Tip na sváteční oběd: skvělá chuť ragú

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Bude ho milovat celá rodina a podzimní zelenina je do něj jako stvořená. Příprava vyžaduje čas, za ten se ale chutí stonásobně odmění.

Tip na sváteční oběd: skvělá chuť ragú

Hovězí ragú se zeleninou

4 porce - příprava: 2–3 hodiny

* 1 kg hovězího masa z plece nebo krku
* 150 g anglické slaniny
* rostlinný olej
* 3 mrkve
* 3 stonky řapíkatého celeru
* 4 malé cibule
* 4 stroužky česneku
* 10–12 malých brambor
* 400 ml červeného vína
* 400 ml hovězího vývaru
* bouquet garni z tymiánu, majoránky, petržele a bobkového listu
* 200 ml rajčatové passaty
* sůl a pepř

Troubu zapněte na 160 °C. Maso a slaninu nakrájejte a orestujte v hrnci na oleji. Mrkev a celer nakrájejte na kousky, cibuli na poloviny (kořínek seřízněte jen mírně, aby držel cibuli pohromadě). Česnek rozmáčkněte.

Maso z hrnce vyjměte a ve výpeku restujte zeleninu, až jí začnou zlátnout kraje. Vložte zpět maso, zalijte vínem a vývarem a přidejte bouquet garni (svazeček bylinek) a sůl. Přiklopte poklicí a vložte do trouby.

Podle typu a zralosti masa trvá dušení doměkka přibližně 2,5 hodiny. Pokud hrnec necháte probublávat na plotně, čas o něco zkrátíte, z trouby je ale ragú jemnější. V polovině dušení vmíchejte passatu.

Před podáváním zredukujte tekutinu a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Dnes | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…