Tip na sváteční oběd: skvělá chuť ragú

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Bude ho milovat celá rodina a podzimní zelenina je do něj jako stvořená. Příprava vyžaduje čas, za ten se ale chutí stonásobně odmění.

Tip na sváteční oběd: skvělá chuť ragú

Hovězí ragú se zeleninou

4 porce - příprava: 2–3 hodiny

* 1 kg hovězího masa z plece nebo krku
* 150 g anglické slaniny
* rostlinný olej
* 3 mrkve
* 3 stonky řapíkatého celeru
* 4 malé cibule
* 4 stroužky česneku
* 10–12 malých brambor
* 400 ml červeného vína
* 400 ml hovězího vývaru
* bouquet garni z tymiánu, majoránky, petržele a bobkového listu
* 200 ml rajčatové passaty
* sůl a pepř

Troubu zapněte na 160 °C. Maso a slaninu nakrájejte a orestujte v hrnci na oleji. Mrkev a celer nakrájejte na kousky, cibuli na poloviny (kořínek seřízněte jen mírně, aby držel cibuli pohromadě). Česnek rozmáčkněte.

Maso z hrnce vyjměte a ve výpeku restujte zeleninu, až jí začnou zlátnout kraje. Vložte zpět maso, zalijte vínem a vývarem a přidejte bouquet garni (svazeček bylinek) a sůl. Přiklopte poklicí a vložte do trouby.

Podle typu a zralosti masa trvá dušení doměkka přibližně 2,5 hodiny. Pokud hrnec necháte probublávat na plotně, čas o něco zkrátíte, z trouby je ale ragú jemnější. V polovině dušení vmíchejte passatu.

Před podáváním zredukujte tekutinu a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Včera | Banánovník se běžně pěstuje doma jako pokojová rostlina, ale někdy nepřežije ani do období kvetení.…

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

25. 2. | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…