakrájený na čtvrtky, 70 ml suchého bílého vína, 200 ml drůbežího vývaru, 400 g drobných brambor nakrájených na silná kolečka, 150 g sladkého bílého hroznového vína, 150 g červeného hroznového vína

Kuře osolte a opepřete. V pekáči zahřejte olej s máslem. Vložte porce kuřete a opečte je ze všech stran, až kůže zezlátne. Pak ke kuřeti přidejte česnek, tymián a citron a ještě krátce opékejte. Podlijte vínem a vývarem a do pekáče ke kuřeti přidejte nakrájené brambory. Vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte 40 minut. Podle potřeby podlijte vodou nebo vývarem. Ke kuřeti přidejte kuličky hroznového vína a pečte dalších 30–40 minut, až kuře zcela změkne a víno bude chutnat jako rozinky.

Hroznové víno

Čím jižnější, tím sladší. Cukry v bobulích zafungují v organismu rychle, nepotřebují projít trávicím procesem. Ideální pro vaření a pečení je víno bez pecek. Pěstuje se z řízků révy, nikoli jadérek.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Dnes | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Včera | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

19. 9. | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…