Teplé večeře pro všední dny

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Inspiraci na teplou večeři pro všední dny můžete najít na celém světě. Zkuste například lososa po asijsku nebo třeba eintopf s fazolemi za pár korun.

Kousky lososa se sezamem

4 porce - příprava: 30 minut

* 400 g jasmínové rýže
* 400 g lososa
* 1 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce lněných semínek
* 1 limetka
* 1 chilli paprička
* sůl a pepř
* 1 lžíce oleje
* 8 hnědých žampionů
* listy červené řepy
* nať řapíkatého celeru

Uvařte rýži podle návodu. Lososa nakrájejte na nudličky. Vložte do misky a smíchejte se sójovou omáčkou, semínky, šťávou a kůrou z limetky, nasekanou chilli papričkou a dochuťte. Po chvíli lososa orestujte na oleji s plátky hub a poduste. Vmíchejte nasekanou řepu a celer, prohřejte. Podávejte s rýží.


Tortilly s krůtími plátky

4 porce - příprava: 30 minut

* 500 g krůtích prsou
* sůl a pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 80 g sušených rajčat
* 80 g černých oliv
* nať řapíkatého celeru
* 4 kusy tortilly

Krůtí maso nakrájejte na menší plátky, osolte, opepřete a orestujte na oleji dozlatova. Potom přidejte na kolečka nakrájenou cibuli, drcený česnek, sušená rajčata a olivy a krátce orestujte. Nakonec vmíchejte nasekanou nať řapíkatého celeru. Směs s masem vložte na tortilly rozehřáté v troubě. Můžete ještě zakapat olivovým olejem a ozdobit bazalkou.


Pečené brambory se slaninou

4 porce - příprava: 20 minut + 30 minut pečení brambor

* 8 menších brambor typu B upečených v alobalu
* 2 lžíce oleje
* 1 cibule
* 160 g anglické slaniny
* 60 g vlašských ořechů
* sůl a pepř
* 150 g zakysané smetany
* čerstvá majoránka

Celé, omyté brambory zabalte do alobalu a upečte je předem v troubě doměkka, zabere vám to alespoň 30 minut. Mezitím na oleji orestujte nasekanou cibuli a na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Odstavte a vmíchejte nastrouhané vlašské ořechy. Upečené brambory rozbalte, seshora rozkrojte a vložte dovnitř směs. Dochuťte solí a pepřem a přelijte zakysanou smetanou, ozdobte lístky majoránky.


Eintopf s fazolemi a chorizem

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 plechovka bílých sterilovaných fazolí
* 1 lžíce oleje
* 1 cibule
* 2–3 stroužky česneku
* 2 větší brambory typu B
* 2 mrkve
* 1 plechovka loupaných rajčat
* sůl a pepř
* tymián
* 100 g choriza

Fazole slijte. Zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. V hrnci na oleji orestujte nasekanou cibuli a česnek, vmíchejte zeleninu a duste doměkka asi 10 minut. Poté přimíchejte fazole a loupaná rajčata. Vařte 5 minut. Dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Přendejte do misek a ozdobte na pánvi nasucho opečeným chorizem.


Sladký vaječný trhanec s jablky

4 porce - příprava: 30 minut

* 4 jablka
* 2 celé skořice
* 1 lžička mleté skořice
* 1 lžíce oleje
* 12 vajec
* špetka soli
* 40 g rozinek
* 60 g lískových ořechů
* 2 lžíce medu
* 200 g bílého jogurtu

Jablka nakrájejte na menší kousky a poduste je krátce doměkka v hrnci s celou a mletou skořicí. Můžete podlít troškou vody. Pánev potřete zlehka olejem. Vyšlehejte vejce, dochuťte troškou soli a usmažte omelety. Lehce je natrhejte. Na talíři trhanec zalijte jablečným pyré, zasypte rozinkami, ořechy, dochuťte medem a ozdobte jogurtem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Dnes | Astry s množstvím tvarů, velikostí a barev byly v polovině 19. století všeobecně rozšířeným druhem…

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

24. 9. | 4 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

24. 9. | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…