Tak chutná podzim: Hrozny, vlašáky i cibule

Tak chutná podzim: Hrozny, vlašáky i cibule

Jednou z nejpříjemnějších věcí této sezóny je bezesporu velká změna na talíři. Také se tak těšíte na první české vlašáky?

Kuře dušené s hrozny

4 porce příprava: 35 minut + pečení

4 porce kuřete, sůl a pepř, 2 lžíce oleje, 50 g másla, 4 stroužky česneku, 4 snítky tymiánu, 1 citron nakrájený na čtvrtky, 70 ml suchého bílého vína, 200 ml drůbežího vývaru, 400 g drobných brambor nakrájených na silná kolečka, 150 g sladkého bílého hroznového vína, 150 g červeného hroznového vína

Kuře osolte a opepřete. V pekáči zahřejte olej s máslem. Vložte porce kuřete a opečte je ze všech stran, až kůže zezlátne. Pak ke kuřeti přidejte česnek, tymián a citron a ještě krátce opékejte. Podlijte vínem a vývarem a do pekáče ke kuřeti přidejte nakrájené brambory. Vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte 40 minut. Podle potřeby podlijte vodou nebo vývarem. Ke kuřeti přidejte kuličky hroznového vína a pečte dalších 30–40 minut, až kuře zcela změkne a víno bude chutnat jako rozinky.

Hroznové víno

Čím jižnější, tím sladší. Cukry v bobulích zafungují v organismu rychle, nepotřebují projít trávicím procesem. Ideální pro vaření a pečení je víno bez pecek. Pěstuje se z řízků révy, nikoli jadérek.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 4

Cibulovobramborový koláč

4 porce příprava: 40 minut + pečení

1 červená cibule, 1 bílá cibule, 2 šalotky, 4 velké brambory typu B, 4 stroužky česneku, 40 g másla, 4 snítky tymiánu, 120 g tvrdého nastrouhaného sýra, sůl a pepř

Cibule i šalotky oloupejte a nakrájejte na kolečka. Brambory oškrabte, nastrouhejte na slabé plátky a přesuňte do mísy. Přidejte k nim podrcený česnek, změklé máslo, lístky tymiánu. Osolte a opepřete. Zlehka promíchejte vidličkami. Formu vyložte pečicím papírem. Na dno formy naskládejte kolečka cibulí a šalotek. Vrstvu zasypte třetinou strouhaného sýra. Pak naskládejte polovinu brambor. Opět zasypte sýrem. Naskládejte druhou vrstvu brambor a zasypte zbylým sýrem. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 40 minut. Po upečení nechte lehce zchladnout. Koláč vyklopte z formy cibulí navrch a rozdělte na 4 díly.

Cibule

Nejstarší z cibulovin je cibule kuchyňská a v Asii ji pěstovali Sumerové již 4 tisíce let p. n. l. Obsahuje provitamin A, vitaminy řady B či vitamin C, kterého je největší množství v zelené nati. Dobře se skladuje.

Pokračování 3 / 4

Podmáslový chléb

1 bochník příprava: 50 minut + kynutí a pečení

100 ml vlažné vody, 1 lžička cukru, 30 g čerstvého droždí, 350 g hladké mouky, 150 g žitné mouky, 1 lžička soli, 2 lžičky drceného kmínu, 2 lžičky semínek fenyklu, 200 ml podmáslí, slaná voda na potření

POMAZÁNKA: 4 velké stroužky česneku, 10 g másla, 2 lžíce bílého jogurtu, 200 g krémového sýra (např. lučiny), pepř

Do vlažné vody vmíchejte cukr, rozdrobené droždí a lžíci hladké mouky. Kvásek nechte na teplém místě 5–10 minut vyběhnout. Vmíchejte mouku, sůl, kmín a fenykl. Přidejte kvásek a postupně zapracujte podmáslí.Těsto prohněťte, musí být hladké a nelepivé. Bochánek nechte kynout, až zdvojnásobí objem. Vykynuté těsto znovu propracujte. Dejte do formy vyložené pečicím papírem a zakryté nechte kynout až 60 minut. Potřete slanou vodou a vložte do trouby předehřáté na 220 °C. Po 10 minutách snižte teplotu na 170 °C a chleba pečte dalších 40 minut. Během pečení ho ještě dvakrát potřete slanou vodou. Zhruba v půlce pečení zakryjte povrch chleba alobalem, aby kůrka příliš neztmavla. Po upečení nechte chleba důkladně vychladnout. Na pomazánku nakrájejte na plátky česnek a opečte ho na másle dozlatova. Nechte vychladnout. Našlehejte jogurt se sýrem a přimíchejte česnek. Dochuťte pepřem.

Podmáslí

Vzniká jako vedlejší produkt při stloukání másla. Má pouze 0,5 % tuku. Nejenže ho můžete přidat do omáček, ale hlavně pečivo a koláče mu vděčí za lepší vláčnost a mírně navinulou příchuť.

Pokračování 4 / 4

Těstoviny s vlašskými ořechy

4 porce příprava: 30 minut

400 g těstovin linguine, 1 lžíce olivového oleje, 100 g slaniny nakrájené na kostičky, 100 g nasekaných vlašských ořechů, 2 stroužky česneku, 200 g ricotty, 1 lžíce nasekané petrželky sůl a černý pepř Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vložte těstoviny a vařte je 10–12 minut. V pánvi zahřejte olej a vsypte slaninu. Opékejte ji, až pustí tuk. Přidejte ořechy a na plátky nakrájený česnek a společně krátce orestujte. Uvařené těstoviny sceďte a dejte do mísy. Přidejte orestovanou slaninu s česnekem, ořechy a promíchejte. Pak do těstovin rozdrobte ricottu. Lehce opepřete a posypte nasekanou petrželkou.

Ořechy

Vlašské ořechy patří mezi koncentrované zdroje živin. Čerstvé jsou stravitelnější po odstranění tenké slupky, když je máte do zásoby, potřebují rozložit a usušit. Olej je velmi chutný, ale rychle žlukne.

Doporučujeme

Články odjinud