Inspiraci na teplou večeři pro všední dny můžete najít na celém světě. Zkuste například lososa po asijsku nebo třeba eintopf s fazolemi za pár korun.
Kousky lososa se sezamem
4 porce - příprava: 30 minut
- 400 g jasmínové rýže
- 400 g lososa
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce lněných semínek
- 1 limetka
- 1 chilli paprička
- sůl a pepř
- 1 lžíce oleje
- 8 hnědých žampionů
- listy červené řepy
- nať řapíkatého celeru
Uvařte rýži podle návodu. Lososa nakrájejte na nudličky. Vložte do misky a smíchejte se sójovou omáčkou, semínky, šťávou a kůrou z limetky, nasekanou chilli papričkou a dochuťte. Po chvíli lososa orestujte na oleji s plátky hub a poduste. Vmíchejte nasekanou řepu a celer, prohřejte. Podávejte s rýží.
Tortilly s krůtími plátky
4 porce - příprava: 30 minut
- 500 g krůtích prsou
- sůl a pepř
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 80 g sušených rajčat
- 80 g černých oliv
- nať řapíkatého celeru
- 4 kusy tortilly
Krůtí maso nakrájejte na menší plátky, osolte, opepřete a orestujte na oleji dozlatova. Potom přidejte na kolečka nakrájenou cibuli, drcený česnek, sušená rajčata a olivy a krátce orestujte. Nakonec vmíchejte nasekanou nať řapíkatého celeru. Směs s masem vložte na tortilly rozehřáté v troubě. Můžete ještě zakapat olivovým olejem a ozdobit bazalkou.
Pečené brambory se slaninou
4 porce - příprava: 20 minut + 30 minut pečení brambor
- 8 menších brambor typu B upečených v alobalu
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 160 g anglické slaniny
- 60 g vlašských ořechů
- sůl a pepř
- 150 g zakysané smetany
- čerstvá majoránka
Celé, omyté brambory zabalte do alobalu a upečte je předem v troubě doměkka, zabere vám to alespoň 30 minut. Mezitím na oleji orestujte nasekanou cibuli a na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Odstavte a vmíchejte nastrouhané vlašské ořechy. Upečené brambory rozbalte, seshora rozkrojte a vložte dovnitř směs. Dochuťte solí a pepřem a přelijte zakysanou smetanou, ozdobte lístky majoránky.
Eintopf s fazolemi a chorizem
4 porce - příprava: 30 minut
- 1 plechovka bílých sterilovaných fazolí
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2–3 stroužky česneku
- 2 větší brambory typu B
- 2 mrkve
- 1 plechovka loupaných rajčat
- sůl a pepř
- tymián
- 100 g choriza
Fazole slijte. Zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. V hrnci na oleji orestujte nasekanou cibuli a česnek, vmíchejte zeleninu a duste doměkka asi 10 minut. Poté přimíchejte fazole a loupaná rajčata. Vařte 5 minut. Dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Přendejte do misek a ozdobte na pánvi nasucho opečeným chorizem.
Sladký vaječný trhanec s jablky
4 porce - příprava: 30 minut
- 4 jablka
- 2 celé skořice
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce oleje
- 12 vajec
- špetka soli
- 40 g rozinek
- 60 g lískových ořechů
- 2 lžíce medu
- 200 g bílého jogurtu
Jablka nakrájejte na menší kousky a poduste je krátce doměkka v hrnci s celou a mletou skořicí. Můžete podlít troškou vody. Pánev potřete zlehka olejem. Vyšlehejte vejce, dochuťte troškou soli a usmažte omelety. Lehce je natrhejte. Na talíři trhanec zalijte jablečným pyré, zasypte rozinkami, ořechy, dochuťte medem a ozdobte jogurtem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.